Uj Péter: Hurrá, aratunk! (Ó, ió, ció, konszolidáció)

„A kormányzatnak nincsenek számszerűsíthető célkitűzései.”
Fónagy János

„A fiskális paktum és a gazdaságpolitikai fordulat lényege, hogy a hajó orra már irányba áll – mondta a miniszterelnök, aki szerint 2012 második felében már növekedésről szóló adatokról lehet beszélni.”
Tudósítás Kossuth rádiónak adott miniszterelnöki interjúról, Origo, 2012. március 2.

Most, hogy a Bajnai-féle Együtt 2014 mozgalom gyakorlatilag összeroppant Jávor Benedek politikai súlya alatt, és szépen eltűnt a politikai porondról, a közfigyelem maradéktalanul a Matolcsy–Orbán-féle „Műköggy!!! 2013” Dumaszínházra irányulhat, és a közfigyelemnek, mint megelőzőleg számtalan alkalommal, ezúttal sem kell csalódnia.

Az elmúlt két évben több száz előadást megért „Édesanyám gyüjjön gyorsan, megtámadott a nemzetköz” népi gyarmatjáték sorozatos sikerei után az évadnak ebben az értékelő időszakában a „Túl vagyunk a nehezén” című szedatív tragikomédia szokott következni, és íme: máris tudjuk, hogy idén végre aratunk. Learatjuk az elmúlt két év erőfeszítéseinek gyümölcseit: a rezsi csökken, és az ország 2013-ban emelkedni kezd. (Ez mondjuk logikus, mivel innen már süllyedni sem lenne könnyű.)

De hát állt itt már irányba a hajó (gyorsnaszád!) orra, célozva a 2012-es növekedést, volt itt már elrugaszkodás éve, csak aztán kiderült, hogy elrugaszkodás a fészertetőről lesz, kidobott ballonkabátból rögtönzött Batman-szárnyakkal, és alattunk az emésztőgödör. Arról is szólt már a tündérmesemondó, hogy 2013-ban nemhogy emelkedés, de kitörés lesz, akkora, mint a Krakatau, sőt a Krakataunak is egyfajta Chimborazója, és a legeslegnövekedőbb gazdaságok élcsoportjába katapultáljuk önmagunkat.

Mert befejeződtek a nagy átalakítások. Igaz, már tavaly ilyenkor is befejeződtek, leraktuk a nem tudom én micsoda szilárd alapjait, és elkezdődött a konszolidáció. Nem mintha nem tartana a konszolidáció lassan már száz éve, ez a konszolidációk országa, a világ legkonszolidáltabb következmények nélküli, éllovasból sereghajtó kompabszurdisztánja.

De tegyük a szívünket a kezünkre, ki ne szeretne még egy kicsit konszolidálódni?! A konszolidáció olcsóbb, mint a vízi út. Konszolidáció közben meg nyugodtan lehet emelkedni, elrugaszkodni, aratni, ezt-azt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.