belépés belépés | segítség segítség | hírlevél hírlevél | előfizetés előfizetés | RSS RSS | akciók akciók Nol.hu | NolBlog | NolTV | Hírmátrix | NolRandi

Népszabadság.hu | NolBlog | NolTV 2010. február
9. kedd
HIRDETÉS
. .
Galériák

Ez a címe

KÖVETKEZŐ » « ELŐZŐ
HIRDETÉS
. .
. .
HÍRMÁTRIX . NOLTOP10
   olvasottak   
HIRDETÉS
. .
HIRDETÉS
. .
HIRDETÉS

Debreczeni József: A világ legfurcsább politológusa

- Mit ad nekünk a liba? - Töpörtyűt. - És még? - Még töpörtyűt! - Mást nem, hát mi van éjjel a fejed alatt? - Párna. - Na, és mi van abban a párnában? - Toll. - Na, hát akkor mit ad még nekünk a liba? - Töpörtyűt!

Debreczeni József| Népszabadság| 2009. november 13. |84 komment

nyomtat email plusz mínusz kedvencek / megosztás

Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!

KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!

malkom | 2009. november 22. | 17:02:45

Debreczeninek egeszeben igaza van, hiszen tenyleg nagyon veszelyes folyamatokrol van szo (tulnepesedes, bevandorlas, okologia, allamokon beluli gyarmatositas stb.), amelyeket viszont csak ugy lehet kezelni, ha nem tetlenseg lesz a valaszunk. Ellenkezo esetben jonnek a Jobbik - fele partok, akik legalabb valamit megprobalnak csinalni. A magyar politika rendkivul riaszto jellemzoje, hogy egyes partok buta elkepzelesekkel allnak elo meg olyan semlegesnek latszo teruleteken is, mint a gazdasagpolitika, oriasi adocsokkentes...

zoli79 | 2009. november 18. | 14:36:05

Mint ahogy itt a fejlécben szerepel, Debreczeni "közíró". Tóth nem. Ettől még utóbbi (legalább) ugyanolyan tehetséges politológus, csupán más közegben mozog, más közegnek szól. Ezzel nincs gond. A gond ott van, hogy Debreczeni fellengzős stílusával kiprovokálja az olvasóból az itteni kommentek között is olvasható "nie gehört" Tóth Csaba gondolatot. Tóth Csaba racionális és tisztesség teljes válaszához képest ez méltatlan és övön aluli húzás.

math | 2009. november 16. | 18:09:32

Flandria:

Figyusz. Egy politikai elemzőnél nem jó, ha süt belőle a pártpreferencia, és politikai propagandát sujkol. Ez igaz. De hogy jön ez ide? A másik oldalon ugyanis az az elemzés még a pártpropagandánál is unalmasabb, ami semmi határozottat nem mer mondani egyik oldalra sem. Ez az, amit Debreczeni bakelitpolitológusnak nevez.

Ki a halált érdekel egy olyan elemzés, amely nem meri kimondani a jobbikról azt, amit minden normális, racionális embernek ki kell mondania róla pártpreferenciától függetlenül?

A Jobbik egy antidemokratikus, rasszista, szalonképtelen párt. Normális, értelmes ember soha nem szavazna rájuk.

Ezt Tóth Csabának le kellett volna tudnia írnia, és az, hogy nem merte, nem politológusi korrektség, hanem balfékség.

math | 2009. november 16. | 17:54:50

"mindenki a Vikit várja, hátha ő majd újra összeszereli a játékokat."

van ilyen, az emberek jó nagy része, naív, hülyegyerek, és mindig a mikulást várja. ők szoktak utána panaszkodni, hogy "jajj, már megint átvertek minket". pedig hát annyira akarták azt, hogy hitegessék őket, hogy nem volt nehéz átverni őket.

math | 2009. november 16. | 17:50:26

"Ezek alapján Magyarországon mindenütt (minden pártban, minden utcában) vannak rasszisták és nem rasszisták, de tovább megyek nincs olyan pontja a Földnek, ahol nem lennének rasszisták és nem rasszisták. Sőt vannak olyan helyzetek, amikor ugyanaz az ember egyszer rasszista, máskor pedig nem. Ezek alapján ugyanannyira rasszista és nem rasszista az mszp, fidesz, jobbik ill. az ő szavazótáboruk, mint amennyire nem."

Logikából egyes.

Abból, hogy valami mindenhol megtalálható bizonyos sűrűséggel, nem következik, hogy mindenhol azonos sűrűséggel található meg.

Pl. mindenhol van bizonyos rádiaoktivitás, de nem mindegy, hogy Pakson a reaktorblokk belsejében élsz, vagy Pesten.

A Jobbik a hülyék pártja, és ilyen hülye szövegekkel próbálják védeni.

balossiker | 2009. november 16. | 01:39:25

Nekem a libákról Bajnai jut eszembe, na persze Döbrögi is aki háromszor kapta vissza !

jagi | 2009. november 14. | 13:00:48

Függetlenül a cikk mondanivalójától: Senkinek sem tünt fel, hogy az idézet nem a jelzett novellából van? A töpörtyűs vicc a hatvanas években forgott közszájon - de a Karinthy novella nem erről szól! Idemásolom:
A világ legbutább gyereke

Ma láttam a legbutább kisgyereket a világon. Nem hiszem, hogy ennél butább kisgyerek létezik.

