belépés belépés | segítség segítség | alkalmazások alkalmazások | RSS RSS | előfizetés előfizetés | akciók akciók Nol.hu | NolBlog | NolTV | Hírmátrix | NolRandi

Népszabadság.hu | NolBlog | NolTV 2012. május
26. szombat

Nincs felelős!

Olvasói levelek

Köszönöm a szerkesztőségnek és Balázs Péter volt külügyminiszternek a június 9-i számban megjelent cikket (A focikormány). Bárcsak felhívná rá valaki Navracsics Tibor figyelmét! Megszívlelendő mindenkinek, aki felelősséget érez az ország sorsáért. Negyven évig szolgáltam köztisztviselőként, a nemzetközi kulturális kapcsolatok területén. (Tudomásom szerint én vagyok az egyetlen, aki ebben a szakmában ilyen hosszú időt töltött – én vagyok a szakma „nagymamája”.) Utolsó tízévi munkámban az európai szervezetekkel foglalkoztam, ezek közül a legfontosabb az Európa Tanács kulturális bizottságában és annak választmányában végzett munkám volt, kitekintéssel az Európai Unióban, valamint a regionális fórumokon folyó munkára.

Népszabadság| 2010. június 19. |nincs komment

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra

Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!

KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!

HIRDETÉS

Tapasztalataim birtokában szeretném kiegészíteni a cikkben foglaltakat. Aggályosnak látom ugyanis, hogy az új kormányzati struktúrában, ráadásul éppen az EU soros elnökségi periódusa előtt, egyetlen tárcánál sincs államtitkári szintű felelőse a nemzetközi kapcsolattartásnak. Ez a feladatkör elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a szakmai, a diplomáciai és az anyagi lehetőségek egyensúlyának megfelelő, egyeztetett magyar fellépés legyen az adott szektorban. Ez a munkamódszer mindenkor sikeres, elismerést vált ki a nemzetközi fórumokon. Még nincs késő, de a tizenkettedik órában vagyunk, hogy a magyar államigazgatásban a kérdést megoldjuk.

Magyarországon ugyanis az ágazati diplomácia már a két világháború közötti időszakban kialakult, elsőként éppen az oktatás és a kultúra területén. Ez akkor nemzetközi összehasonlításban is érdekes újítás volt. Az azóta eltelt évtizedekben nem csak hazánkban, hanem Európa-szerte is megerősödött, kibővült. Az agrárdiplomáciától a nemzetközi egészségügyi együttműködésig, a jogi és rendőrségi (Interpol) együttműködésen át stb. Tehát egyre inkább a szaktárcák végzik, együttműködésben az adott ország külügyminisztériumával. Európai viszonylatban ettől eltérően csak az erősen központosított „bizánci” stílusú kormányzati rendszer működik, főleg az oroszposztszovjet térségben.

Ma az európai szervezetek már kifejezetten igénylik, sőt, bizonyos esetekben szabályban is rögzítik, hogy a szaktárcák képviselőinek együttműködését kívánják meg. Ezt a szakmai hitelesség kulcsának tekintik. Éppen a hosszú gyakorlatnak betudhatóan a szektorális diplomácia különösen jól működik Magyarországon. Ami pedig nemzetközi összehasonlításban is értékünk, annak megőrzésére, fenntartására, jó működtetésére gondot kell fordítani akkor, amikor hazánk olyan jelentős szerephez jut, mint az EU soros elnöksége.

HIRDETÉS

Szabó-Pap Gabriella nyugdíjas, Budapest

Címkék: Fórum

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra    nincs komment

HIRDETÉS

HIRDETÉS
.
HIRDETÉS
. .
HIRDETÉS
. .
Galériák

Ez a címe

KÖVETKEZŐ » « ELŐZŐ
HIRDETÉS
. .