belépés belépés | segítség segítség | alkalmazások alkalmazások | RSS RSS | előfizetés előfizetés | akciók akciók Nol.hu | NolBlog | NolTV | Hírmátrix | NolRandi

Népszabadság.hu | NolBlog | NolTV 2012. május
26. szombat

Tíz kérdés Bokros Lajoshoz

Bokros Lajos, aki 1995–1996-os pénzügyminisztersége óta a magyar liberálisok gazdaságpolitikai ikonjává vált, 2009-ben csatlakozott az MDF-hez. A hontalan liberálisok közül azóta sokan komolyan figyelnek az MDF politikai tájékozódására, ki több, ki kevesebb szimpátiával remélve: innen nőhet ki az olyannyira vágyott „középerő”.

Ara-Kovács Attila| Népszabadság| 2010. március 4. |45 komment

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra

Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!

KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!

spartacus | 2010. március 6. | 03:42:27

Bocs a cimzesert, termeszetesen a folytatasos regenyem megszolitottja a szerzo, es nem Epikurosz.

Sorry

spartacus | 2010. március 6. | 03:39:22

FOLYT.:

9. Rendben lévőnek tartja-e ezt Bokros Lajos?

Mar megint egy kerdes, ami allit valamit, ami raadasul tavolrol sem igaz. Ugyan miert bantja AKA joizleset, hogy egy kis part probal egyfajta szovetseget letrehozni? Miert ne kothetne egy parlamentbe igyekvo part szovetseget? Vagy az a baj, hogy ezen szovetsegek nem a FideSS Orbanya Magyar Kiveti Tarsasaggal kottetnek? Miert nem bantja a szerzo joizleset a virtualis KDNP?

10. És egyáltalán, Bokros úr, mit keres ön ebben a társaságban?

Szomoru, es az orszag es a magyar politikai kultura szegenysegi bizonyitvanya, is egyben, de jelenleg meg ez a legvallahatobb part egy tisztesseges ember szamara. BL manakusan tenni akar ezert az orszagert, meggyozodesem, ha eselyt latna ra, hogy a FideSS vagy a masik mammut, az MSzP komolyan vegre akarja hajtani a programjat, akkor veluk is osszeallna. Lehet ezert megvetni, en sokkal inkabb tisztelem. Ha valaki azt gondolja, hogy ez neki uzlet, akkor egyreszt erdemes vegiggondolni, hogy anno hogy otthagyta Hornt, holott maradhatott volna, ha az elveit feladja, masreszt erdemes vegigolvasni az eletrajzat. Nos, nem a penz miatt csinalja, az biztos.

Kedves Szerkesztok!

En ertem, hogy ez a velemeny rovat, de azert egy szinvonalat itt is illene tartani. A fenti cikk altal kepviseltnel mindenkepp magasabbat.

Udvozlettel:
Spartacus

spartacus | 2010. március 6. | 03:38:55

FOLYT.:

7. Bokros Lajos szerint az erőszakszervezetek létszámának bővítése lenne a
konfliktuskezelés legjobb módja?

Na, ez megint egy jokora csusztatas, abban pedig egyet ert mindenki, hogy a
nagyobb rendori jelenlet mindenkepp visszaszoritja a kozteruleti aggressziot,
legyen annak elkovetoje barmilyen etnikumu. Az mar csak az On rosszindulata,
sunyisaga, hogy On osszemossa a rendorseg letszamemeleset az etnikai problemak
megoldasaval, holott errol az MDF programjaban szo sincs.

8. Az MDF még 2009 őszén is az ellen szavazott, hogy a magyar társadalom teljeskörűen hozzájuthasson saját múltjának dokumentumaihoz. Mit gondol erről Bokros Lajos?

Nem tudom, mit gondol errol Bokros Lajos, de olvasva Ricardo nehany korabbi muvet, azert tippelni tudok. Azt hiszem, ezzel egyebkent a magyarorszagi ellenzek altal aktivan segitett „Ellenpontok” egykori munkatarsanak illene tisztaban lennie.

„A külső szemlélőnek az az érzése, hogy a Vidék Pártjával, a Szociáldemokrata Párttal, a Somogyért Egyesülettel, a „városházi” SZDSZ-szel stb. folyó tárgyalások inkább hasonlítanak elvtelen licitfolyamatra vagy áprilisi határidős ügyletekre, mint közös elveken nyugvó együttműködésre.”

