A saját leanderfióka értékesebb

Egy-egy kisebb cserepes leandert 2-3 ezer forintért lehet a piacokon, vagy a növénykereskedésekben beszerezni. Ami nem is sok, ha különleges szín vagy dupla virágú változatról van szó.

Egy magára valamit is adó kertész nemcsak életben tudja leandereit tartani, hanem szaporítani is képes őket. Az már más kérdés, hogy a bővülő növényállomány sorsa mi lesz, mert ne feledjük, egy újabb leandernek, bármilyen szép is, téli helyet kell találni.

Az augusztus a legalkalmasabb a lean derek házilagos sokszorosításához. Az eljárások többsége egyszerű, és aki próbálkozik, nem sokat veszíthet, ha esetleg a fióka életre keltése nem sikerül. A szaporítás egyik nagy csoportja a vegetatív módszer. Ilyenkor a növényi részek reprodukálják az eredeti növényt.Genetikai értelemben ez a klónozás. Ha a dugvány egészséges növénytől származik, és a növekedéshez szükséges feltételeket biztosítják, ingyen jutnak új növényhez.

Többféledugványozási technika létezik. A kísérletező kedvű dugványozókat segíti a gyökereztető hormonpor is. A port tégelyekben árusítják. Az ezer forintba sem kerülő, sok tucat növény szaporítására való segédlet duplájára növeli az eredési esélyt. Azonban alaposan el kell olvasni a használati útmutatót, mert többféle –a növénycsoportoknak más és más –hormont árusítanak. Csak a dugvány tövét kell porba mártani, amely levélés gyökérdugványokhoz nem használható. A megadott dózisnál inkább kevesebbet, mint többet kell használni, ugyanis a bőséges hormonadag leállíthatja a sejtképződést.

A leanderek szaporításának legegyszerűbb és legelterjedtebb módja a hajtások gyökereztetése. Ennek a módszernek az a legnagyobb erénye, hogy az anyanövénnyel teljesen azonos új leandereink lesznek. Azt azonban tudni kell, hogy az egyes fajták, változatok gyökerezési hajlandósága eltérő, ezért is van az, hogy a különleges fajtákkal ritkábban találkozunk.

A hajtatás vizes szakaszának ideje legalább 3-4 hét. De, ha ez letelt és még nem bújtak elő a kis gyökerek akkor sincs baj. Sok múlik azon, hogy mi kerül a gyökereztető üvegbe. A tőről vagy szárról szedett vékonyka, fiatal hajtás valószínűleg később kezd virágozni, mint olyan vastagabból származó, amelyikmár virágzott is. A szaporításra kiszemelt hajtás lehet teljesen zöld, de a legjobb a félfás. A hajtatásnak legkésőbb augusztus közepéig van értelme, ugyanis csak ezek fognak a tél beállta előtt megfelelő gyökérzetet ereszteni. Ha még ennél is jobb szaporító részt keresnek, akkor a legjobb az, amelyikből a leanderre jellemző hármas elágazás indul, az elágazás alatt arasznyira kell leválasztani az anyanövényről, úgy, hogy a vágás egy csomó alatt 1-1,5 centire legyen. Még jobb az eredési esély, ha a vágás ferde.

A levágott hajtások vízbe kerülő részéről a leveleket gondosan el kell távolítani, mert, ahogy leveles virágcsokor a vázában, hamarabb elrothad az egész növény, mint megjelennélek a gyökérszőrök. Lehet gyökereztető hormont is használni, de a megfelelőt – a félfás növénykehez valót –válasszák! A legjobb, ha a dugványt megnedvesítik, a vízbe kerülő részt bemártják a hormonporba, hagyják megszáradni, s ezután kerül a vízbe. A legjobb, ha meleg helyen áll a gyökereztető edény. A gyökereztetés alatt a víz pótlásáról gondoskodni kell. Az üvegeket lehetőleg meleg helyen tartsuk, esetleg gyenge napon, a szabadban vagy a lakásban. Általában a világos konyha ideális, ott ugyanis szem előtt vannak.

Folyamatosan ellenőrizni kell, ha a víz zavaros lesz, netán megbarnul cserélni kell, ha a szár barnul, akkor az ilyen részt mielőbb le kell vágni. Egészen addig kell vagdosni, míg a közepén nem találkoznak fehér részszel. Ha már minden barna, akkor ki lehet dobni. Akkor lehet a földbe ültetni a csonkot, ha már legalább centis gyökerek nőttek.

Csak általános virágföld kerüljön a cserépbe. A tápsót, tápoldatot a következő átültetésig nem szabad használni. Nagyon fontos, hogy legalább egy hónapig ne száradjon ki a fiatal leander földje. Ha a szaporítás vége már az őszbe fut, akkor a szobába kell befejezni. A gondos ápolás ellenére is előfordulhat, hogy sikertelen lesz a próbálkozás, ezért nem árt, ha egyszerre több leandert hajtatnak.

A jövő héten a nyárvégi gyepmunkákról írunk.

A különleges színű vagy virágzatú leanderek nehezebben gyökeresednek
A különleges színű vagy virágzatú leanderek nehezebben gyökeresednek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.