Hazaengedhetik az EMFESZ-vezért

Az EMFESZ Kft. szerdán őrizetbe vett ügyvezetője ma minden valószínűség szerint elhagyhatja a fogdát: vagy házi őrizetbe, vagy lakhelyelhagyási tilalom alá kerül.

A Népszabadság értesülései szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság ma délelőtt dönt az EMFESZ Kft. különösen jelentős értékre elkövetett csalás gyanújával szerdán őrizetbe vett igazgatója, Góczi István ügyében. Mivel az ügyészség információink szerint nem indítványozta Góczi letartóztatását, a kérdés csak az, hogy az egyik legnagyobb hazai gázkereskedelmi vállalat első emberének mostantól házi őrizetben vagy lakhelyelhagyási tilalom alatt kell töltenie az időt. Tehát vagy a lakását nem hagyhatja el, vagy a főváros területén szabadon mozoghat.

Tegnap a hazai gázellátás biztonságáért felelős energiaügyi minisztérium is szükségesnek tartotta közleményben megnyilvánulni. A tárca információi szerint az EMFESZ fogyasztói továbbra is megkapják az általuk lekötött gázt - közlik.

Szakértők szerint az EMFESZ képviseli a hazai gázellátás negyedét. Ez főképp ipari fogyasztókra korlátozódik, de 2008 óta már több mint 70 ezer lakossági ügyféllel is leszerződtek. A nyomozás azért indult, mert április végén Góczi István a tulajdonos képviselőjeként úgy adta el a több százmilliárd forint értékű vállalatot egy, a helyettese által képviselt ismeretlen svájci cégnek, hogy arról a tulajdonos nem tudott. Ugyanakkor ezt mind a cégbíróság, mind a Magyar Energia Hivatal (MEH), mind az eddig döntő bíróságok rendben találták.

Értesülésünk szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársainak szerdai házkutatását követően tegnap az energiahivatal szállt ki az EMFESZ irodájába.

Őrizete alatt Góczi István az EMFESZ-nél eddig együttes aláírási joggal bíró Eperjesi Zoltán pénzügyi vezetőt bízta meg önálló aláírási joggal - tudtuk meg az érintett új vezetőtől. Ez tájékoztatása szerint az OTP-nél és CIB-nél vezetett számlák ellenjegyzésére, a földgázbeszerzési, értékesítési, üzemeltetési és szolgáltatási szerződésekre egyaránt kiterjed. Eperjesi Zoltán megerősítette: fogyasztóik ellátása a kialakult helyzetben is folyamatos és az is marad. Az EMFESZ úgyszintén zavartalanul folytatja a stratégiai gáztároló feltöltését - szögezte le. Az új EMFESZ-vezető megerősítette az energiahivatal helyszíni vizsgálatára vonatkozó értesülésünket is. Elmondása szerint a hivatal munkatársait is a szolgáltatás zavarmentességéről biztosították. A kiérkezők ezt benyomásai szerint tudomásul vették, kételyeket nem fogalmaztak meg, más irányú szándékot nem jeleztek.

Gallyas Igor, az EMFESZ külső kommunikációs szakértője előzőleg lapunknak úgy fogalmazott: a kialakult helyzet kétségtelenül új a cég számára, de a szakmai stáb azon dolgozik, hogy a szakmai tevékenység fennmaradjon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.