Mar megint egy kerdes, ami allit valamit, ami raadasul tavolrol sem igaz. Ugyan miert bantja AKA joizleset, hogy egy kis part probal egyfajta szovetseget letrehozni? Miert ne kothetne egy parlamentbe igyekvo part szovetseget? Vagy az

spartacus | 2010. március 6. | 03:38:19

FOLYT.:

Egyebkent: „- a program szerint a mai 77 felsőoktatási intézmény helyett elég
lenne 20-25 egyetem és féltucat önálló főiskola” Ha tud magyarul, akkor ez
eleg ertheto. Egyebkent szerintem nem szukseges bezarni az egyetemeket, ha
van, aki fentartja, hat csak mukodjenek. Ha nincs, akkor allami tamogatas
nelkul bizony el fognak halni.

6. Egyetért-e Bokros Lajos azzal, hogy az MDF az indulatok meglovaglása révén
rasszista felhangú aláírási kampányt szervez?

Mar megint egy gusztustalan vadaskodas, sunyi modon kerdesben allitva olyat, ami nem igaz, aztan hadd mosakodjon az erintett. Nos, kedves AKA, en eddig azt hittem, hogy On a gerincesek torzsebe tartozik, de a jelek szerint idokozben atallt a dakotakhoz. Lelke rajta.

„A szociális kártya bevezetéséhez mintaként felhozott Egyesült Államokban –
ellentétben Magyarországgal – a segélyek egész rendszere működik (beleértve a
pénzbeli segélyt is), és azokból egy megadott határig a segélyezett szabadon
választhat.”

Igen, igenybe veheti a jogosult lakasberles tamogatasara, kouzemi dijainak
kifizetesere, bevalthatja elelmiszerre stb. Egy valami nem jellemzo: hogy
tamogataskent keszpenzt juttatnanak a raszorulonak.

7. Bokros Lajos szerint az erőszakszervezetek létszámának bővítése lenne a
konfliktuskezelés legjobb módja?

Na, ez megint egy jokora csusztatas, abban pedig egyet ert mindenki, hogy a
nagyobb rendori jelenlet mindenkepp visszaszoritja a kozteruleti aggressziot,
leg

spartacus | 2010. március 6. | 03:37:20

FOLYT.:

3. Támogatná-e Bokros Lajos az ingatlanadó bevezetését és az örökösödési
illeték helyreállítását?

Forras:
http://www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100124-valasztas-2010-az-mdf-valasztasi-programja.html

„az MDF szerint szükség van az ingatlanadóra, de nem a jelenlegi formájában:
helyi adóként és nem csak a lakóházakra, hanem minden ingatlanra ki kellene
vetni”

Tudja, AKA, ez az MDF hivatalos programjabol van, csak el kellett volna olvasni. Ha mar ezt valasztotta publicisztikaja(?) temajanak.

4. Kívánatosnak tartja-e vagy elutasítja Bokros Lajos az egészségügy versengo
biztosítókra épülo, a magántokét is bevonó átalakítását?

Az MDF programja, forras, mint elozoben:
„ - a program kijelenti, hogy a nyugdíjrendszerben be kell vezetni a svéd
modellt, vagyis azt a módszert, hogy az emberek a befizetett járulékok
arányában kapjanak nyugdíjat”

5. Úgy gondolja-e Bokros Lajos, hogy az államnak magának kellene bezárnia
egyetemeket, alkalmasint magántanintézményeket is?

AKA: „Ám azok, akik az MDF programját írták, elfeledkeznek arról, hogy e 77
intézménynek csak a harmada állami.”

Jatek a szavakkal. Attol, hogy egyhazi, onkormanyzati iranyitas alatt van
egy-egy intezmeny, a kotelezo fejkvota alappjan bizony az allam allja a
cechet.

Egyebkent: „- a program szerint a mai 77 felsőoktatási intézmény helyett elég
lenne 20-25 egyetem és féltucat önálló főiskola” Ha tud magyarul, akkor ez
eleg ertheto. E

spartacus | 2010. március 6. | 03:34:25

Kedves Epikurosz!

Ugyan nem vagyok sem fuves, sem fas, sem bokros, de megprobalok valaszolni az

On altal feltett, jellemzoen prejudikaciot es valotlansagokat allito(!)

kerdeseire.

1. Milyen együttmuködést remélhet Bokros Lajos egy efféle SZDSZ-tol?

Nem tudom, de ugy gondolom, hogy egyreszt Bokros Lajos Onnel jobban es

kozelebbrol ismeri az SzDSz-t, sot, megkockaztatom, meg baratai is akadnak

arrafele, hiszen O meg az MSzP-nek dolgozva is mindig is meglehetosen liberalis iranyvonalat kepviselt. Egyebkent mielott komolyan vennenk az On altal sugalmazott, szogezzuk le: Bokros Lajos NEM az SzDSz szineben indul, hanem az MDF listavezetoje. Meg ha On ezt maskepp is igyekszik lattatni.

