Gyurcsány éhezik

Lassan egy hete, hogy megnyílt a Gyurcsány-simogató a Kossuth téren. A híradások szerint működésével eddig komolyabb baj nem volt, látom a tévében, hogy tényleg érkeznek a „szimpatizánsok”, a „hívek” és a „rajongók” szép számmal, hogy „támogatásukról biztosítsák” a DK elnökét és éhségtársait.

Azok is jönnek, akik egyszerűen csak nem találnak jobb esti programot annál, hogy megnézzék a volt miniszterelnököt, amint épp nem eszik – ők lélegzet-visszafojtva várják, mikor koppan a szeme már. És jönnek azok is persze, nyilvánvalóan ellenséges érzülettől vezérelve, akik kitűnő ételek (májkrém, vajas kenyér, sprotni stb.) kínálgatásával próbálják evésre bírni őt, de nyakamat rá, hogy nem, nem, Gyurcsányból nem lesz sztrájktörő.

Az Mno.hu értesülései szerint maga Budaházy György is meglátogatta az exminiszterelnököt. Akad, aki mára – valószínűleg ugyancsak nem éppen barizásból – egyenesen pikniket szervez a térre, ami kiváló ötlet valóban, hiszen hogyan is cseszhetnénk ki jobban egy politikussal, aki lényegében mindent megtesz, hogy magát és pártjának akcióját exponálja, mint hogy lényegében mindent megteszünk azért, hogy őt és pártját exponáljuk.

Hadd gratuláljak.

Kicsit betett Gyurcsánynak ez a hét, nem nagyon lennék meglepődve, ha a vérellenzéki jósda szikár közleményben tudatná, hogy Varga István ostobasága meg a TEK galaktikus kalandja a Műszaki Egyetemen egy jól összehangolt kormányzati ellenmédiahack „részét képezi” csupán.

A Magyar Nemzet minapi vezércikke egyébként is „forró őszt” ígért, hát jól kezdődik, tényleg, a tévéadók valóban úgy dobálják ezt a Gyurcsány-sztorit, mint a forró krumplit. Az Egyenes Beszédben Kálmán Olga már hétfőn interjút készít Gyurcsány Ferenccel, a köztévé Ma Reggel című műsora a második éjszaka után keresi fel a Kossuth téren az exminiszterelnököt, az Atv.hu Gyurcsány éhezik 3. nap címmel közöl színes videót, az Echo TV-n PR-szakértő elemzi az akciót, a Hír TV-n egyebek mellett egy Kommentár nélkül-etűdben egy férfi pizzát oszt a téren. A rapper egyik videója megörökíti, hogy még a köztársasági elnök (igaz, csak az „alternatív”), Pityinger Dopeman László is meglátogatja a sztrájkolót.

Mindenki vérmérséklete, képességei és szimpátiái alapján dönti el, hogyan mutatja be az éhségsztrájkot, ami – írta többek között Balavány kolléga – nem éhségsztrájk, csak léböjtkúra. Ráadásul tét nélküli, mert most szombaton akkor is hazamennek a DK-sok, ha a kormány a Károlyi-szobor helyére egy az Előzetes Regisztrációt munka közben ábrázoló emlékművet állít; meg akkor is hazamennek, ha Orbán Viktor, megrettenve a volt miniszterelnök „kiáltásától”, azonnali hatállyal lemond.

Mindenesetre még a The New York Times is cikket közöl a nem evő Gyurcsányról. Micsoda hét! Utóbbi egyébként nem kapcsolódik túl szorosan a heti tévékritikához, azért kevertem ide mégis, mert ennek fényében kiderülhet, hogy abszolút „vert helyzetből” is lehet sikeres, Amerikáig érő médiakampányt építeni.

Igen, vert helyzetből: aligha tudom másképp jellemezni azt, hogy Gyurcsány Ferenc a vasárnapi Frizbiben jelentette be az „éhségsztrájkot”, Molnár VV Anikó és Kasza Tibor dalszerző között, egyből kijelölve ezzel az akció értelmezési tartományát és utalva annak komolyságára. Mert a Frizbi meg a különböző jósműsorok között mindössze annyi a különbség, hogy Bubu nevű rúnajós percenként ötszázért elmondja a jövőt, a Hajdú Péter nevű aktor meg sajnos maga a jövő, ahogy így kinézünk.

Ne figyeljünk az okvetetlenkedőkre, akik szerint komoly ember nem a bulvárt választja, ha valami fontosat akar mondani szeretett népének. Gondoljunk inkább arra, hogy logikus volt Magyarország talán legkínosabb – bár kétségkívül egyik legnézettebb – tévéműsorát választani a bejelentéshez: a Mariana-árokból csakis felfelé vezet út.

Gyurcsány éhezik, de nem szomjazik
Budapest, 2012. szeptember 11. Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a DK képviselőinek éhségsztrájkján, a Kossuth téren 2012. szeptember 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.