A kisgyerek, úgy három és fél éves lehet, a sétatéren állt a mamájával.

A másik kisgyerek – az enyém – a szobalánnyal ott állt pár lépésnyire tőle. A világ legbutább kisgyereke minden ok nélkül, tátott szájjal nézte az én kisfiamat, aki ügyet se vetett rá.

A szobalány rászólt az én kisfiamra:

– Cinike!

Cini el van foglalva, valami homokbucka előtt guggol, nem felel.

A másik gyerek körülnéz. Összehúzza a szemét. Aztán mamájához fordul.
kisfiú nyújtott, zsíros hangon. A-nyu-ka-a!

anyuka szívélyesen. Tessék, kisfiam.
kisfiú É-én Ci-ni-ke vagyo...o...ok?
anyuka nyájasan. Nem, fiam.
kisfiú pillanatnyi tűnődés után. Hát akkor ki vagyok é...é...n?
anyuka rendületlen nyugalommal. Te Imruska vagy.
imruska Én Im-rus-ka va-gy-o-ok?
anyuka Igen, kisfiam.
imruska bólint. Én Im-rus-ka va-gyok.

Szünet. Rámeredek. Imruska anyukája lopva rám néz – észreveszi rajtam, hogy milyen ostoba az ő Imruskája – ő, úgy látszik, már megszokta. Egy kicsit talán elszégyelli magát, s nyilván azzal a szándékkal, hogy rehabilitálja Imruskát, előttem, rászól:
anyuka Mit bámészkodsz, Imruska? Szaladgálj kicsit.
imruska Sza-lad-gál-jak?
anyuka Hát persze. Szaladj fel arra a kis dombra.
imruska Sza-lad-jak-fe-e-el?
anyuka Persze. Szaladj fel.

imruska pár pillanatig tűnődik, hirtelen, mint akinek világosság gyúlt az agyában, felszalad a dombra. Anyuka diadallal néz rám – na, kérem! Tessék nézni, felszaladt! Ebben a pillanatban.

Anyu-ka...a...a!
anyuka Mi az, kisfiam?
imruska Most fönt va-gy-o...ok?

Ez volt eddig a legbutább gyerek, akit életemben láttam! Gyerekben ennél butábbat nem láttam.

Még felnőttben is ritkán.

Didgeridoo | 2009. november 14. | 08:36:17

A jobboldali hozzászólások megmaradnak azon a szinten, hogy ha a liba a judeo-bolsevik hatalom jelképe, akkor az sem töpörtyűt, sem tollat nem ad. De ha ezt írnák, legalább mosolyognánk.

kovacs | 2009. november 14. | 05:28:50

Debreczeni ur, koszonom azt a sok jo kozeputas informaciot az ohazabol.
Szegyenlem azonban a sok elzullott magyart akik nem latjak az erdot a faktol. Keep up with the great work! Isten aldjon!
L.S. Kovacs
USA

nugát | 2009. november 14. | 03:53:35

Szerintem "Tóth úr" cikke provokáció kell legyen; ennyire még egy "jobboldali" sem lehet hülye!

spartacus | 2009. november 14. | 02:06:32

Kedves Debreceni József!

Ez a tiszta, könnyen érthető, világos, koherens kommunikáci hiányzik a magyar közéletből. Örülök, hogy ön van ennek az országnak, remélem, sokáig olvashatjuk élvezettel írásait.

P.S.
Van egy olyan érzésem, nincs egy súlycsoportban „vitapartnerével„. Olvastam Tóth Csaba írását is, találó a megállapítása, hogy az átlag szélsőjobbos kommentelők szintjén, érvrendszerével és sablonjaival próbálkozott. Nem kellett volna, de szerintem erre a fenti választ olvasva már Tóth úr is ráébredt.

Nemfontos | 2009. november 14. | 00:06:41

Sokak "megnyugtatásául": Karinthy Frigyes egyik humoreszkje A világ legbutább gyereke címet viseli, esetleg egy könyvtárba befáradva el lehet olvasni.
Ha a cikk többi, igazi mondandóját tartalmilag vitatná valaki, nemcsak a szerzőt pocskondiázná, hogy pontatlanul idézett: pl. kisgyereket írt gyerek helyett, talán előrébb tartanánk.
A témától független vélemény-szajkózás a hazai amatőr-politikusok sajátja, gyávaságot, figyelmetlenséget takar. (Alacsony felfogó képasséget is sejtet, de vélem, hogy közíróknál, politikÁsoknál ez tudatos választás.

Toleranciaterror | 2009. november 13. | 23:02:46

debreceni józsikát gerinctelensége, simaszájú hazudozásai tgm-mel teszik egykutyává.
Reggelente hallom a Kossuth rádióban gyomorforgató manipulációit.

