A Várhegyre kerülne az Alkotmánybíróság palotája

Esztergom polgármestere nem konzultált Orbán Viktor miniszterelnökkel arról, hogy Budapestről Esztergomba költöztessék az Alkotmánybíróságot. „Ilyen konzultációra nincs is szükség. Hiszen az Alkotmánybíróságról szóló 1989. évi XXXII. törvény a szervezet székhelyéül Esztergomot jelölte meg. Az Alkotmánybíróság mint valami rosszul működő cég, mégsem ezen a címen található”, nyilatkozta Meggyes Tamás lapunknak.

Az esztergomi önkormányzat augusztus 20-án, ünnepi ülésen fogadta el a költöztetésről szóló határozatot. (Ezt összekötik azzal, hogy Esztergom kapja meg a megyei jogú város címet.) „Ez egy tiszteletteljes kérés. Ez az intézkedés az ország Budapest-központúságát oldaná. És Esztergom ismét elfoglalhatná a nemzettudatban azt a helyet, amit megérdemel”, mondta a polgármester.

Meggyes Tamás tervei szerint az esztergomi Várhegyen lehetne az Alkotmánybíróság új palotája. Az önkormányzat augusztus 20-án hozott előterjesztése szerint állami forrásból kellene megvalósulnia az Alkotmánybíróság elhelyezésének, ezért már a 2011-es költségvetési törvény előkészítése során tervezni kellene a szükséges kiadásokat. Arra, hogy mikor kellene megítélése szerint Esztergomba költöznie az Alkotmánybíróságnak, Megygyes Tamás úgy válaszolt: az Aranybulla, az európai kontinens első írásos alkotmánya esztergomi alkotmány. Ennek későbbi megerősítése tartalmazza, hogy a mindenkori esztergomi érsek kiátkozhatja a királyt, ha az a mindenkori alkotmányt nem tartja meg. „Kis túlzással azt lehet mondani, az első alkotmánybíró az esztergomi érsek volt”, közölte a polgármester, aki szerint az Alkotmánybíróság új palotájának a megépítése méltón kapcsolódhatna az új alkotmány megalkotásához-megszavazásához. „Az új palota szimbolizálhatná, milyen történeti értékek vannak az új alaptörvény szövege mögött.”

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak nincs olyan előterjesztése, mely az Alkotmánybíróság Budapestről való elköltöztetésére vonatkozna. „Aktuálisan nincs ilyen kormányzati szándék”, erősítette meg lapunknak Kovács Zoltán, a KIM államtitkára. Ehhez fideszes források hozzátették: a kormányzó párt választási kampányában elhangzott, hogy szükség van a „bürokrácia decentralizálására”. Arra is emlékeztetnek, hogy Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is beszélt arról, hogy központi hivatalokat vagy akár minisztériumokat is vidékre kellene költöztetni.

A lapunk által megkérdezett alkotmánybírák nem tudnak „költözésről”. Van, akinek azért sem lenne kedvező a tényleges esztergomi székhely, mert budapesti egyetemen tanít, vagy más elfoglaltsága a fővároshoz köti, mondták munkatársunknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.