belépés belépés | segítség segítség | alkalmazások alkalmazások | RSS RSS | előfizetés előfizetés | akciók akciók Nol.hu | NolBlog | NolTV | Hírmátrix | NolRandi

Népszabadság.hu | NolBlog | NolTV 2012. május
26. szombat

Mi legyen a telepen?

Tóth Lajos| Népszabadság| 2012. február 23. |16 komment

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra

Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!

KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!

Koivu | 2012. február 24. | 09:03:16

@megintcsárly | 2012. február 23. | 19:30:47
nem baj, nem szegyen ha nem erted a kerdest

saman | 2012. február 23. | 22:06:14

Ha valakinek szakmai ambíciói vannak, az jobb ha keretet vált. Keres egy olyan kultúrát, ahol nem fogják kitekerni a nyakát amiatt, mert komolyan gondolja a szakmáját.

A rendszer összeomlása felé nagyot léptünk azzal, hogy a pedagógusok az elmúlt 6 évben elvesztették a keresetük felét.

A H1-es bér 2005 Januárjában netto 87 ezer Ft.
A mai 84 ezer.

Az F4-es bér, azaz a 30 év pedagógus munka utáni bér nettója 114 ezer Ft.

Közben 50-60% infláció volt. Ha lakáshitel is van, akkor 80%.

A PEDAGÓGUS ÉHEZIK!

Ez életveszélyes a jövőre nézve!

meneküljetek!

reszvetelidemokracia.blog.hu

saman | 2012. február 23. | 22:00:44

Én a munkahelyteremtés projektjeimben sok cigány közösséggel dolgoztam.

Az általuk leírt kép az, hogy a munkaerőpiacon durva szegregáció valósul meg.

Ez begyűrűzik az iskolába is.

20 év után már komoly történelmünk van, ami a gettósodás felé vezetett számos helyen az országban.

Amikor Gyöngyöspatára ellátogatott egy BBC tudósító,akkor le Apartheidezte az ottani iskolát. A fizikai elkülönítés, az, az.

Csak nekünk nem tűnt fel.

Van annyi baj a fizetések színvonalával, hogy a középosztálynak nem terjed ki a figyelme erre.

Pedig ez veszélyes.

Én is dolgoztam nevelőotthonban és tudom, hogy mennyire nehéz ez a munka.

Dolgoztam iskolai innovációkkal is. A pedagógus teamek java része nem hajlandó közösen gondolkodni ilyen kihívásokon.

Az iskolának valójában nincsen érdemi társadalmi kontrollja, nincsenek szakmai céljai, és a politikai is annyit csinált ebben a 20 évben, hogy hagyta, hogy ez a durva szegregációs folyamat intézményes kereteket kapjon.

Az egyházak teljes erejükkel asszisztáltak az Appartheid rendszer kiépüléséhez.

Voltam egy pedagógus konferencián 6 éve, ahol felszólaltatták a 3 legsikeresebb cigány osztályokkal foglalkozó program szakmai vezetőit. Mindhárom program elképesztő sikereket tudott felmutatni, és mindhárom programról csak múlt időben lehetett beszélni.

A civilgyilkos rendszer sorra irtja ki az innovatív kezdeményezéseket.

Ha valakinek szakmai ambíciói vannak, az jobb ha keretet vált. Keres egy olyan kultúrát, ahol ne

dtk22 | 2012. február 23. | 21:00:46

Üdítően hat e cikk ezen a helyen, meglepő.

Talán csak annyit fűznék hozzá, hogy ha már szegregálunk, ne származási alapon tegyük. Legyen fegyelmezhető és fegyelmezhetetlen gyerekek iskolája, függetlenül a tanulmányi eredményektől. Szigorúan osztályozzák a magatartást, aki bukik, megy a gladiátor-képzőbe. Aki pedig ott megjavul, vissza a civilizáltak közé. Tantermeket, folyosókat bekamerázni vita esetére.
Ui.:
Lehet, hogy ezt a kamera dolgot nem kellett volna... Még v.melyik fideszes nyikhaj családjában, haveri körében kerül egy forgalmazó. Csóró iskolákat kötelezik majd, hogy csak közbezsebelési eljárás útján szerezhetik be a technikát...