Remélem tavasszal eljön az igazság pillanata.

lulu | 2009. november 13. | 20:36:07

Moderálási alapelvek- komment törölve -

lulu | 2009. november 13. | 20:31:09

rázó | 2009. november 13. | 20:14:18

Bocs, asszem Debreczeny István.

rázó | 2009. november 13. | 20:04:33

lulu, a magyarok nem értik az iróniát, mint tudjuk három napja,ezért én nem értem, hogy miért pista a józsink? A Debreceni Pista egy derék söripari guru (volt?), nem érzi illetlennek összekeverni józsinkkal?

lulu | 2009. november 13. | 19:49:08

lulu | 2009. november 13. | 19:42:38

lulu | 2009. november 13. | 19:30:31

lulu | 2009. november 13. | 19:27:51

lulu | 2009. november 13. | 19:24:46

lulu | 2009. november 13. | 19:23:35

lulu | 2009. november 13. | 19:18:41

helyettem | 2009. november 13. | 19:02:51

chili | 2009. november 13. | 18:26:24

Kádár emlői után Orbán emlőire cuppanni.
Erre vágynak, de nagyon.

helyettem | 2009. november 13. | 19:01:01

kashmir | 2009. november 13. | 18:31:38

Orbán két évig nem járt be a parlamentbe, mégis felvette a fizetését.

rázó | 2009. november 13. | 18:53:33

Pardon: Galsai Pongrác.

rázó | 2009. november 13. | 18:51:20

Én még emlékszem arra, hogy szegény jó Galsay Pongrác a nyolcvanas évek derekán egy ÉS-beli replikáját egy rossz idézettel indította. Majdnem elsüllyedt szégyenében. Pedig akkor még nem is volt demokrácia, (vagy mi ez az izé..) Viszont még ismert volt az a fogalom, hogy szégyen.

rázó | 2009. november 13. | 18:46:56

Kedves chili, a fene beszél itt a demokráciáról, a kérdés csak az, honnan vette Józsink ezt a, kmmmm "felütést"? Válasz kéne, de izibe!

kashmir | 2009. november 13. | 18:31:38

Na ez veszélyezteti a demokráciát. Milliárdos MSZP-s tolvaj, aki kapja a fizetést továbbra is a párttól a sitten!!!
http://index.hu/belfold/2009/11/13/hunvald/

chili | 2009. november 13. | 18:26:24

kedves razo!

Ugy latom, valami szemelyes ugy motivalja DJ elleni kommentjeit; nem igy kellene elintezni, es foleg nem a demokracia megcsonkitasaval (vegye le a nol). Tudom, kinos a jobboldalnak, hogy nem tudnak erveket talalni a szinvonalas baloldali publicistakkal szemben, igy marad a duh, a megtiltani, lejaratni..stb. Vissza az otvenes evekbe? Vissza az egypartrendszerbe? Aki nincs velunk, az ellenunk van? Hatha csak maskepp gondolja, es meg igaza is lehet?

rázó | 2009. november 13. | 17:57:55

Van egy javaslatom a NOL-nak: egyszerűen vegye le innen ezt a cikket. Kínos...

rázó | 2009. november 13. | 17:38:48

Tényleg Jóska!
Ugyan magyarázd már ki magad, honnan is ez a libás izé? Izgatottan várom! Mert ezzel így egy nácinyilasfasisztamazochistaszadistaorbánista maradsz. Vagy csak egyszerűen műveletlen.

rázó | 2009. november 13. | 17:28:21

Sjellmhizand | 2009. november 13. | 14:36:32
Gratulálok Hölgyem/Uram! És megemelem a kalapom Ön előtt!

Finalitás | 2009. november 13. | 17:28:03

chili | 2009. november 13. | 17:03:15

Egy Debreczenihez hasonlithato stilusu es vitakepes koziro sincs a jobboldalon, az biztos. Viszont a karaktergyilkossaghoz nagyon ertenek. Most is beindult a jobberek jozan eszt felulmulo alparisaga ervek hijan. Az ertelmiseg feladata a tenyek jozan elemzese es a varhato kovetkezmenyek bemutatasa. DJ ponosan ezt teszi. Koszonet erte.

minime | 2009. november 13. | 16:22:01

ismét egy jó írás.

jágerlászló | 2009. november 13. | 16:13:02

Politologuszok!!!!!
Beszél itt már mindenki mindenről!!
Tölgyessy,Debreczeni Lezsák,Tóth,Deutsch Cser 1,2.........
KIT ÉRDEKEL A MAGÁNVÉLEMÉNYETEK!!!??????/TGM talán kivétel!?/
Ne magatokról,hanem a valósáról és az életről beszéljetek!
ARRÓL NINCS GŐZÖTÖK SEM!!!!!
Csak ennyit!!!
Remélem nincs sértődés!?
Sajnos az élet kegyetlen!!!!!
J.L.

lorant | 2009. november 13. | 15:10:43

Ha azt a züllést ami itt megy ebben az országban, csak egy diktatúra tudja megakadályozni, akkor felőlem jöhet a diktatúra. Vagy úgy gondoljuk hogy magától is abbamarad mert már nem lesz mit ellopni?

gepalcsa | 2009. november 13. | 14:53:19

MSZP=hazugság, Szamok Embere
Szerintem mindkettőtöknek teljesen igaza van, az egyént kell nézni, aki miatt negatívan általánosítanak, de sajnos tudomásul kell venni, hogy valóban általánosítanak. Én is, mikor tartok a JOBBIK-tól, sőt a FIDESZ-től is. És MSZP=hazugság már a nicknevével is. Pedig ismerek nagyon rendes embereket innen is és onnan is. De az ember a hangadók viselkedése alapján általánosít. És sajnos ez egyik nagy pártra sem vet jó fényt.

