belépés belépés | segítség segítség | alkalmazások alkalmazások | RSS RSS | előfizetés előfizetés | akciók akciók Nol.hu | NolBlog | NolTV | Hírmátrix | NolRandi

Népszabadság.hu | NolBlog | NolTV 2012. május
26. szombat

Rendszámcsere

Rendszámcsere lesz, de csak fokozatosan – olvasom lapjuk január 21-i számban.

Népszabadság| 2012. február 2. |2 komment

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra

Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!

KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!

feketebirka | 2012. február 8. | 09:51:15

Aztán még gondoltam olyanra is,hogy kötelező BKV bérlet! A vidékieknek is ám! Mert ne mondja nekem egy vidéki se, hogy nem járt még Pesten!? Akutyaúristenit! Hát már a kifogást keresi!! És hát sajnos egy adót is javasolnék, de meg lehetne azzal magyarázni,hogy jó-jó, adó, de ez az egy csak!! És ez az adó tudod mi lenne, Vitya? Istenem, ha kimondom, Gyurinak keresztbe fog folyni a könnye ettől a hazafias ötlettől,és a bánattól,hogy nem ő találta ki! Na? Van ötleted? Nincs? Szabad a gazda? JÁRDAADÓ b@*dmeg!!! Mekkora ötlet, mááár?!! J Á R D A A D Ó ! Hát mutass egy embert, aki nem használja a járdát!? Ugyehogyugye! F@..om! Ez alól nincs kifogás! És ehhez lehetne kapcsolni egy kötelezően kiváltandó - persze borsos áron - kártyát,amit mindenkinek kötelezően kellene hordania,és ha a rendőrök(vagy egy külön erre a célra felállított járdaőrség!)meglátják,hogy valaki nem fizette be a járdaadót, de mégis járdázik,annak teljes vagyonelkobzás!!! Lesz itt rend! Na, Vitya! Most mennem kell, de ha kérdés van, hívjatok nyugodtan! Ha kicsit iszom, még komolyabb ötleteim lesznek! Bár, ahogy elnézem, ti is valami pszichotróp anyagot nyomtok! Viki-Viki! Nagy huncutok vagytok ám.. [;)] Ölellek és kívánok sok erőt és kitartást! P.S.: Édesanyádat üdvözlöm! Sokat gondolok rá mostanában

feketebirka | 2012. február 8. | 09:42:59

Mivel a jövő fontos, és szeretnék én is hozzájárulni magyarország jövőjéhez, hát mertem álmodni egy nagyot. Álmomban levelet írtam a Nagy Vezérnek:

Mein Führer! Viktor! Most olvasom,hogy kötelezően le akarjátok cseréltetni a rendszámokat,mert kell a zsé! Hatalmas ötlet! Komolyan! És erre még mindig nem mondhatja a köcsög ellenzék,hogy ez megszorítás,meg hogy adó! A ló.....szt! Q*va jól kitaláltátok! Figyelj!!! Ha gondolod, lenne még ötletem! Mert ugye manapság minden autóban van rádió! Mi következik ebből? ARTISJUS! Ennyi,b@*dmeg! Ha a kocsiban zenét hallgat, fizessen jogdíjat a köcsög! Hát nehogy má'!!! Majd ingyen hallgatja,nem?! Aztán, arra is gondoltam,hogy mi lenne,ha bevezetnétek a kötelező átfényezést! Narancssárgára, ofkórsz! Ebből is lehetne kaszálni! Nem? Szerintem f...sza ötlet! Sőt ,ha előtte még felemelnétek a festékek adóját 60%-ra,az még nagyobb kasza! Ezt figyeld: TANKOLÁSI DÍJ! Minden tankolásnál 300 ft (Elég? Lehet több is!) kötelezően fizetendő,úgy mint a telefonnál a kapcsolási díj! Mi kifogás lehetne ellene?? Nem adó! Vagy igen? NEM! Na és ugye, ha valakinek utasa van?? Személyszállítási hozzájárulás!!! Vagy kötelezővé lehetne tenni a tetőcsomagtartót is! És lehetne egy olyat,hogy aki felrak a tetőcsomagtartóra egy fidesz transzparenst,az kedvezményt kap! Amilyen fillérbaszó népek ezek,minden kocsin lesz transzparens! Ezzel a választási kampányt is megspóroljátok, azt is el lehet lopni! Yee! Aztán még gondoltam olyanra is,hogy kötelező BKV bérlet! A v