megintcsárly | 2012. február 23. | 19:30:47

Koivu | 2012. február 23. | 14:26:35

Én realista vagyok, nem humanista.
A megélhetési humanisták elég kárt csináltak már így is

totyalaci | 2012. február 23. | 16:12:23

A cikk egyik mondata nem csak a cigány,de az összes hátrányos helyzetű gyerekre igaz:felháborító,hogy a szűkülő oktatási piacon az egyházak egyszerűen kivonulnak ezen gyerekek oktatásából,neveléséből. Vagy ahogy az egyik igazgató kollégám mondta: az egyházi iskolák küszöbéig sem jutnak el. Ez olyan szinten megalázó az állami iskolákban dolgozók és persze az érintett gyerekek és szülei számára, hogy én nekem ég le a pofámról a bőr,mint vallásos embernek.Persze azt már akkor megtanították,amikor hitre jutottam: papok ellenére is áll az egyház. Igaz ez az egyház nem a papok egyháza,hanem azé a Krisztusé,aki bizony nem vetette meg a szegényeket,csonka-bonkákat sem.

anyu66 | 2012. február 23. | 15:42:24

Jó cikk.

megváltozott a világ... a 7. kerületben jártam általánosba 35 évvel ezelőtt. Volt 3 cigány osztálytársam, de nem volt ilyen jellegű diszkrimináció, ültem kettejük mellett is. Nem tanultak túl jól, de mindegyikük elvégezte az általánost és valami szakiskolába ment.

Koivu | 2012. február 23. | 14:26:35

@megintcsárly | 2012. február 23. | 09:56:09
már próbálták. Ausztráliában pl. nem jött be. Olvass utána. Lehetőleg ne protofasiszta irásokat, legalább egy kicsit tudományos (pozitivista) szemszögből. Egyábként is, miféle humanizmus a tiéd?

A többi kommentnek meg annyit, ahány tanár annyi történet. A probléma újabb szegmense is lassan beszélhető. Ezt bizonyítja a cikk. Együttérzek a kollégával, sokan jártunk járunk hasonló cipőben nap mint nap.

Csak annyit még hogy a specializációs, szegregálós rednszer a kapitalizmus hozománya, a korosztályonkénti szegregáció is például. Minnél szegregálóbb az iskolarendszer, lényegében annál kapitalistább. hm... azt hittem szabadságharcolunk

maddog | 2012. február 23. | 11:10:38

ruszt | 2012. február 23. | 10:18:29
"...pedagógusok bérezésében is megnyilvánulna. Jó gondolat. Van erre társadalmi - politikai támogatás? Nincs. Erről miért nem beszél a tanár úr?"
en ha jol latom mond az urge valamit errol is:
"Az iskolában az ilyen gyerekek felzárkóztatására nincs idő, ember, pénz.

A pedagógusokat kirúgják, nemhogy még..."
1bkent a pasi total "alazatosan" asztat' mondja "belulrol" h nem jo a "rendszer"... miert varod el h meg "sirjon" is h nem eleg a fizetes. Ha valaki +hallana amit mond, es valtoztatni akarna rajta - es ha neked igazad van h nincs tarsadalmi tamogatottsag erre -, akkor ez ki fog derulni. 1bkent 1et ertek azzal h az oktatasba (kulonosen az alsobb tagozatokon) nem "befektetni" bun. JOnnek emberek az agyremeikkel h a pedagogus az nem termelo az jo ha befogja... + h a leszkado gyerekek "dogoljenek" meg mer' miert olyan hulyek. Mer' 1 pedagogus munkaja reven (persze ha jol csinalja) akkor a dolgozo evekben a kliens hamarabb fogja +erteni h mit mondanak neki, tudni fog olvasni es emiatt treningezni is lehet, esetleg olyna ujitasokat tud majd kitalalni ami hozzajarul az eredmenyessegehez. Szoval produktiv az a szerencsetlen pedagogus csak az eredmenyei nem 1bol jelentkeznek. 1 dan vagy japcsi nem kulonb genetikailag mint mi... csak 1 jobb rendszert epitettek fel amiben az 1en jobban tud teljesiteni...