Sjellmhizand | 2009. november 13. | 14:36:32

Kedves Debreczeni József, kedves Népszabadság!
LASSAN ÉS HANGOSAN MONDOM, HOGY MÉG A KÖZÍRÓVÁ AVANZSÁLT IMRUSKA IS MEGÉRTSE:
Hogy honnan származik a fentebbi zseniális libás-töpörtyűs dialógus, azt, bevallom, sajnos nem tudom, ellenben azt igen, hogy egészen biztosan nem Karinthy "A világ legbutább kisgyereke" című novellájából, annál is inkább, mivel Karinthynak ilyen című novellája nincs is. D. József feltehetőleg (vagy mégsem?) "A világ legbutább gyereke" című novellára gondol, ám jelezném, hogy liba és töpörtyű abban sem szerepel. Tessék elolvasni, tényleg érdemes (ha tud rá időt szakítani, D. József is tegye meg), valószínűleg még a gugli nevű internetes kereső is kiadja.
Száz szónak is egy a vége: rögtön a felütésben még a közírónak sem illik hülyeséget írnia!
Kérném tehát tisztelettel az írás elején található
"Ezt a Karinthy-novellát juttatta eszembe Tóth Csaba válasza (Demokrácia, kirekesztés, lócitrom, november 5.). A novella címe: 'A világ legbutább kisgyereke'."
passzust ilyenformán átalakítani:
"Egy Karinthy-novellát juttatott eszembe Tóth Csaba válasza (...). A novella címe: 'A világ legbutább gyereke'."
Ebből a variációból persze még mindig nem derül ki, hogy a libás-töpörtyűs pár sor honnan származik (tényleg: honnan? - nagyon tetszik!), de a változtatás két szempontból is előnyös lenne: egyrészt nem keltené azt a látszatot, hogy a közíró által említett, helytelen címmel feltüntetett novellából vett idézetről van szó, másrészt a lelkes és naiv Népszabadság-olvasó (mint jómagam) hihetné, hogy a közíró ismeri, mi több, olvasta is a szóban forgó novellát (mely alkalmasint T. Csaba válaszáról jutott eszébe). Már ha valóban "A világ legbutább gyereke" című novella jutott a közíró eszébe, nem pedig valami más, például a cikk elején citált libás-töpörtyűs dialógus.
Összességében véve nincs azzal semmi probléma, ha a közíró maga sincs tisztában azzal, hogy miről mi és miért jut eszébe, de ökölszabályként elmondható, hogy egy írást, ha van rá mód, kezdeni legalábbis olyasmivel érdemes, amivel tisztában van. Utána már lehet kalandozni, úgysem veszi észre a kutya sem...
Üdvözlettel: az olvasó

Mszp=hazugság | 2009. november 13. | 14:29:42

Szamok Embere: Teljesen egyetértek!
A kérdésed, viszont már tovább vezet, egészen elvezet a lényegig (legalábbis szerintem).

Miszerint miért tették ki a „sógorok” azokat a táblákat?

Valószínűleg ugyanazért, amiért sokan félnek Nyugat-Európában a muszlimoktól ill. az iszlámtól.
Valószínűleg ugyanazért amiért egy józsefvárosi vagy ferencvárosi vagy borsodi lakos este már fél egy csoportba verődött kisebbségtől.
Valószínűleg azért, amiért a románokat nem szeretik Olaszországban, vagy Angliában.
Valószínűleg azért, amiért a csehekkel szemben vízumkényszert fontolgat Kanada.