2. Mit gondol Bokros Lajos a magyar földpiac megnyitásáról?

Leirja, hogy mi a velemenye a foldpiac megnyitasarol a parlamenti partoknak,

leirja, mi a velemenye az MDF allitolagos szovetsegeseinek stb. Ennyi erovel

utana nezhetett volna, hogy mi a velemenye Bokros Lajosnak. Igaz, az egy

kicsit idoigenyes, de ha publikal az ember, akkor bizony ilyen

kenyelmetlensegek is jarnak vele.

3. Támogatná-e Bokros Lajos az ingatlanadó bevezetését és az örökösödési

illeték helyreállítását?

Forras:

http://www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100124-valasztas-2010-

az-mdf-valasztasi-programja.html

„az MDF szerint szükség van az ingatlanadóra, de nem a jelenlegi formájában:

helyi adóként és nem csak a lakóházakra, hanem min

szájkosár.törvény | 2010. március 6. | 03:01:46

Epikurosz | 2010. március 5. | 19:48:14

"Kedves Szájkosár!
Maga aztán tud fröccsögni a szájkosár mögül is, mint Hannibál Lekter."

Köszönöm. Született fröcsögőcső vagyok. Ez a napnál is világosabb. Megyek is, fröcsögök még erre arra egy kicsit.
Vagy fényezek egy kis menórát. Ennek itt a mi köreinkben nagy hagyománya van, tudja.

Hannibal Lecter

Epikurosz | 2010. március 5. | 19:48:14

Moderálási alapelvek- komment törölve -

szájkosár.törvény | 2010. március 5. | 12:48:04

kovacs | 2010. március 5. | 05:03:18

:)

Ismertem, és Orbánra való alkalmazása nagyon találó.

szájkosár.törvény | 2010. március 5. | 12:45:18

Folyt.:

Az alpontban még durvábban diszkriminál, hiszen azt állítja, hogy az 
egész cigányságot (azaz mindenkit aki cigánynak született) akarják 
visszavezetni a törvények és a munka világába, amely konzekvensen 
jelenti, hogy szerintük a cigányság egésze most törvénytelen úton van,
 kívül a munka és az oktatás világán.

Kimarad a programból, hogy vannak magyar emberek is azonos helyzetben, 
vajon mi a különbség a Jobbik szerint, az ugyanebben a helyzetben 
lévő magyar emberek és cigány emberek között? Na mi? Hát a származás!

Kell-e még fényeznem a tükröt, vagy elég tisztán látszik a kép?

Konklúzió: A Jobbik rasszista, és ez a programjából is nyilvánvaló.

szájkosár.törvény | 2010. március 5. | 12:44:51

mozes61 | 2010. március 4. | 15:29:25

" ... a Jobbiknak van programja és ha venné valaki is a fáradságot és végig olvasná egyáltalán nem rasszista és náci ..."

Ezt már egyszer leírtam, egy másik érdeklődőnek, de legalább letudom a mai jócselekedetem is, a szöveg nagyrésze onnan való tehát.

Jobbik program 33. oldal: "az országos átlag felett
szaporodó cigányság"

A szaporodás a biológia szava. A PC megfogalmazás kb. "népesség
növekedés" kellett volna hogy legyen.
 (ez persze lehet egy műveletlen tahó hibája, elismerem)

Program 40.
 oldal: 

"Cigánypolitikai program" 

Egyik alpontja:
 "A cigányság visszavezetése a törvények, a munka és az oktatás világába"

Mielőtt fejtegetni kezdenénk, hogy miért rasszista megnyilvánulás a 
megfogalmazás, nézzük meg a rasszizmus fogalmát, csak hogy biztosak 
legyünk abban, hogy a fogalomról alkotott jelentésképünk azonos.

"Rasszista előítéletek

Előítéletek egy személy egy "rasszhoz" való vélt vagy valós tartozása 
miatt. Azaz "A" személy azt gondolja, hogy "B" személynek X tulajdonsága
van, mivel Y "rasszhoz" tartozik."

/Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Rasszizmus/

Nos ennek tükrében nézzük, hogy miért rossz a Cigánypolitikai program 
megnevezés.
Tehát azzal, hogy a Jobbik azt mondja: Cigánypolitika,
 egyértelműsíti, hogy egy adott személyt pusztán származása okán egy 
csoportba sorol, és azzal a csoporttal diszkriminatívan bánik.

Az alpontban még durvábban diszkriminál, hiszen azt állítja, hogy

szájkosár.törvény | 2010. március 5. | 12:34:23

quodlibet | 2010. március 4. | 13:44:29

"Az írás nem rossz, csak fölösleges. Aki hozzám hasonlóan az MDF-re fog szavazni, annak nem sok újat mond. Természetesen nem hibátlan az MDF programja, de melyik pártnak van jobb? Még olyan sincs amelyikről értelmesen vitatkozni lehet. Választhatunk a szokásos ígérgetés és újnyilas érzelmi propaganda között. Én elsősorban világnézet, értékek alapján választok pártot, másodsorban az azt képviselő személyiség hitelessége alapján, és legkevésbé érzelmi alapon szavazok. Sokan vagyunk így, remélem elegen."

csak egyetérteni tudok azzal amit leírtál.

szájkosár.törvény | 2010. március 5. | 12:32:33

Kedves Ara-Kovács Attila!