Cipollina | 2012. február 23. | 11:02:36

Legitime | 2012. február 23. | 10:27:46

Jól beszélsz. :-)

navigator | 2012. február 23. | 10:42:49

Ez a cikk, akár a lakmuszpapír...

Legitime | 2012. február 23. | 10:27:46

Meg vagyok döbbenve, hogy a NOL-on a témával kapcsolatban le mernek hozni egy olyan írást is, amely - a változatosság kedvéért - a valóságot mutatja be a doktrinér liberális agymenések helyett. Sokkal előbbre tartanánk az ügyben, ha a megoldást a tanárok dolgoznák ki, akik a "frontvonalon" vannak, és pontosan tudják, miről beszélnek. A téma közeléből a lehető legtávolabbra kellene zavarni az ezen problémából élő szociológusok hadát.

kunadam | 2012. február 23. | 10:27:15

Ajaja? Beszélünk a problémáról? Nyíltan? A végén még megoldás is születik, s akkor mi lesz a megélhetési fajvédőkkel?
Pénzt kell rakni az oktatásba, hogy legyen elég tanerő ezen emberpalánták felhozására. Magyarország problémáinak zöme abból ered, hogy nem tudjuk - nincs hozzá politikai akarat - felhozni az emberek egyre nagyobb részét arra a szintre, hogy szakmunkások legyenek.

ruszt | 2012. február 23. | 10:18:29

A tanár úr által leírt modell működhetne, azzal a feltétellel, hogy a telepi iskola lényegesen magasabb kvótával működne. Ugyanis nyilvánvaló, hogy a problémás gyerekek nevelése bonyolultabb, nagyobb kihívás. Ez így az itt dolgozó pedagógusok bérezésében is megnyilvánulna. Jó gondolat. Van erre társadalmi - politikai támogatás? Nincs. Erről miért nem beszél a tanár úr?

megintcsárly | 2012. február 23. | 09:56:09

El se hiszem! :O
Találtak végre vkit a nolnál, aki megélhetési jogvédés helyett ismeri a valóságot is, és arról beszél? Látszik is az íráson...

Egyébként az elkülönítés nem biztos, hogy rossz. Nálunk is működött: 6.-tól nyelvtanból, matekból, nyelvből szét lettünk szedve 4 csoportba. Tehát mindhárom osztály (a,b,c) legjobbjai a-sok lettek, kicsit gyengébbek b-sek stb.. És nagyon jól működött. Mivel az a-ban nagy koponyák voltak, ezért ott lehetett még sok plusz dologról is beszélni, míg a d-seket örülték, ha megtanították az alap anyagra, és legalább nem húzták a többit. A csoportokból volt átjárás egyébként. Így utólag csodálkozom is, hogy akkor nem hisztiztek mohácsiék. Mondjuk lehet azért, mert egy db cigány nem járt oda, viszont magyarok közt is van különbség.

Az integráció ebben a formájában tévedés. Működhetne, de csak akkor, ha felismernék, hogy azt a pénzt amit a + éveikre (bukás) meg a segélyezésükre költünk, lehetne arra is költeni, hogy a HHH-s gyerekek már 1-2 éves koruktól ki legyenek szakítva a környezetükből, és be legyenek hozva a civilizációba. Akkor 7 éves korukra már mehetnének akár normál osztályba is, persze haza nem kéne engedni őket, mert csak visszacsúsznak. A fedezete részben meglenne a ki nem utalt csp-ból.

Anyóka41 | 2012. február 23. | 09:46:52

Húúú, mit fog ezért az eretnek véleményért kapni tisztelt Tanár Úr! Persze a cikkének minden szavával mélységesen egyetértek. Pedig én sem vagyok egy fajgyűlölő.

HIRDETÉS

Marabu

Helyettesíteni kell az alsó osztályokban. A munkaközösségnek véleményeznie kell az igazgatói posztra beadott pályázatokat.

Kutyakomédia.

