belépés belépés | segítség segítség | alkalmazások alkalmazások | RSS RSS | előfizetés előfizetés | akciók akciók Nol.hu | NolBlog | NolTV | Hírmátrix | NolRandi

Népszabadság.hu | NolBlog | NolTV 2012. május
26. szombat

Az válasszon, aki fizet!

Alapvetően egyetértek Danó Annával Az óvatos Mikola című cikkében (július 8.) leírtakkal, csak hiányérzetem van.

Népszabadság| 2010. augusztus 3. |10 komment

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra

Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!

KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!

balumedve | 2010. augusztus 4. | 12:44:35

Teljesen egyetértek a cikkíróval.
Úgy gondolom nem azon kellene rágódni, hogy a rendszerváltás óta e témában ki milyen hibákat követett el, hanem azon, hogy a valóban szabad orvosválasztás mielőbb bevezetésre kerüljön.

wantirna | 2010. augusztus 3. | 14:52:06

Moderálási alapelvek- komment törölve -

Szaladó | 2010. augusztus 3. | 14:45:56

mesterj | 2010. augusztus 3. | 11:29:21
Azért haragszom az MSZP-re mert jó dolgokat akart csak
1, nem kérdezett meg róla senkit, hogy akarja-e.
2, Nem mondta meg mit akar (mondjuk ezt a "jó" szokását mai napig tartja)

ad 1. Igazad van!
ad 2. "Gy." Horváth Ági megmondta, de
- nem túl világosan;
- nem volt hozzá kommunikációs kampány;
- az ellenzők/-zék csinált kommunikációs kampányt, és olyasmivel támadták, amiről nem is volt szó: hogy az egészség nem üzlet, privatizálni akarják az eü-t, stb.

sydney | 2010. augusztus 3. | 11:43:34

"wantirna" - pontosan így van. De mi kb. 200 évvel vagyunk lemaradva a mindössze 222 éves Ausztráliához képest. Most majd megduplázzuk a lemaradásunkat. Jó orvoshoz csak felcsútiak mehetnek.....

laci_54 | 2010. augusztus 3. | 11:43:08

wantirna | 2010. augusztus 3. | 10:56:52
" a holisztikus gyógyászat "
No ezt a kifejezést még az itteni orvosok nem is hallották:(

mesterj | 2010. augusztus 3. | 11:29:21

Kezitcsókolom. Miért nem tetszett ezt elmondani a népnek amikor a Horváth Ági asszony éppen valami ilyesmit akart bevezetni?? Miért nem akkor működött a kommunikáció. Ja, dumálni azt ellenzékben könnyebb.
Azért haragszom az MSZP-re mert jó dolgokat akart csak
1, nem kérdezett meg róla senkit, hogy akarja-e.
2, Nem mondta meg mit akar (mondjuk ezt a "jó" szokását mai napig tartja)

wantirna | 2010. augusztus 3. | 11:01:58

wantirna | 2010. augusztus 3. | 10:56:52

tavi görény | 2010. augusztus 3. | 10:16:50

Az orvosok úgy saccperkábé 45-50 éve kiprivatizálták az egészségügyet maguknak, csak éppen egy szűk szeletét, a kassza-részét. Amit az írás javasol észszerű, normális és tisztességes is. Tehát, soha nem lesz ilyen Magyarországon.
Volt egy enyhe esély a Gyurcsány-kormány nagyon felemás és kezdetleges reformja révén, hogy esetleg a betegek is valamiféle beleszóláshoz jutnak, illetve, hogy a finanszírozás diverzifikálódik. Ez most évtizedekre zárójelbe került. Ami helyette van, a múlt továbbélése. Az meg ismert és nem jó.

Emilio | 2010. augusztus 3. | 09:45:12

Igaza van a cikkírónak! Ma a társadalombiztosítás nem biztosítóként működik, hanem (kényszer)gyógyító hatóságként. A betegnek csak abban van szabadsága, hogy elmegy-e egy szolgáltatóhoz. Onnan kezdve már szinte semmiben sem. Nem azt az orvost kapja aki szeretne, nem abba a rendelőbe utalják, ahová szeretné, nem ahhoz a szakorvoshoz kerül, akihez szeretne menni, nem abba a kórházba kerül, nem olyan kórterembe, nem olyan gyógyszert kap, amilyen szeretne, stb.

Mi lenne, ha
a.) a páciens dönthetné el, hogy egyáltalán igénybe veszi-e a tb. ellátásait, vagy magánbeteg kíván lenni
b.) a szolgáltatásokat bárki bárhol igénybe vehetné, a szolgáltatóval történő egyeztetés után, és tényleg a teljesítmény után fizethetne (ha nem fedez valamit a tb., akkor saját zsebből)

Én még azt sem találnám eretnek gondolatnak, ha visszavásárolhatnák az emberek az ellátásaikat 30 napon belül a tb.-től. Jelenleg ugyanis a személyes egészségügyi adatok összekapcsolt állománya, amelyet az OEP őriz és továbbít rendszeresen az eü. kormányzat számára - az emberi méltóság elleni elképesztően barbár támadásnak tekinthető.

HIRDETÉS

Tiszta sor, hogy fizetem a tb-t, és ha beteg leszek, akkor további díjazás nélkül a kórház orvosa megoperál, vagy egyéb módon meggyógyít.

A probléma akkor adódik, amikor én nem akármelyik orvoshoz akarok kerülni, hanem Kovács dr.-hoz, akiről tudom, hogy jó, gondos, alapos, mert X. Y. rokonom, barátom is nála feküdt. Én nem tudom elérni, hogy ő műtsön, ő viszont igen. No, ebben az esetben kerülök be a noteszébe, nem ingyen. A szülészet-nőgyógyászat az a terület, ahol az orvos-beteg kapcsolatban a bizalomnak talán a legnagyobb jelentősége van. Nem emlékszem olyan nőismerősömre, aki ahhoz a nőgyógyászhoz járt volna, aki jutott. Mindenki tanácsot kért anyától, nővértől, barátnőtől.

Tulajdonképpen nem értem: ha én, állampolgár, fizetem a tb-t, akkor a biztosítónak miért a kórházakkal, gyógyszergyártókkal van szerződése, és nem velem. Mi is lenne akkor?

HIRDETÉS

Mondjuk, beteg leszek, meg kell műteni. Az adott műtét árát a tb letétbe helyezi. Én kiválasztom azt az orvost, azt az intézményt, akivel és ahol a műtétet el akarom végeztetni, legyen ez akár magánorvos vagy magánintézmény. Miután elvégezték a beavatkozást, az illető orvos, intézmény megkapja az érte járó pénzt. (Amennyiben az intézmény szolgáltatása drágább, mint a tb fizette díj, a különbözetet nekem kell megfizetnem.) Én annak az orvosnak „dugtam a zsebébe” a pénzt, akit magam választottam, teljesen törvényesen. Aki jövedelmet akar, tegyen ki magáért, és biztosítson megfelelő körülményeket, vagy húzza le a rolót!

Ennek a megvalósítása persze nem könnyű. Az egészségügy abban érdekelt, hogy a rossz orvosnak is legyen munkája, a beteg viszont nem.

Radácsy László Budapest

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra    10 komment

HIRDETÉS

HIRDETÉS
.
HIRDETÉS
. .
HIRDETÉS
. .
Galériák

Ez a címe

KÖVETKEZŐ » « ELŐZŐ
HIRDETÉS
. .