Folytatás Battával?

Gálakoncerttel nyílik meg október 22-én, Liszt Ferenc születésnapján a felújított Liszt Ferenc téri Zeneakadémia Koncertközpont – jelentette be a csütörtöki sajtótájékoztatón Batta András rektor az intézmény új, Wesselényi utcai, Ligeti Györgyről elnevezett épületében. E helyszín megvalósulása, akárcsak a régi épület rekonstrukciója, része a Zeneakadémia több mint 13 milliárd forintos EU-s projektjének.

A rekonstruált régi palota újranyitásával az egyetem a felsőfokú zeneművészeti és zenetudományi oktatás mellett saját kulturális, koncertszervezési tevékenységbe is kezd az új épületben. Sőt a közeljövőben a legmodernebb HD-minőségű stúdió berendezések, a kamerarendszer és a professzionális hangtechnika alkalmazásával tartalomgyártóként is működik majd. A jegyeket már most elkezdik árulni –egyelőre az Írók Boltjában. Az ünnepélyes megnyitó zártkörű lesz, az első nyilvános, az MR Szimfonikusokkal közös hangverseny október 25-én várható, Jeney 70 címmel: a Zeneakadémia professor emeritusa, Jeney Zoltán előtt tisztelegnek vele. Az est karmestere Kocsis Zoltán lesz.

Mint Csonka András, a Zeneakadémia nemrég kinevezett kulturális igazgatója elmondta: a koncertek során főként a hallgatókra és oktatóikra számítanak, de a növendékek mesterkurzuson profitálhatnak abból, ha egy világhírű külföldi muzsikus is fellép koncertjeiken. A világnagyságok közül az első negyedévben lesz hallható – többek mellett – az argentin zongoraművész, Martha Argerich, aki a Budapesti Fesztiválzenekarral november 7–10-e között szerepel Budapesten. A dzsesszt a szintén zongorista Brad Mehldau képviseli november 5-én, míg jövő májusra ígérik Chick Corea szereplését. A kiemelkedő nemzetközi események közé tartozik még Steve Reich november 12-i fellépése. A produkció művészeti vezetője Rácz Zoltán lesz, és ő vezényli az egyetem hallgatóiból verbuvált együtteseket is.

Rezidens együttese is lesz az intézménynek, méghozzá a Keller András vezette Concerto Budapest, amely június elsejétől állami nonprofit kft.-ként működik majd, 300 millió forint költségvetési támogatással. A Concerto nemcsak nagyzenekari koncerteket ad majd, hanem a presztízseseményeken is fellép, ahogy azt már korábban, államtitkári időszakában Szőcs Géza is előrevetítette. Továbbá a fiatal, tehetséges pályakezdőket is segíteni fogják.

A várhatóan úgynevezett kettős képességű intézménnyé váló egyetem büdzséje 2 milliárd forint körül van, igaz, a fenntartó ebből is lecsípett egy kisebb összeget. Vélhetően további majd 800 millió forintra számíthat az intézmény a kulturális kormányzattól. Várják emellett a szponzori támogatást, és a kulturális turizmus adta lehetőségekben is reménykednek.

Lapunk kérdésére, miszerint mi garantálja a műsor megvalósulását, mikor Batta András mandátuma ősszel lejár, a rektor elmondta: mivel a második ciklusa fejeződik be október 31-én, ez már nem hosszabbítható meg. Reméli, ha rektorként nem is, de más projektekben együtt dolgozhat az egyetemmel. Lapunk információja szerint Lázár János Hódmezővásárhelyen, a Zeneakadémia növendékei által adott koncerten arról beszélt, zenei miniszteri biztosként számítanának Battára. Főkoordinátor lehet az összes hazai zenei intézmény között. Az egyetemi szenátus – úgy tudjuk – a mostani rektor helyettest, Vigh Andrea hárfaművészt szeretné látni Batta utódjaként.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.