Az új pályázónak elég lett volna, ha egy lapra ráírja, hogy Tóth Lajos, 1990 óta Fidesz-tag, dátum, aláírás.

HIRDETÉS

Nem kellett volna bajlódni az összetett mondatokkal.

Én a második osztályt kapom. A tanár néni mosolyogva fogad, elmondja, hogy nagyon szófogadó osztály, senkivel sincs probléma.

Rég vágytam már a találkozásra átlagos gyerekekkel, akik leülnek, ha az a feladat. Az otthonban nem egészen így van.

Az osztály különlegesen szófogadó volta onnan ered, hogy egy az egyben egy teljes óvodáscsoport került át az iskolába. Senki pluszban. A szülők kérése volt ez. Ha nem így lett volna, a gyerek megy a belvárosba.

És bezár az iskola.

Tehát ha csak egy cigány lett volna az osztályban, nem hozzák ebbe az intézménybe a gyereküket.

Emlékszem, tavaly is voltam a másodikban egy órácskát. Volt három lókötő, egy magyar, két cigány.

Az elején még ment a megilletődés, jött egy furcsa tanár bácsi, már ez is különleges alsóban, férfi tanerő, aztán ahogy telt az idő, egyre inkább belemelegedtek. A három lókötő csinálta a fesztivált. Míg az egyiket próbáltam rábírni, hogy üljön le, a másik kettő összeverekedett. A rajzolás öt percig foglalta le őket, az írás gyakorlása szóba sem jöhetett, pedig egyik sem tudott írni.

Az óra hamar eltelt, repültek a percek azzal, hogy próbáltam rávenni őket az átlagos viselkedésre. Csak így nem jutott idő a többi tizenegyre.

Az óra utolsó részében Zolika, a nem cigány, még azért odajött, és biztosított róla, hogy meg fog mondani az apukájának, aki majd jól helyretesz.

Most ez nem merült fel.

Dumálgattunk a farsangról, csináltunk maszkokat, a fiúk félelmetest, a lányok tündéreset, közben mesét olvastam nekik, az egész, mint egy Anna, Peti, Gergő-történet.

És hogy miért írtam ezt le?

Meggyőződésem, hogy az integrációnak nevezett dolog a mostani formájában nem működik. Már az elején leszögezném, hogy szeretném, ha a cigányok a magyarokkal tanulnának.

Álmom. Sokáig az marad.

Azt is el kell mondanom, hogy bármennyire furcsa, nem utálom a cigányokat. Ráadásul, mindezt úgy teszem, hogy sokakkal ellentétben én már beszéltem is jó párral. Azt is szeretném előrebocsátani, hogy nem butábbak a cigányok a magyaroknál, csak nagy hátránnyal indulnak neki az oktatási rendszernek, aminek okai egy másik témához tartoznak.

Amikor a városomban bezárták a cigánytelep iskoláját a jogvédők, az ott lakó romák egyik fele örült, a másik fele nem. Ez utóbbiaknak volt igazuk. Az, hogy a pulyákat innentől hordani kell a város különböző részébe, eltörpül ahhoz a problémához képest, hogy a belvárosban senki sem várta örömmel a cigány gyerekeket. A magyar szülők kis híján összeverekedtek a szülőin, hogy ki mellé (ne) üljön a három-négy jövevény, ugyanakkor a tanár nénik se voltak felkészülve arra, hogy mit kezdjenek a lemaradt, magatartás-zavaros gyerekekkel.

Ennek megfelelően és a régi osztállyal való haladás reményében ezeknek a cigány tanulóknak a problémásabb része rendre a könyvtárban sepregetett, pakolgatott, vagy csak ült az órán: „hogyha csendben maradsz, átengedlek matekból”.

A következő években pedig felvirágoztak az egyházi iskolák, amelyeknek nem kell megfelelniük önkormányzatnak, nincs körzet, bár a fejkvótát ugyanúgy megkapják, de ez nem tartozik ide, szóval azt vesznek fel, akit akarnak.

Cigányt nem.

