Visszavont rákrendelet

Eredményes volt Szabó Máté ombudsman kérése, a kormányzat pénteken visszavonta a rákbetegek gyógyszerezését újraszabályozó rendelettervezetet. A humán tárca a drága terápiák finanszírozásáról tárgyalásokat kezdeményez a szakmai kollégiumokkal, tagozatokkal és a Nemzetgazdasági Minisztériummal.

Két év alatt kétmilliárdról tizenkétmilliárdra nőtt a gyakran rákbetegeknél is használt úgynevezett biológiai terápiák költsége. Ezt a tendenciát akarta fékezni a szaktárca egy jogszabállyal, mely csak lépcsőzetesen engedélyezte volna az egyes terápiák alkalmazását. Eszerint a gyógyítást az olcsóbb szerekkel kellett volna kezdeni, és ha ezek nem bizonyultak volna hatékonynak, akkor adhatták volna a betegeknek a drágább orvosságot.

Az úgynevezett végstádiumban lévők pedig nem is juthattak volna hozzá ezekhez a készítményekhez. A kormány honlapjára kétnapos véleményezésre kitett tervezetre az Index cikke irányította rá a figyelmet. Az írás hatására betegszervezetek, jogvédők tiltakoztak, kényszerítették magyarázkodásra Szócska Miklós szakállamtitkárt.

Mint mondta, céljuk nem a betegeken való takarékoskodás, épp ellenkezőleg, azokhoz szeretnék célzottan eljuttatni a gyógyszert, akiknél az valóban egészségjavulást jelent. Viszont nem kapnák meg azok, akiknek nem használ, sőt ártana az adott terápia. Pénteken az ombudsman elfogadhatatlannak nevezte a tervezett módosítást, mert a kiszolgáltatott helyzetben lévő betegek élethez és emberi méltósághoz való jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével kapcsolatban súlyos alkotmányos aggályokat vet fel.

„A szabályozást haladéktalanul újra kell gondolni, mivel az alkotmányos indok nélkül, kizárólag költséghatékonysági szempontok miatt korlátozná az egyes betegségtípusok esetén igénybe vehető terápiás lehetőségeket.” A biztos felhívta a szaktárca figyelmét: a finanszírozási szabályok átalakítása következtében előfordulhat, hogy egyes szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos pszichiátriai kórképek, illetve előrehaladott tumoros folyamatok esetén a betegek „gyakorlatilag nem részesülhetnek megfelelő orvosi ellátásban”.

Ez az ombudsmani fellépés olyan eredményesnek bizonyult, hogy Szócska Miklós informális találkozóra hívta a szakma képviselőit, és ezen a fórumon jutottak arra, hogy egyelőre visszavonják a jogszabálytervezetet. A tárca péntek esti közleménye az egyeztetés határidejeként immár 2013 januárját jelöli meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.