A válasz a tapasztalat, a tapasztalás:
Nagy valószínűséggel a tapasztalataik alapján rakták ki az osztrákok a táblákat, nagy valószínűséggel a tapasztalatok alapján félnek valahol valamelyik vallás képviselőitől. Hogy ez igazságtalan és nem helyes, hisz nem minden muszlim öngyilkos terrorista, sőt, hisz nem minden magyar lop, sőt, hisz nem minden roma bűnöző? Igen ez igazságtalan, de ez nem rasszizmus, ez pusztán a normálisan működő önvédelem!
A gond az, hogy a gyakorlati tapasztalat ( ami nem egyenlő az előítélettel) az ami téged, engem és mindannyiunkat irányít, és ha azt látom, hogy egy turbános ember sokkal inkább elkövet öngyilkos vallási típusú merényletet egy nyugati világhoz tartozó országban mint egy nem turbános, akkor óhatatlanul félni kezdek tőle. Ha az osztrákok azt látják, hogy 10 lopásból 8 magyarhoz köthető, akkor levonják a következtetést. És igen, ez bántó és fájdalmas mindenkire aki magyar, de tudja, hogy rá nem vonatkozik, de egyúttal jelzés is, hogy tőletek, közületek jön a sok tolvaj, tegyetek már valamit! Ha pedig azt látják, hogy a táblaerdő hatására sem történik semmi, továbbra is jönnek a tolvajok, jönnek a terroristák akkor 2. fokozatba kapcsolnak…ez pedig a valóság, ami lehet, hogy szomorú, de létezik és nem rasszizmus a neve mszp-től, fidesztől, jobbiktól függetlenül, a neve az ÉLET vagy ha úgy tetszik a VALÓSÁG!

Tru09 | 2009. november 13. | 14:17:29

math | 2009. november 13. | 12:30:36

A helyzet az, hogy Debreczeni sosem volt és ma sem középbalos. Ő maradt ami volt nemzeti-liberális. Magyarországon az MDF-et kivévéve a magukat jobboldalinak pláne polgári pártnak mondóknak annyi közük van a jobbközéphez mint utcalánynak a jámbor élethez.

sendervári | 2009. november 13. | 14:13:13

Én is ismerek egy buta kisgyereket:

-Mi a baj Józsika?
-Félek, hogy jön a Viki, felpofoz és elveszi a játékaimat.
-Járt már itt a Viki, nem bántott az senkit. Akkor még barátok is voltatok.
-Én akkor is félek, hogy jön a Viki, felpofoz és elveszi a játékaimat.
-Józsika, a Feritől nem féltél? Itt rohangált, tört-zúzott, szétvert mindent, már senki nincs a téren, mindenki a Vikit várja, hátha ő majd újra összeszereli a játékokat.
-Józsika, ez e te Feri barátod meg a bandája úgy felhergelte a gyerekeket itt a téren, hogy sokan közülük már tényleg pofozkodni akarnak, nem győzi a Viki nyugtatgatni őket, te mégis tőle rettegsz?

Szamok Embere | 2009. november 13. | 13:58:39

Mszp=hazugság, nem volna egyszerűbb minden félreérthetőséget elkerülni, és azt mondani, hogy nem rasszista, hanem normális erkölcsi alapokon nyugvó ember az, aki fellép a társadalmi alapnormákat felrugó, az együttélés alapvető szabályait be nem tartók ellen. Nem a csoport ellen, hanem a normát be nem tartók ellen.

Lefogadom, hogy Neked sem esett jól hallani arról anno, hogy osztrák boltokban olyan táblákat raktak ki ékes magyar nyelven írva, hogy "Ne lopj, magyar!", és még a helyesírásba sem köthettünk bele...

Mszp=hazugság | 2009. november 13. | 13:42:22

Rasszizmus, rasszisták:

Tudtommal rasszista az, aki nemzetiségeket, népeket, népcsoportokat, rasszokat származása, vallása, nemi identitása (stb.) alapján -bármilyen módon- hátrányosan megkülönböztet.

Tudtommal nem rasszista, hanem normális erkölcsi alapokon nyugvó ember az, aki fellép a társadalmi alapnormákat felrugó, az együttélés alapvető szabályait be nem tartó csoportok ellen, azok vallásától, nemzetiségétől, nemi hovatartozásától függetlenül.

Ezek alapján Magyarországon mindenütt (minden pártban, minden utcában) vannak rasszisták és nem rasszisták, de tovább megyek nincs olyan pontja a Földnek, ahol nem lennének rasszisták és nem rasszisták. Sőt vannak olyan helyzetek, amikor ugyanaz az ember egyszer rasszista, máskor pedig nem. Ezek alapján ugyanannyira rasszista és nem rasszista az mszp, fidesz, jobbik ill. az ő szavazótáboruk, mint amennyire nem.

gepalcsa | 2009. november 13. | 13:36:30

Teljesen egyetértek "math" véleményével. Aki többször is percek alatt váltott politikai irányultságot, az az OVI vezette FIDESZ. Hozzájuk képest Debreczeni álláspontja maga az állandóság. Ő alapjában véve színre lépése óta egy mértéktartó kritikai álláspontot képvisel, sokakkal ellentétben kulturáltan, csak a kritika tárgya változik annak megfelelően, ahogy emberek és pártok váltják az arcukat, vagy új szereplők tűnnek fel. Nekem pl. az SZDSZ szimpatikus volt, ami maradt belőle, az ellenszenves. Az MSZP sem az, amit szeretnék, de nem azért, mert "utódpárt", hanem mert nem úgy működik, ahogy kell. A FIDESZ-nek pedig egy percig sem hiszek az után az "egészpályás letámadás" után, amit legutóbb műveltek. És még a szemembe is röhögtek, hogy "így kell ezt, kispajtás!" És most tuti lepaktálnak a JOBBIK-kal.

kashmir | 2009. november 13. | 13:21:55

Jajj istenem, beindult az ima kommandó. Csak már annyira gyenge ez a riogatás, hogy jön a farkas, hogy senki sem hiszi el. Főleg mert itt nem a Fideszről és a JObbikról van szó, hanem hogy süllyed Debreczeni saját hajója. Hát, tessék beszállni a mentőcsónakokba. Buggy. Buggy. Buggy. A tenger nagy, sok hajó van rajta, és habár hihetetlen, de majdnem mindenhol vannak demokraták. MÉG a Fideszben is, tudom, hogy ettől szekfűvörös kiütések jelennek meg független publicistánk orcáján, de ezzel megint csak azt próbálják súlykolni, hogy csak az MSZP demokrata.

