Uj Péter: Kövér a halálom

Annyi balszerencse közt, oly sok viszály után a magyar honvédség megtalálta a maga Schobert Norbiját a miniszterelnök személyében, és azon melegiben sikerült is megnyerni a tábornoki túlsúly elleni háborút. Pont a nemzeti gyásznapon. („Jól néznek ki a legényeink, jól néznek ki. Nincs köztük kövér, az a halálom” – mondta kísérőinek „egymás közt” Orbán Viktor október 6-án, az állami gyásznapon, miután elvonult a katonai díszegység előtt. Mikrofonját azonban elfelejtették kikapcsolni. Először az ATV-n jelent meg az idézett megjegyzést is rögzítő videofelvétel. – A szerk.)

Van okunk osztozni a kormányfő örömében, a kövér tábornokok látványa évtizedek óta rontja a nemzet morálját és esztétikai önbecsülését. Ez egy Bridget Jones-nemzet volt eddig, alig mert a tükörbe nézni, csak a fogyókúrás recepteket bújta a női lapokban, szégyellte a kövér tábornokait, mint egy Cosmo-girl a narancsbőrét.

Csak a megátalkodott szélsőgyurcsányisták és mindenre elszánt nyugat-európai hatvannyolcasok, heti rendes kötekedők próbálkozhatnak olyan nevetséges álérvekkel, hogy mondjuk Kutuzov vagy Hindenburg sem volt az a világszép nádszálkisasszony, mégis elég hatékonynak bizonyult saját mesterségében, sőt Napóleont vagy Winston Chruchillt is idecitálhatnák, bár az utóbbi csak alezredességig vitte, az Admiralitás Első Lordja tulajdonképpen civil állás.

A tábornoki fogyókúra olyan jól sikerült, hogy a díszszemlén Orbán Viktor mellett-mögött tisztelgő vezérkari főnökön lötyögött a zakó, de tényleg, úgy nézett ki, mint egy Svejk-illusztráció, kinyújtott bal kezének ujjhegyei éppen csak kilátszottak a zubbony ujjából, a zubbony nyakán majdnem kicsúszott a bal válla, a kabát aljába pedig kétszer belefért volna széltében. Mintha a ruharaktáros törzszászlós most vágta volna hozzá a díszszemle előtt, hogy „nesze fiam, két számmal nagyobb, ez van, jó lesz ez neked, majd kicsit düllesztesz”.

Nehéz elképzelni, hogy a külsőségekre oly sokat adó hadseregben egy csúcsparancsnok véletlenül öltözzön ilyen slamposan egy fontos díszszemlére. Ha nem lenne szándékos a dolog, biztosan szóvá tette volna a divatügyekben közismerten igen járatos, kék csíkos Videoton-ingével a divatlapok hasábjaira is be-belógó miniszterelnök.

Tehát egy magyarázat maradt: ez a szabályos, a legújabb tábornoki egyenruhaviselet. Egyrészt kihangsúlyozza a nemzeti együttműködés rendszerének honvédelmi fitneszeredményeit, másrészt svejki slamposságával vállalja a honvédség mindazon hagyományait, amellyel tisztában kell legyen minden magyar, aki az elmúlt negyven-ötven évben sorkatonai szolgálatot teljesített. Tényleg, meglettek már a lőtéren felejtett rakéták?

Budapest, 2012. október 6. Orbán Viktor miniszterelnök Benkő Tibor vezérezredes, honvéd vezérkari főnök kíséretében érkezik a nemzeti gyásznapon tartott megemlékezésre, amelyen az aradi vértanúk és Batthyány Lajos, Magyarország első alkotmányos miniszterelnöke emlékére felvonták, majd félárbocra engedték az állami lobogót a budapesti Kossuth téren 2012. október 6-án. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.