Kérem tegye fel Bokros Lajosnak kérdéseit, izgatottan várjuk a válaszait!
Bizonyára nem fogja visszautasítani!

Üdvözlettel,

nefelejcs09 | 2010. március 5. | 11:37:05

dktg | 2010. március 5. | 09:56:27

olvassatok zizeket! olvassatok zizeket! olvassatok zizeket!

kozol | 2010. március 5. | 09:45:26

Ha Bokros jó közgazdász, akkor jó politikus is. Ez nyilvánvaló tévedés. Engem nem érdekel Bokrosnak sem a politikája, sem a személye. A gondolkodásmódja, az tünet.
http://www.nagyitas.hu/common/main.php?pgid=cikk&cikk_id=507&tema_id=29

kovacs | 2010. március 5. | 05:03:18

ORBAN eltéved a hőlégballonjával. Lejjebb ereszkedik, lenn a
földön meglát egy nőt, és odakiált hozzá:

- Elnézést, tudna nekem segíteni? Megígértem egy barátomnak, hogy
találkozom vele egy órával ezelőtt, de eltévedtem, és most azt sem
tudom, hogy hol vagyok.
A nő a földön így felel:
- Ön egy hőlégballonban tartózkodik, körülbelül 10 méterrel a talaj
felett. Az északi szélesség 40. és 41., illetve a nyugati hosszúság
59. és 60. foka között van.
- Maga biztosan mérnök - mondja a hőlégballonos férfi.
- Az vagyok - feleli a nő - Honnan tudta?
A hőlégballonos férfi így válaszol:
- Minden, amit mondott nekem, technikailag korrekt, de fogalmam sincs,
hogy mit kezdjek az Öntől kapott információkkal, és az a helyzet, hogy
még mindig nem tudom, hol vagyok. Őszintén szólva nem volt túlzottan
segítségemre. Csak feltartott az utamban.
A nő erre így vélekedik:
- Maga pedig szerintem politikus.
- Igen, - bólint a hőlégballonos férfi egyetértően - de ezt honnan tudta?
A nő azt feleli:
- Nem tudja, hogy hol van, sem azt, hogy hová tart. Jelenlegi
pozíciójába a kedvező széljárás sodorta. Olyan ígéretet tett, amiről
fogalma sincs, hogy hogyan fogja betartani, és a maga alatt lévö
emberektől várja, hogy megoldják az Ön problémáit. Igazság szerint
pontosan ugyanabban a helyzetben van, mint mielőtt találkoztunk, de
állítása szerint most már én tehetek róla!"

Epikurosz | 2010. március 4. | 21:06:56

s.high.hopes | 2010. március 4. | 20:00:25

Nos, ha Bokros valóban neoliberális volna, mint aminek sokan mondják; akkor jelen helyzetben az ingatlanadó, vagyonadó, sőt bármiféle adóemelés ötletét felháborodva utasítaná el. Ugyanis a neoliberális ideológiának csak egyik fele a deregularizáció, a másik az adóterhek minimalizálása. Ez utóbbi tény különösen annak fényében érdekes, hogy a várhatóan soron következő miniszterelnök és holdudvara előszeretettel ekézi a neoliberalizmust, egyszer, nagyarányú adócsökkentés ígéretével/követeleésével kombinálva, ami azt jelzi, hogy gőzük nincs a jelző mit jelent, azt viszont tudják a nagyközönség mivel azonosítja. Na mindegy.

A cikk megelhetősen egyéni nézőpontból közelíti meg az egészet, elég nehéz értékelni.

csárly | 2010. március 4. | 19:50:58

héron | 2010. március 4. | 17:04:23

Nincsenek baloldali pártok? Az érdekes, mert én az mdf-en (és az szdsz jobb szárnyán) kívül csak szélsőbal kádárista pártokat látok ma a palettán. Az, hogy most nemzetiként árulják magukat (egy részük), és a sok proli, meg azt hiszi, hogy ők a polgárok, az meg csak muhahahahahaha.

Vadliberális fordulat? 50% feletti újraelosztási szintnél? Hol élsz te? Mutass egy nem kommunista országot ennél magasabb, vagy csak ehhez közelítő aránnyal.