Mszp=hazugság | 2009. november 13. | 12:54:42

Tudtommal a jelenlegi mszp egy diktatúrát kőkeményen kiszolgáló és működtető párt utódpártja. Ez tény. Ami a Debreczeni-féle jövendöléseket, víziókat illeti egyelőre nem több mint fikció. Másrészt pedig igen, ha a többség úgy dönt, autokrata rendszer lesz. Minden előnyével és hátrányával, ugyanis ez is a demokrácia arca, csak ez lehet, hogy a szélsőliberál hiénáknak nem tetsző arc. Ne feledjük, hogy ha a Fidesz 2/3-ot kap azt nem magának hanem a baloldalt eláruló MSZP nevű hatalmi sleppnek köszönheti.

tata | 2009. november 13. | 12:51:11

Egy hír azoknak, akik , mint ezen a poszton is, imamalomként ismételgetik, Magyarországot tönkretették, még soha ilyen mélyponton nem voltunk: Megnyílt a budai Skála helyén egy új pláza, amit a vevők megrohamoztak, mert az átlagosnál olcsóbb DVD lejátszókat és plazma tévéket lehetett kapni. Hát, én, sajnos, elég öreg vagyok ahhoz, hogy ennél nagyobb nyomorra is emlékezzek.

math | 2009. november 13. | 12:30:36

A) Debreczeni hosszú évek alatt átállt a középjobb oldalról a középbal oldalra.

B) Orbán Viktor hosszú évek alatt átállt a liberális oldalról a konzervatív-jobboldalra, közben kaccsintgatott a szélsőjobb oldalra, és baloldali-polulista szöveget is nyomott már ezerrel.

Namosr,

1) Hosszú évek alatt véleményt változtatni nem bún. Mindenki változik, mindenki érik. Bárki beláthatja, hogy tévedett. Ha bún volna véleményt változtatni, akkor a fafejű dogmatizmus volna az erény.

2) Ami bún, ha valaki túl gyakran, túl sokféleképpen, és különösebb szellemi küzdelem, reflexió, indoklás nélkül teszi ezt.

3) Debreczeni József szerinte elszámolt azzal, hogy miért, hogyan, minek hatására változtatta meg a véleményét.

4) Orbán Viktor soha az életben nem reflektált arra, hogy ugyan mi a jó büdös francnak ment át a liberálisról a konzervatív jobboldalra, hacsak azért nem, mert ott látott lehetőséget. Arról meg nem is nagyon lehet elszámolni, hogy egyszerre penget szélsőjobb és populista-baloldali elemeket.

Ennek ellenére Orbán Viktort az ország szavazóinak egy jelentős része szereti, és jelenléeg erős többsége van.

Szóval, ha a lelkiismeretlen, opportunista köpönyegforgatókról van szó, akkor Magyarország szavazói nincsenek éppen erkölcsi és szellemi fölényben, sé nem Debreczeni József itt a legnagyobb baj.

Mindennek egyébként semmi köze a cikkhez, ami mindandójában helyénvaló, teljesen függetlenül az író személyétől.

És mindemellett Debreczeninek ezt a cikket már nem kellett volna megírnia. Nem érdemes a Tóth Csabára ennyit feccölni.

math | 2009. november 13. | 12:21:34

"Szerintem a Jobbik nem akarja beszuntetni a demokraciat. Sot valoszinuleg meg az oket legjobban biralo sajtotermekeket sem"

Te frankón leírtad, hogy TE miért nem tennéd. És hogy miért nem ésszerű. De a Jobbik bizony ezt akarja. Tény.

Namost, ha tény, hogy a Jobbik be akarja tiltani az őket ellenző sajtót, ugyanakkor ez antidemokratikus, ésszerútlen, ebből csak annyi következik, hogy a Jobbik egy antidemokratikus, hülye párt.

Ez a konklúzió pedig nagyon is korrekt.

Ha te abból induls zki, hogy "a Jobbik csak nem olyan hülye", akkor már a premisszád rossz.

