Merre tart az izraeli kibucmozgalom?

A hagyományos kibucmozgalom felett eljárt az idő, piacgazdasági módszerekkel kísérleteznek.

Életpályamodellek új idők kezdetén

„A politikai rendszernek feltétlenül meg kell védenie a társadalmat azoktól, akik túl sok dologban biztosak.

Három és fél horrorisztikus hónap a bordélyházban

Tilos volt sminkelni, rúzsozni, nehogy a házas férfiak otthon lebukjanak. Magyar vendégeket nem fogadhattak, közölték velük: ha megteszik, agyonverik. Nem akarták, hogy bárkivel üzenni tudjanak.

Magyar atom 2.0

A magyar politikai osztály az évszázad üzletére készül.

Seres Mária, a polgármester

Seres Mária tavaly augusztusban toppant be Mátraverebélyre. Életében először járt ott, nem ismert senkit.

 

Papagájkommandó

1. a. papagáj, fn., színes tollazatú, kampós csőrű, rikácsoló hangú, emberi beszéd utánzására képes trópusi madár. Szólás: olyan, mint a papagáj = összevissza fecseg. 1. b. kommandó, fn., rohamcsapat, különítmény (német, olasz). 2. Kuncze Gábor SZDSZ-frakcióvezető kifejezése a Fidesz politikusaira.

„Visszautasítjuk, hogy Kövér László természeti katasztrófa okozta kárhoz hasonlította az MSZP tevékenységének hatását” – jelentette ki Kovács László szocialista pártelnök 2000. március 4-én. Előzőleg a Fidesz-elnök Szolnokon járt, ott gyártotta szürreális szóképét: az MSZP–SZDSZ-ellenzék legalább akkora kárt okozott az országnak, mint a belvizek, az árvizek, a koszovói válság vagy az agyhártyagyulladás. Majd azt kérte, ne okozzanak több kárt az országnak.

Beszállt a szópárbajba a nyelvújítás iránt fogékony Kuncze Gábor szabad demokrata frakcióvezető is. Arról beszélt a Népszabadságnak, hogy „a Fidesz mosópor-politikájának két fázisa van. Az első: hazudj valamit! A második: indítsd be a papagájkommandót, amely ezt a hazugságot egyfolytában ismétli. Kuncze szerint az a probléma, hogy hamar kiderül: mindez üres, távlatok nélküli politika. „Amikor ez bekövetkezik, akkor a fiúk elvesztik a fejüket, és nem tudják kontrollálni mondanivalójukat” – jelentette ki.

A szabaddemokrata frakcióvezető a Fidesz-kommunikációra alkalmazott kifejezést melegen tartotta, s bátran, nagy kedvvel alkalmazta a politikai konfliktuszónában. 2000 decemberében közöltük Az igazságpillanata című szappanopera jeleneteit, melyet Torgyán József „rendezett”. Méghozzá azután, hogy kipattant a Torgyán-villa körüli botrány. A miniszter úgy gondolta, a 120 millió forintos keretösszegű Tállya utcai villaépítés körül támadt vihart úgy tudja legjobban leplezni, ha kezdeményezi a politikusok 1990 és ’98 közötti vagyongyarapodásának vizsgálatát. Részletek a „papagájos időszak” párbeszédeiből. Játszódik a parlamentben 2000. november 29-én. Az érdeklődés gyér.

„Torgyán József: Az a Kuncze miniszter úr kiabál a kétperces felszólalásom közben, aki azt akarja állítani, hogy szabályos volt az ő testvérének a tankönyvbotránya, aki a testvérével úgy építkezik, hogy ott van egy háromszintes óriási épület, amibe a Torgyán család épülő lakása sokszorosan beleférne, és mutogat egy sufnit, hogy az az övé ebből. (Kuncze Gábor: Miért nem ülsz le, te pojáca? A jegyzőkönyvben kérem rögzíteni a pojácát!) Kikérem magamnak ezt az egész stílust.

Kuncze Gábor: Torgyán József... nem tesz mást, mint az a részeg a buszon, aki gusztustalan, büdös, el is húzódnak tőle, majd egyszer csak lehányja a körülötte állókat, és azt mondja: én vagyok gusztustalan?! Hát nézzék meg, önök hogy néznek ki!... Mintha annak idején Bill Clinton, aki gyanúba keveredett egy bizonyos ügyben, szorult helyzetében vizsgálóbizottságra tett volna javaslatot, hogy a szenátus összes tagjának visszamenőlegesen vizsgálják meg a szexuális szokásait. És ha azt megvizsgálják, esetleg ő is választ ad a vele kapcsolatban felmerülő kérdésekre. Ez Torgyán József módszere... A(zt, hogy a) Fidesz-papagájkommandó hogy működik, ma láthattuk képviselőtársunk elszólásánál. A miniszterelnök úr egyszer azt mondta, hogy tüdőszűrésre van szükség a politikai elitnél. Ezért aztán Répássy képviselőtársam azt találta mondani, hogy tüdőszűrést kell tartani, mert meg akarjuk tudni, hogy kinek van vaj a fején. Némi anatómiai előadást hadd tartsak! A tüdőszűrés a tüdőre vonatkozik. Ha arra kíváncsi, hogy kinek van vaj a fején, akkor a fejét kell nézni. Képviselőtársam elszólása azt mutatja, hogy a tüdőszűrésre vonatkozó javaslat valójában nem akarja a fejet nézni, nem akarja megtudni, hogy van-e valakinek vaj a fején. Ahhoz ugyanis az 1998-as vagyonnyilatkozatát kellene először nyilvánosságra hozni, aztán kellene beszélni az összes többiről.”

Azt, hogy vajon alakult-e vagyongyarapodási bizottság, a tisztelt olvasó fantáziájára bíznánk.

Korábbi szócikkek: bérborz, hóbagoly, légügyi dinasztia, agyagba döngölés, Csuhások, térdre, imához!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.