Irgalom, meg szolidaritás. Blablabla... 20 éve ezt játszuk (vagy lehet akár 60-70 is) és kb annyit értünk el vele, hogy a fejlett világban (OECD) nálunk a 2. legmagasabb az adóteher, versenyképesség sehol, felzárkózásra esély nincs. Miért? Mert 2 millió ember fedezi másik 8 eü-i ellátását, alig 2 millió (nem közalkalmazott) fizet adót... ÉS nem azért mert nincs munkahely. Itt az egész Eu, ha nagyon akarnának, mindenki találna magának valamit, ha más nem mehetne narancsot szedni nyáron..ja hogy az nem jó? Ha választani kell, hogy csinálod, vagy éhen halsz, hidd el, kitalálna mindenki valamit. HA meg nem hát ez van...

bozsós | 2010. március 4. | 17:06:36

Azért az MDF-et vizsgálva, meg kellene azt is nézni, kik állnak Bokros Lajos mögött. Erről a youtube-n láttam egy videót, amit az MDF honlapjáról vágtak össze.
"Hát, ööö támogassa őőő, Bokros őőő Lajost és őőőő vele engem is, aki őőőő jobboldali őőő konzervatív szavazzon rám őőő ránk."

héron | 2010. március 4. | 17:04:23

Igen, éljen Bokros Lajos annyiból, amennyit az alsó, képviselet nélküli két harmadnak hagyna, ha hagynánk.
B.L. az antiszociális reformok atyja. Azért elég érdekes személyiség kell, hogy őt valaki szeresse. Ugyanis ebben a poszszoc milliőben, ahol nincs baloldali erő, meglehetősen kiszolgáltatott a társadalom többsége. Itt egy vadliberális fordulat tömeges lecsúszással jár. Ennek vagyunk a közepén. A szolidaritás elv krizis helyzetekben az egyetlen kiút, súlyos társadalmi konfliktusok elkerülésére. Sajnos történelmileg is törvényszerű a radikális jobboldal feltámadása.
Könyörgöm uraim, elődeink az élni és élni hagyni alapján vállaták a szolidaritást az elesettekkel és alakult ki egy élhető jóléti társadalom . A nyers önzés, nevezetesen Balogh úr számlája, csak Balogh úrnak szól, de mi lesz Kovács úrral, aki nem tud számlát nyitni, mert rokkant, nem kap munkát vagy beteg?
Legyetek irgalmasak, mert nem tudjátok ti meddig tudtok arra a számlára befizetni!

puli | 2010. március 4. | 16:38:42

Éljen Bokros Lajos !!!

mozes61 | 2010. március 4. | 15:45:36

A negyedik kérdésre a válaszom : amíg nem lesz egyedi TB rendszer amíg mindent egy kalapba raknak olyan lesz mint az átkosba (abból dotáljuk az Ózdi nagy kohót A Rába gépgyárat a párt kassát és egyebek )Tehát amíg a Kiss úr által befizetett összeg nem a Kiss úr számlájára megy és nem azon kamatozik addig hiába lesz külfüldi tőke bevonás az eü.-be nem lesz változás mert a pénz mindig másra kell csak nem a gyógyításra. Így nem lehet betegeket ellátni és gyógyítani hiába tudná az orvos megoperálni,ha nincs eszköze és kötszere.

mozes61 | 2010. március 4. | 15:29:25

Még mindig párton kívüli vagyok de az a véleményem,hogy pl.-ul a Jobbiknak van programja és ha venné valaki is a fáradságot és végig olvasná egyáltalán nem rasszista és náci amit egyesek állítanak teljesen jó program és ha kiviteleznék még sikeres is lehetne az ország.A hetes kérdésre válaszolva mindegy,hogy mennyi rendőr lesz ha mindenki mellé állítanának egyet akkor sem tudnák a bajt orvosolni mert tüneti kezeléssel nem oldódik meg.A baj már Kádár apánknál kezdődött ésazota csak fokozódik.

pettkó andrás | 2010. március 4. | 15:11:32

"Bokros Lajos még mindig hallgat, és nem válaszol, pedig egy normális országban illik mindig - de főleg kampányidőszakban - válaszolni a kérdésekre."

Az MDF miniszterelnök-jelöltje által meghirdetett választási program "MUNKA ÉS MÉLTÓSÁG = MODERN MAGYARORSZÁG - a tartós gazdasági és társadalmi felemelkedés programja" címet viseli. De hol van magának a Magyar Demokrata Fórumnak a programja? - tettem fel a kérdést az előző írásomban, amelyben két területtel, a civil szervezetekkel és az informatikával foglalkoztam. Most ismét egy - a Magyar Demokrata Fórum számára korábban kiemelt - szakterülettel, a drogpolitikával kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot megosztani az olvasókkal.

Ne próbáld ki!