HIRDETÉS

Arról azonban nem értesülünk, mi lenne az új rendszámokban az újdonság. Egyes hírek szerint városhoz, megyéhez igazodó rendszámokat terveznek.

A rendszám, úgy mondják, minden autó névjegye. Jó lenne, ha így lenne, de ma nincs így. A rendszám a szig.-számra emlékeztető kód, amit könnyű leolvasni és felírni – ha a jármű áll. Persze álló helyzetben akár az alvázszámot is le lehetne olvasni... A rendszámtábla célja éppen az, hogy olyankor is lehessen azonosítani az autót, amikor csak elsuhan előttünk. Elrepeszt egy baleset színhelyéről, erőszakosan leszorítja a szembejövő autót stb. Hogy akkor a szemtanú ne csak annyit tudjon mondani a rendszámról, hogy „hááát... d-vel kezdődött...”

A dinamikus azonosítás céljára a mai rendszámok nem alkalmasak. Vizsgálataim bizonyítják, hogy az egy pillanatra feltűnő átlagos rendszámra a szemtanúknak csak mintegy tíz százaléka emlékszik. Ugyanakkor egy négy karakterből álló betűkombinációt már 69 százalékuk akkor is önkéntelenül megjegyez, ha az nem értelmes, de könnyen kiolvasható szó (például KALU). Ha öt karakterig mennénk el, a lehetséges (és kiolvasható!) betűkombinációk száma már meghaladná a mai három betű + három számét.

HIRDETÉS

Hazánkban nemhogy pártolnák a „névjegytáblát”, de kimondottan büntetik: 280 ezer (!) forintba kerül, ha valaki olyat kér. Ráadásként szigorú előírások vannak, s a végén számjegynek is kell állnia. Miért? Hogy nehezebb legyen megjegyezni? A könnyű kiolvashatóság nagyon fontos! Ezért kerülendők a zagyva betűkombinációk, a mássalhangzó-torlódások.

A „kisajátított”, különleges rendszámoknak sincs sok értelmük. Ha egy kocsiról tudnia kell a többi autósnak, hogy rendőrautó, akkor ráírják, hogy POLICE. Az egyéb rendőrségi autóknak pedig minek a speciális rendszám? Nem szólva arról, hogy néhány bennfentes maszeknak is sikerült már R-es rendszámot szereznie. Az igazoltatás, leállítás jogosságának, jogtalanságának megállapításához is sokkal jobban megfelelne a táblák eltérő színezése. Messziről látszana, hogy honvédségi (vagy követségi, bér- stb.) autó közeledik.

Ha tényleg területi rendszámokat vezetnének be, azok sok esetben csak egy-két évig jeleznék, hogy a vezetője hová való. Amíg el nem költözik. Az illetőség ismerete egyébként sokszor valóban jó lenne, türelmesebbek lennénk a bizonytalankodó autósokkal szemben. Erre a célra azonban jobban megfelelne a (cserélhető!) matrica a város (megye) címerével, amit kötelezően a rendszámtáblára kellene ragasztani. S végül nem értem, hogy miért adják ki a nem igazán „magyar” betűket, a W-t, az X-et, a Q-t. Ez utóbbit már 10 méterről is O-nak olvassa mindenki!

Lévai Zoltán Budapest

Címkék: Fórum

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra    2 komment

HIRDETÉS

HIRDETÉS
.
HIRDETÉS
. .
HIRDETÉS
. .
Galériák

Ez a címe

KÖVETKEZŐ » « ELŐZŐ
HIRDETÉS
. .