Tanuki | 2009. november 13. | 12:18:33

Debereczeni Józsefet nem kell túl komolyan venni. Az eddigi pályája alapján valószinüsithető, hogy 5 év múlva könyvet fog irni Vona Gáborról akit úgy fog bemutatni mint Magyarország megmaradásának zálogát :)

math | 2009. november 13. | 12:13:08

Debreczeninek igaza van. Tóth Csaba meg van hibbanva. Tóth Csaba cikkében példákat ad arra, hogy hogyan lehet a demokráciát megávltoztatni úgy, hogy az nem megdöntés, hanem a demokrácián belül van. aztán leszögezi, hogy a Jobbik radikálisabbat akar. Lehetséges lenne, hogy van még radikálisabb változtatás, ami nem megdöntés, de ez esetben nincs. A Jobbik annyira radikálisan akarja megváltoztatni a demokráciát, hogy az bizony megdöntés.

Tóth Csaba egy fikarcnyi érvet sem adott arra, hogy miért maradna demokratikus az, amit a Jobbik akar. Tóth Csabának abban sincs igaza, hogy a Jobbik elleni küzdelemnek mi alegjobb eszköze. Mert a legjobb az, ha bizony kimondjuk azt, amit el akarnak takarni: náci párt, nácizmust akarnak, és nagyon hasonló lenne belőle, mint ami 1933-ban volt Németországban történt.

Németországban is úgy kezdődött, hogy egy kicsit megváltoztatták a demokráciát. Hitler is megmondta, hogy mire készül, és akkor is voltak olyan hólyék, mint Tóth Csaba, aki ezt nem hitte el, nem látta elég fenyegetőnek, vagy csitította a kritikát.

Az ilyenek a nácik legfontosabb kollaboránsai. A Jobbik szépen lépi át a határokatÉ cigánybúnözésről beszél, rassszista, gárdát alapít, és próbálgatja, meddig mehet el. A Tóth Csaba félék azok, akik megágyaznak nekik azzal, hogy middig engednek a Jobbiknak még egy lépést, és soha nem parancsolnak határozott megálljt.
ágban.

Szabo | 2009. november 13. | 11:58:59

Egyaltalan.. ki az a debreceni jozsef?

Mszp=hazugság | 2009. november 13. | 11:58:53

Demokrácia, demokraták:

Tudtommal demokrata az aki elfogadja, hogy a többség dönt, a többség irányít (a többség által megválasztott képviselők, vezetők).
Tudtommal demokrata az is, aki nem ért egyet az aktuális többséggel, a többségi irányítással, ezért igyekszik meggyőzően politizálni (érvelni, lobbizni, szerveződni), hogy az ő álláspontja kerüljön többségbe. Az én olvasatomban nem demokrata az, aki a többség irányítását erőszakkal, puccsal kívánja elérni.
Rossz példa, de ha alakul egy párt, aki arra szerveződik, hogy bevezeti a kannibalizmust, és ez többséget is kap, akkor egy demokrata párt által vezetett többségi irányítás alatt, mindenki nyugodtan felfalhatja a szomszédját. Oda akarok kilukadni, hogy a demokrata nem azt jelenti, hogy valaki jó ember, valaki pedig rossz, semmivel sem különb demokrata az MSZP, a Fidesz, vagy a Jobbik, a tettek alapján és a demokrácia értelmében.

teniszke | 2009. november 13. | 11:55:28

Tisztelt Debreceni úr!
A jó nyavalya jobbos kommentelő aktivista (igaz, balos sem), aki esetleg nem úgy látja és értékeli a dolgokat, ahogy Ön! Vannak olyanok, akik nem kötelezettek el semerre, csak egyszerűen érdeklődnek és használják a józan eszüket, ennek ellenére sok dologban nem értenek egyet Önnel...(s itt most nem a Jobbikról van szó, az ütődöttek térnyerésének normális ember nem is örülhet).
Sajnálom, ha annyira el van telve a saját nagyságával, hogy olyan cikkeket ír, mint a múltkori "lócitromos". Sütött belőle a lekezelés, a beképzeltség, az "én csak tudom" szemlélet. S ezt mesze nem csak az Ön által jobbosoknak nevezettek látták ám így...
Álljon meg egy kicsit, fújjon egyet és próbálja meg magát kívülről szemlélni. Érdekes következtetésekre juthatna...

újveterán2 | 2009. november 13. | 11:07:46

evianna | 2009. november 13. | 10:46:18

Arra az időszakra gondolsz amikor el kell kezdeni visszafizetni a nem létező/nem megtermelt értékek árából a jelenlegi kormány által felvett hiteleket, amik pár évvel eltolták az államcsődöt?