Ennek megfelelően mondjuk egy református iskola indít négy első osztályt, durva felvételi rosta után, míg a külvárosi ellehetetlenül, mivel nem válogathat, majd bezár, és az épületet megkapja bérbe az egyház.

Az integráció jelen formájában nem működik. Valószínű, hogy a statisztikák mást mutatnak. Azt, amit a felmérést kérők látni szeretnének. A hazug eredményeket leszarom.

A valóság az elsős Sanyika esete. A telepről került az otthonba a testvérével. Anya lelépett, apa egyedül neveli őket, és gyakran éjszakás, így nem tud rájuk vigyázni. Sanyika tanulási zavarai, lassúsága már óvodás korában szembetűnő volt. Cigánysága nem annyira. Kék szeme, szőke haja inkább Brad Pitt romaságára hasonlít.

A fiú izgatottan várta az iskolát, amit egy belvárosi intézményben kezdett el. Öröme hamar szorongásba fordult. Gyengén teljesít. Kinéz a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, írni, olvasni nem fog az év végére. Az órákon rendre lemarad, a maradék feladatokat tanár néni feladja, hogy csináld meg otthon. Ha nem az otthonban élne, sosem csinálná meg. Az iskolában az ilyen gyerekek felzárkóztatására nincs idő, ember, pénz.

A pedagógusokat kirúgják, nemhogy még...

Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljék, Sanyika sorozatos lemaradásai, kudarcai, akkor, amikor pont a bátorítás, a pozitív élmények kellenének, hová vezetnek. Utálni fogja az egészet. Az osztályban mindenki csak legyint rá, jönnek a fekete pontok, lemaradtként az órák unalmasakká válnak, kis idő múlva azt se tudja, miről beszélnek. Ha még erre az is rátesz, hogy cigány, és senki sem akar vele egy padba ülni, kész a karrier.

Hétévesen.

Tíz év alatt jó pár Sanyika-történetet végignéztem. Negyedik, ötödik környékén, több bukás után magántanulóvá válnak, és onnantól végképp semmit sem fognak tanulni. Valahogy átrugdossák, és 16 éves korára talán meglesz a nyolc osztály.

Vagy nem.

Ha szerencséje van, és indul nyolcosztályos felzárkóztató képzés, elvégezheti az általános iskolát. Általában Sanyika történetével kezdődik a felzárkóztató képzésre járó 18 évesek rövid iskolai karrierje.

Az integráció jelszó alatt szerintem felesleges cigány gyerekeket akaratuk ellenére magyar iskolákba kényszeríteni, illetve bezárni működő cigány iskolákat a szegregáció zászlaja alatt. Ha valaki cigány, és általános iskolába akar járni a belvárosba, szükséges, hogy engedjék, és felvegyék, viszont sokkal többet árt az, ha minden cigányt kényszerítünk arra, hogy márpedig te a megszüntetett, jól működő telepi iskola helyett ebbe és ebbe az intézménybe fogsz járni, mert jogod van oda járni, mert mi az, hogy téged nem engednek sábálásábálá.

Ismerősöm városunk telepi iskolájában volt tanító, míg azt be nem zárták. Elmondta, hogy az első osztály első hónapjában az volt az eredmény, hogy ha mindenkit rá tudott venni arra, hogy üljenek 45 percig. Nem volt gond, mivel az összes gyerek rendelkezett olyan problémával, ami egy átlagos iskolában kiközösítéshez vezetett volna. Így senki sem maradt le, nem lett kiutálva.

Tanár néni a jobb képességű gyerek szüleinek szólt, hogy jobb lenne megpróbálni az erősebb iskolát. Aztán vagy mentek, vagy nem.

Amúgy jó dolog lenne az integráció, magyar és cigány gyerekek egy padban, de a magyar társadalom, ugyanúgy, mint a cigányoké, még nem készült fel rá.

Sokat kell még tanulni. De hogy hol és milyen formában, az nagy kérdés.

A szerző pedagógus

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra    16 komment

HIRDETÉS

HIRDETÉS
.
HIRDETÉS
. .
HIRDETÉS
. .
Galériák

Ez a címe

KÖVETKEZŐ » « ELŐZŐ
HIRDETÉS
. .