Damu négy és fél évet kapott

Damu Roland színész jogerősen négy és fél év börtönt kapott, és öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, mert megerőszakolta és bántalmazta korábbi élettársát, P. Tímeát. Ezzel a bíróság enyhítette a tavaly szeptemberben hozott elsőfokú ítéletet, melyben hat év börtönre ítélték és hat évre eltiltották a közügyektől. Akkor súlyos testi sértésben, erőszakos közösülésben és személyi szabadság korlátozásában találták bűnösnek a színészt, most kétrendbeli személyi szabadság megsértésében, testi sértés bűntettének kísérletében és erőszakos közösülés bűntettében.

Ruttner György, a színész ügyvédje korábban azt mondta, hogy az elsőfokú ítélet 75 helyen tartalmazott valótlanságokat és eljárási hibákat. A tegnapi ítélet háromórás indoklása szerint azonban az első fokon eljáró bíróság ugyan nem hibátlanul, de eleget tett a feladatának. Somogyi Gábor bíró szerint a pontatlanságok nagy része nem befolyásolta érdemben az ítéletet.

A bíró kitért arra a sajtóban sokat feszegetett kérdésre is, hogy az elsőfokú ítéletet meghozó bírónő valóban rokona-e a sértettnek. Kijelentette, hogy ez az ismeretlen személy által tett bejelentés két tényen alapult, melyek közül az elsőről kiderült, hogy nem igaz, a másik pedig, miszerint a bírónő volt vagy jelenlegi férje és a sértett is Miskolcról származnak, még elmondható néhány százezer emberről.

Somogyi Gábor rendkívül szokatlannak nevezte, hogy az elsőfokú ítélet után nagyszámú bizonyíték keletkezik, és felhívta a figyelmet, hogy a tárgyalások nem focimeccsek, ahol a két félidő együtt adja ki a végeredményt. Damu ügyvédje újabb szakértők meghallgatását szerette volna, ezt azonban elutasították, ahogy annak a pornófilmnek a megtekintésére sem került sor, melyet az ügyvéd azért forgattatott, hogy bebizonyítsa, az erőszak a sértett által elmondott módon nem történhetett meg. Ezzel kapcsolatban a bíró kijelentette, hogy képileg bármi és annak ellenkezője is bizonyítható, abból, hogy Bud Spencer egy filmben élethűen orrba vág valakit és a színész orra nem törik el, nem következik, hogy egy nagy erejű ütés nem okoz orrtörést.

Az ítélet indoklása szerint az erőszak megtörténhetett a sértett által elmondott módon, aki a bíró szerint végig következetes volt arra nézve, hogy mi történt. Somogyi Gábor szerint a nemi erőszak „egyfajta fegyelmező, a kettejük közötti hierarchia rögzítését szolgáló cselekmény” volt, mely köznapi értelemben vagy biológiai értelemben nem tekinthető befejezett közösülésnek, jogilag viszont igen.

Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor, hogy a személyi szabadság megsértése mindkét esetben rövid ideig tartott, ahogy azt is, hogy a sértett és a vádlott között néhány órával az eset előtt még beleegyezéses szexuális kapcsolat létesült.

Ruttner György az ítélethirdetés után elmondta, nem ez volt az utolsó szó az ügyben, felülvizsgálatot kérnek a Kúriától.

Tiltakozás az ügyvéd ellen

„Férfi cinkosság – elég, Női szolidaritás” transzparenssel, hangos dobszóval és a családon belüli erőszak áldozatait jelképező piros bábukkal követeltek tisztességes bánásmódot a nemi erőszak áldozatainak jogvédők a Fővárosi Törvényszék épülete előtt. A Patent Egyesület által szervezett demonstráció egyébként nem az ítélet, hanem többek között Ruttner György munkája elleni tiltakozásul szerveződött. A Patent Egyesület korában is kritizálta Damu Roland ügyvédjét, kifogásolták, hogy pornófilmet rendeztetett az esetből és hogy mindent elkövetett, hogy a médiában aláássa a sértett szavahihetőségét. A civil szervezetek által létrehozott KERET Koalíció, melynek célja a szexuális erőszak áldozatainak segítése, már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nők és gyerekek elleni erőszak mértéke és az esetek megjelenítése a médiában, összefüggenek. Úgy vélték, hogy a rendőröket nemi erőszakkal vádoló E. Zsanettel és P. Tímeával hasonlóan bánt a sajtó jelentős része. Részletesen bemutatták magánéletüket, múltjukat, öltözködésüket, mintha annak, hogy milyen ruhában jelentek meg a tárgyaláson, köze lenne a szavahihetőségükhöz. A civilek szerint a média egy részére jellemző áldozathibáztatás az egyik oka annak, hogy Magyarországon kevesen mernek feljelentést tenni nemi erőszak miatt. (M. D.)

Damu Roland elnémult, Ruttner György szerint nem a bíróé volt az utolsó szó
Damu Roland elnémult, Ruttner György szerint nem a bíróé volt az utolsó szó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.