Erősödik a hazai biotechnológiai szektor

A biotechnológia a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága. Magyarországnak komoly esélye van, hogy versenyképes legyen ebben az ágazatban. A napokban tudományos konferenciát rendeztek Szegeden az első sikeres magyar spin-off biotechnológiai cég, a Solvo Zrt. megalakulásának 10. évfordulóján.

Tíz éve a magyar biotechnológiai ipart sehol sem jegyezték, az idén pedig már több mint 20 hazai cég szerepel a világ legnagyobb biotechnológiai kiállításán – jellemezte az eltelt évtizedet ifjabb Duda Ernő, a tíz éve alapkutatók által az eredményeik hasznosítására alakult spin-off cég, a Solvo Zrt. elnöke és egyik tulajdonosa. A biotechnológia a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága. Alapvető befolyást gyakorol majd mindazokra az anyagokra, amelyekkel körbevesszük magunkat, amelyeket elfogyasztunk, amelyeket gyógyításra használunk. A modern biotechnológia első terméke az inzulin volt. Ma már a korszerű rákgyógyszerektől a diagnosztikában használt anyagokon át a bűnüldözésből ismerős DNS-vizsgálatig számtalan helyen alkalmaznak biotechnológiai úton előállított termékeket.

Magyarországnak komoly esélye van arra, hogy versenyképes legyen ebben az ágazatban. A biológiai tudomány művelése hagyományosan nagyon magas színvonalú volt hazánkban. A XXI. század első évtizedében elkezdett hozzá felzárkózni az ipar is. Évente 50 százalékkal növekszik a biotechnológiai szektor. E tekintetben hazánk toronymagasan első a közelmúltban az Európai Unióhoz csatlakozott országok között. Egy évtizede csak néhány kis biotechnológiai cég működött az országban – számuk ma meghaladja a százat. Néhányan közülük – például a Thales Nanotechnológia, a Cyclolab vagy a Solvo – világelsők a maguk területén. Széles körben ismertek külföldön, komoly licencszerződéseket kötöttek, a Magyarországon felfedezett technológiákat vagy molekulákat külföldi cégek vásárolták meg tőlük. Pénteken tudományos konferenciát rendeztek Szegeden a Solvo Zrt. megalakulásának 10. évfordulója alkalmából. A Solvónak ma 30 országban 366 ügyfele van – köztük a világ öszszes jelentős gyógyszergyára. A cégnek, amely ötvennél több kutatót foglalkoztat, több mint tíz saját szabadalma és húsznál több vásárolt licence van. Az általuk szervezett konferencián a magyar biotechnológia központjaiban, Budapesten, Szegeden és Debrecenben dolgozó kutatók tartottak előadásokat – elsősorban gyógyszerkutatási témákról.

A biotechnológiai ágazat jövőképét a Biotechnológiai Nemzeti Technológiai Platform keretében fogalmazták meg. E szerint 2030-ra a magyar biotechnológiai szektor tovább erősödik, bekerül az Európai Unió kiemelkedő biorégióinak sorába, és néhány szegmense a globális élvonalba tartozik majd. A sikeres magyar biotechnológia mérhetően hozzájárul az emberek jólétéhez – az ágazat gazdasági erején, az emberek egészségi állapotának javításán, az élelmiszerek minőségén, az ország energiafüggőségének csökkentésén és a környezetvédelmen keresztül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.