Uj Péter: Európa hanyatlása a gáton

„A természetből kiszakadt „civilizált” városlakó ember, lelke mélyén vágyik vissza, mikor még harmóniában, boldogságban és érdek nélküli közösségben élt a többi állattal. Így tavaszodván már várja a hozzá visszatérő fecskét, gólyát és örül a téli álomból előkerült – kiskertekben szuszogva, szimatolva közlekedő – kedves, mókás, többnyire félénk sünöknek is.” (Kertünkben történt: A süni család; minalunk.hu)

Emígy húsvétodván az istentelen kozmosz e kegyötlen sarkában, a lángoktul ölelt Kárpát-Duna Nagyturisztikai régió kiös alsó desztinációján ötödmagunkkal tuszkolunk egy hatméteres, kábé háromszáz kilós ladikot trélerre fel, trélerről le a mindszenti gát tövében. Hát, ideistentelendett ez a cafka Európa, ahelyett, hogy csont részegen biciklizgetnénk öltöny-nyakkendőben. A plébános (bádogból van és miséz) a rossz időre hivatkozva lefújta a körmenetet. Mi ez, ha nem Európa hanyatlása?

Jóska bácsi, a háború elől áttelepült zentai halász a sikeres művelet szellemi irányítója, szilárdan áll az értékviták központjában. Munkával, erőfeszítéssel elérhető, hogy a ladik fölemelkedjen, és alágurítsunk két faágat, ahogy a húsvét-szigetekiek állították a tengerre néző, igényes kialakítású kőszobrokat.

A húsvét már szigetileg is jelkép: a többi állattal meg növénnyel harmóniában, boldogságban, érdek nélküli közösségben élt törzsi társadalmak jelképe, minthogy ezek a harmonikus polinézek mindenféle bonyolult technika nélkül, kőkori eszközökkel (még a kereket sem ismerték, a fémeket pláne nem) kábé Kr. u. 400-tól 1800-ig, alig másfél ezer év alatt kipusztították és fölzabálták a sziget élővilágának használható részét. (Kedves, mókás, többnyire félénk sünök szerencsére nem éltek arra.)

Mi a harcsapopulációval szeretnénk ilyen harmonikus viszonyba kerülni a Tiszán, ebből a szempontból is nagy reményeket ébreszt az első horgász köztársasági elnök lehetősége: a csornai Bronson bajszának egyetlen rezdülésétől kihúsvétodhat a magyar horgászság zivataros évtizedei felett.

Nekünk, horgászoknak az európai civilizációról és kultúráról más értelmezésünk, felfogásunk van, nem véletlenül váltunk ki rokonszenvet, állami horgászjegyet és éves területi engedélyeket. És ha valaki, hát mi, gyökerünket el nem vesztett európaiak tudjuk, hogy ha a fűzfa friss hajtása már akkora, mint egy egér füle, akkor ébred a harcsa. Mélyjáratú wobblerek hármashorgait feni az alulról nyitott középosztály.

Tiszató, Sarud horgászok, halászok,
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.