2002 októberében a Magyar Demokrata Fórum képviselő-csoportjának két legfiatalabb képviselője: Csampa Zsolt és én kaptam azt a feladatot a frakciótól, hogy a Kormány által tervezett BTK- módosítás ellen lépjünk fel, az országgyűlésben és a médiában is. Akkori sajtótájékoztatónknak adtuk ezt a címet: Ne próbáld ki! Megdöbbenésünket, és tiltakozásunkat fejeztük ki a tervezett módosítása miatt, amely a visszaélés a kábítószerrel tényállására terjedt ki. Mint mondtuk akkor és még néhány hónapja, 2009-ben is: az MDF-nek nem csak a jelmondata, de egyben az értékrendje is ez a Ne próbáld ki! - szlogen.

Mi mindennel támadtak minket az SZDSZ képviselői a viták során! Azt gondolom, mindenki, akit érdekel ez a téma, jól emlékszik rá, hogy a polgári kormány igazságügyi miniszt

pettkó andrás | 2010. március 4. | 15:10:00

Az MDF-nek nincs programja!
csak Borosnak!
Ami megvalósithatatlan!!!!

pettkó andrás | 2010. március 4. | 15:09:56

Az MDF-nek nincs programja!
csak Borosnak!
Ami megvalósithatatlan!!!!

ati in the banlieue | 2010. március 4. | 14:59:46

Bokros ûr programjàval akkor sem értettem eggyet amikor mèg öràjuk szavaztam. 95-ben mèg lett volna màs ût. De ö màr nem vàltozik csak a megszôritàshoz, adôbevezetéshez és privatizàciôhoz ért. A munkahelyteremtés, fejlesztés, kûlföldi befektetö nèlkül(aki persze csak az itt elerhetö többlett haszonèrt jön el a meleg otthonàbôl - amit zöld mezövel és adômentességel meg is teremtünk nekik) ez màr nem Bokros asztala. Ehhez màs kell.

quodlibet | 2010. március 4. | 13:44:29

Az írás nem rossz, csak fölösleges. Aki hozzám hasonlóan az MDF-re fog szavazni, annak nem sok újat mond. Természetesen nem hibátlan az MDF programja, de melyik pártnak van jobb? Még olyan sincs amelyikről értelmesen vitatkozni lehet. Választhatunk a szokásos ígérgetés és újnyilas érzelmi propaganda között. Én elsősorban világnézet, értékek alapján választok pártot, másodsorban az azt képviselő személyiség hitelessége alapján, és legkevésbé érzelmi alapon szavazok. Sokan vagyunk így, remélem elegen.

rázó | 2010. március 4. | 11:27:12

A 11-ik kérdés: miben reménykedik, ki fogja a parlamentben az ő törvényjavaslatait megszavazni? Az SZDSZ? Az MSZP? Az MDF? (esetleg Brendel Mátyás?)

teniszke | 2010. március 4. | 11:06:12

Bokros úr szerintem - s ezt eddigi életútja és munkássága igazolja - hiú és kicsit nem normális, ezért vállalta be ezt a paprikajancsi szerepet. Nem vette észre, hogy ez most más, mint egy tétmentes EP választás volt.
Most ül a szemétdomb tetején és kukorékol, de nem akar neki felkelni a Nap...

következetes | 2010. március 4. | 10:19:20

Bokros Lajosnak nem sok értelme van kérdéseket feltenni.
Szenilis.
Már nem emlékezik rá pl. hogy az MSZP tagja volt.
Az olajmosásra sem emlékezik érdekes módon. Pedig akkor több mint 1000 milliárd Ft került a haverokhoz.
Egy bukott ideológiát képvisel a megbukott Bokros Lajos.

tabor | 2010. március 4. | 10:08:46

dktg | 2010. március 4. | 09:53:12

a törölt kommentemben csak arra kértem mindenkit,h. olvassa el slavoj zizek szlovén filozófus magyarul is megjelent könyvét,400 ft-ért kapható az újságosoknál. mivel egy folyóirat mellékleteként jelent meg, kénytelen voltam leírni a folyóirat nevét.ez már reklám? Gyűlölködés biztos,h. nem volt a szövegben! Nevetséges! Mindenesetre ideírom a könyv címét: egyszer tragédia,másszor bohózat. a rendszerkritikus baloldal egy alapművére próbáltam felhívni mindenki figyelmét.lehet,h. ez volt a bűnöm?

cselcsabi | 2010. március 4. | 09:48:18

Akit a politika is érdekel: részletek a Szociáldemokrata Párt gazdasági programjából
http://cselcsabi.nolblog.hu/archives/2010/03/04/Az_igazat_es_csakis_az_igazat_A_Szocialdemokrata_Part_gazdasagi_programjanak_koltsegvetesi_fejezete/

dktg | 2010. március 4. | 09:46:40

uilyen fontos könyv a szintén világhírű naomi klein(magyarul a no logo! c. könyve jelent csak meg) "the shock doctrine" c. könyve. a sokak által lenézett többi "posztkomm" ország közül(románok, csehek, szlovákok,oroszok,baltiak,ukránok,délszlávok,stb.)már szinte mindenhol kiadták. nálunk persze nem. szégyen! nálunk még mindig bokros képviseli a rációt.

dktg | 2010. március 4. | 09:40:21

cselcsabi | 2010. március 4. | 09:31:40

Gyurka46 | 2010. március 4. | 08:31:16

Bokros Lajos élő személy, fel lehet neki tenni kérdéseket, és még soha nem hagyta válasz nélkül a kérdezőt.
Akkor miért nem fordult a megszólítotthoz Ara-Kovács Attila?
Csak nem attól fél, hogy Bokros értelmes válaszaira nem lesz mit mondania?

Csil | 2010. március 4. | 07:47:24

Didgeridoo | 2010. március 4. | 07:22:32

Ki adhatta ezeket a válaszokat a cikkben? Mert nyilván nem interjúról van szó. Előbb a válasz, aztán jön a kérdés, valszeg nem tudta a közíró megválaszolni.

walsz | 2010. március 4. | 07:11:03

Egyetlen ember Bokros, akinek van elképzelése.
Az, hogy az MDF-t választotta, elég fura, de akkor kit?

Az önmagát kiherélö SZDSZ nem létezik, a Fidesz posztfasiszta párt, a Jobbik náci párt, az MSZP pedig egy nudli párt, hogy finoman fejezzem ki magam. Az LMP pedig egy megélhetési alakokból álló szervezet.
Ez van sajnos.

portius cato | 2010. március 4. | 03:25:00

bocs: nincs

portius cato | 2010. március 4. | 03:24:16

Válszok Bokros Lajosnak/ról: 1. jobban tenné, ha nem zabálna rozmaringos báránysültet a Ramada Hotelben, amikor régi jó öreg bolsikkal beszélget arról, hogy mit kellene csinálni mindenki másnak Magyarországon. 2. maradjon inkább a felesége mellett,mert kapott valami értékelhetőt az élettől, de ninvd elég esze hozzá, hogy ezt értse. 3. MDF-SZDSz: hát a frigid nő és az impotens férfi házassága talán még sem ideális, bár miért nem tehetnék.

HIRDETÉS

Marabu

Ha az ember a közelgő választásokon nem találja politikai hazáját, de szeretne érvényes szavazatot leadni, hajlamos nagyvonalúan eltekinteni számos részletkérdéstől. Az utóbbi időben azonban nagyon felerősödtek a kétségek. A fórum mára egy bárkit befogadó, arctalan képződménnyé vált, magára öltve számos taszító vonását a politikai akarnokságnak és gátlástalanságnak. Ma már nem értem Bokrost. Lenne tehát néhány kérdésem hozzá; válaszai minden bizonnyal sokunk számára tennék a mai képet, ha nem is tisztábbá, de talán értelmezhetővé.

Bokros nyilvánosságra hozta programját, mely a fontos pontok döntő többségében az SZDSZ 2006-os választási programjával azonos – elhagyva belőle az egykulcsos adót, mely körül mostanság nagy a hallgatás. Nem értem viszont, mit keres egy ilyen program annak a pártnak a platformján, mely a mai „városházi” SZDSZ-szel próbál frigyre lépni? Az SZDSZ 180 fokos fordulatot tart szükségesnek a párt korábbi elveihez képest, és a termőfölddel, az adókedvezményekkel, a bankok ellenőrzésével kapcsolatos gazdaságpolitikai ötleteit a legolcsóbb populizmus diktálja.

1. Milyen együttműködést remélhet Bokros Lajos egy efféle SZDSZ-től?

HIRDETÉS

Bokros programjából nem tudható meg, megnyitható-e a magyar földpiac az unió polgárai előtt, vagy sem? Nem elhanyagolható kérdés ez akkor, amikor parlamenti erők, sőt az MDF parlamenten kívüli szövetségesei – így a kisgazdák utóvédje, a Bánk Attila-féle Vidék Pártja – az uniós szerződés módosítására szólítanak fel a jelenlegi tarthatatlan állapot meghosszabbítása érdekében, arra hivatkozva, hogy a magyar földárak lényegesen elmaradnak az európaitól. Pedig mindenki tudja, amíg a földpiacunk zárt, ez így is marad.

2. Mit gondol Bokros Lajos a magyar földpiac megnyitásáról?

Az MDF, a kormány által beterjesztett vagyonadótörvényt úgy utasította el, hogy – a meglévő liberális koncepcionális módosító javaslatokkal szemben – nem adott be egyetlen módosító indítványt sem. Ebből úgy tűnik, egyáltalán nem kívánja kiterjeszteni ezt az adótípust. Ugyanakkor 2008-ban kezdeményezte az egyik már meglévő vagyoni típusú adó – az általa „haláladónak” csúfolt örökösödési illeték – eltörlését, s ezt az MSZP-vel együttműködve jelentős részben el is érte.

3. Támogatná-e Bokros Lajos az ingatlanadó bevezetését és az örökösödési illeték helyreállítását?

Az MDF programja hallgat arról is, mit kezdene a párt az egészségüggyel. A program tartalmazza a járulékrendszer viszonylag liberális átalakítását, de hallgat arról, hogy az egészségügy mint állami szolgáltatás hogyan változzék meg.

4. Kívánatosnak tartja-e vagy elutasítja Bokros Lajos az egészségügy versengő biztosítókra épülő, a magántőkét is bevonó átalakítását?

Az MDF a felsőoktatási intézmények számának – központi döntésen alapuló –csökkentését próbálja elérni. Szerintük a 77 felsőoktatási intézmény túl sok, a felsőoktatási kormányzatnak pedig szigorú minőségi kritériumok mellett kellene a kiválasztódási folyamatot irányítania. Ám azok, akik az MDF programját írták, elfeledkeznek arról, hogy e 77 intézménynek csak a harmada állami. Ez utóbbiak száma az elmúlt évtizedben ugyanis 66-ról 28-ra csökkent, és jelenleg is zajlik egy spontán integrációs folyamat.

5. Úgy gondolja-e Bokros Lajos, hogy az államnak magának kellene bezárnia egyetemeket, alkalmasint magántanintézményeket is?

A szociális rendszer MDF-es reformprogramja egészen elrugaszkodik a liberális elvektől. A családi pótlék átadása a közoktatásnak, a szociális kártya bevezetése a rászorulók szabadságának drasztikus korlátozását jelenti. A szociális kártya bevezetéséhez mintaként felhozott Egyesült Államokban – ellentétben Magyarországgal – a segélyek egész rendszere működik (beleértve a pénzbeli segélyt is), és azokból egy megadott határig a segélyezett szabadon választhat. Az MDF programjában több ponton elszórtan szereplő, a szociális rendszerre vonatkozó javaslatok azonban – melynek komolyságát a párt még aláírásgyűjtéssel is hangsúlyozni kívánja – a segélyezettek minden választási lehetőségét elvenné.

6. Egyetért-e Bokros Lajos azzal, hogy az MDF az indulatok meglovaglása révén rasszista felhangú aláírási kampányt szervez?

AzMDF programjából nem tudjuk meg, mit kíván kezdeni a párt a romákat érő mindennapi diszkriminációval. Az interetnikus konfliktusok kezelésével kapcsolatban egyetlen mondanivalójuk van: legyen több rendőr az utcákon.

7. Bokros Lajos szerint az erőszakszervezetek létszámának bővítése lenne a konfliktuskezelés legjobb módja?

Ma a magyar politika egyik legnagyobb problémája a nyilvánosság hiánya – vonatkozzon ez a múltra, a rendszerváltást megelőző titkosszolgálati megfigyelésekre vagy a jelenre, a kormányzat és az önkormányzatok működésére, de a tavaly év végén nagy hirtelenjében elfogadott titokvédelmi törvényre is. Az MDF 1990 óta aktív részese volt annak, hogy megakadályozzák a rendszerváltás előtt keletkezett titkoszszolgálati iratokhoz való teljes körű hozzáférést, és támogatta a titokvédelmi törvénynek a két nagy párt által megkötött paktumát is. Ennélfogva még 90 évet kell várnunk arra, hogy megtudjuk: vajon ki tette Dávid Ibolya postaládájába a titkoszszolgálatok által rögzített telefonbeszélgetéseket tartalmazó CD-t, és mit írt az MDF háttérintézménye a szélsőségesekről a titkosszolgálatok által megrendelt elemzésben?

8. Az MDF még 2009 őszén is az ellen szavazott, hogy a magyar társadalom teljeskörűen hozzájuthasson saját múltjának dokumentumaihoz. Mit gondol erről Bokros Lajos?

A külső szemlélőnek az az érzése, hogy a Vidék Pártjával, a Szociáldemokrata Párttal, a Somogyért Egyesülettel, a „városházi” SZDSZ-szel stb. folyó tárgyalások inkább hasonlítanak elvtelen licitfolyamatra vagy áprilisi határidős ügyletekre, mint közös elveken nyugvó együttműködésre.

10. És egyáltalán, Bokros úr, mit keres ön ebben a társaságban?

A szerző közíró

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra    45 komment

HIRDETÉS

HIRDETÉS
.
HIRDETÉS
. .
HIRDETÉS
. .
Galériák

Ez a címe

KÖVETKEZŐ » « ELŐZŐ
HIRDETÉS
. .