Attila | 2009. november 13. | 11:01:49

Én ennek a Tóthnak voltam előadásain, zártkörben, vagy két éve. Tragikus volt.... Se stílusa a srácnak, se mondanivalója és elvileg liberális...

graupa | 2009. november 13. | 10:51:35

en csak csodalkozom debreczeni stilusa miatt, gondolom különben tegezödik Toth Csabaval

kikerics | 2009. november 13. | 10:48:02

Én viszont régebben, nem kedveltem Debreczenit,a mikor még JOBBOS-vakságban szendvedett! Amióta viszont, a józanság a legfőbb erénye és tulajdonsága, azóta nagyon szeretem a megnyilatkozásait!!

evianna | 2009. november 13. | 10:46:18

újveterán2 | 2009. november 13. | 09:11:02
nem akarlak elkeseríteni, de innen még bőven van lefelé a gazdaságban.
most divat azt mondani, hogy tönkrement az ország, de ez nem igaz - ez olyan, mint mikor az újgazdag szépasszony siránkozik, hogy nincs egy rongyom, amit felvegyek.
remélem, soha nem fogod/fogjuk megtapasztalni, hogy milyen az, amikor tényleg tönkre lettünk téve. (van rá esély, hogy hamarosan leszünk.)

bábolna | 2009. november 13. | 10:32:59

gepalcsa
Debreczeni hiteles. Ugye csak kacagtatsz? Ismered egyáltalán ennek a jóembernek az életútját? Végigjárta az összes párt holdudvarát, az MDF-től a Fideszig, a kilencvenes években még az MSZP-vel és Horn Gyulával riogatta az országot, mint most a Fidesszel és Orbánnal, a könyvespolcomon még most is ott van a Restauráció című műve, amit csak azért nem dobok ki a szemétbe, hogy emlékeztessen, mekkora egy morális hulla ez az Gyurcsány udvari bohócává züllött figura...

Didgeridoo | 2009. november 13. | 10:27:41

Ugyan kérem, a jobbik úgy érezné magát a parlamentben, mint Lajka kutya a világűrben.

vendelin | 2009. november 13. | 10:27:09

A töpörtyűs poén biztos benne van ebben a Karinthy-novellában? Én nem emlékszem rá, és most nincs kéznél

gepalcsa | 2009. november 13. | 10:24:07

Szerintem Debreczeni ma az egyik legjobb és leghitelesebb közíró, akinek a véleményére érdemes odafigyelni. Hogy kell-e neki egy "nie gehört" Tóth Csabával polémiába bocsátkozni, azt nem tudom. Abban azonban valószínűleg igaza van, hogy a Jobbik demokrácia felfogása nem biztos, hogy illeszkedik az Európában többségben lévővel. És ez azért ijesztő, mert a FIDESZ minden nyilatkozata ellenére fel fogja használni a Jobbik-ot (lásd Kisga(rá)zdák a múltban!), és meg fogja fizetni ennek az árát. És ez a demokráciát komolyan vevők bőrére fog menni. És ezzel szemben csak egy orvosság lehet, ha a FIDESZ-nek a Jobbik-kal együtt sem lesz alkotmányozó többsége. Akkor a FIDESZ csoda is csak három napig fog tartani. És a négy év alatt vagy valóban demokrataként viselkednek, és javítani tudnak az ország helyzetén, vagy 2014-ben már abban fogunk reménykedni, hogy a Jobbiknak nem lesz többsége. Ne legyen igazam!

morgens | 2009. november 13. | 10:12:59

Debrecenit régen kedveltem, de azok az idők már nagyon, nagyon....

Miért csinál magából bohócot? ....

Sokan azt mondanák biztos van annyi pénz, amiért bárki bohócot és "közírót" csinál magából, de jó lenne ha egy színvonalas újság (mint amilyen olykor a Népszabadság), végre és végleg száműzné a Népszavába jeles szerzőnket (a Népszavát meg a Magyar Hírlapot pedig egyesíthetnénk és expediciós hadtestként végre elindulhatnának együtt mind a "közírók" a Himalájába....hátha lesz megint ott egy jó kis lavina...).

Dr Photon | 2009. november 13. | 10:00:12

Szerintem a Jobbik nem akarja beszuntetni a demokraciat. Sot valoszinuleg meg az oket legjobban biralo sajtotermekeket sem. Minek tenne ezt? Az emberek, foleg a fiatalabb, de akar a kozepkoru generacio is, az interneten olvassa a hireket, tevecsatorna meg van tobb mint eleg, (szelso)jobboldalrol is egyre inkabb. Tobbe nem lehet barmit az emberekre ratukmalni a mediaban, sem jobb, sem baloldalrol. Ilyen korulmenyek kozott sok ertelme a betiltasnak nem volna, hiaba remeli Debreceni, hogy lehet meg a szabad sajto martirja. Ahhoz a Kuruc.Info-hoz kellett volna beiratkoznia.
Ami meg a brit modellhez valo kozelitest illeti, kozelit is a Jobbik ahhoz, megpedig a BNP-vel femjelzett brit modelhez, illetve annak europaszerte felivelo palyan levo tarsaihoz. De Debreceni ugy tunik leragadt felperiferias balliberalizmusunknal, ahelyett hogy vigyazo szemeit a brit es altalanos europai kultura legujabb hajtasai fele iranyitana...

Didgeridoo | 2009. november 13. | 09:48:46

Debreczeninek igaza van, bár nem tudom, hogy érdemes-e Tóth Csabával vitázni, akiről eddig még nem hallottam és remélem, hogy többet nem is fogok.
Bár bevallom, hogy magam is azon rágódok sokszor, hogy ebbe a sz. helyzetbe hogyan juthattunk egy demokráciában. Jobb-e egy tisztakezű, jóságos diktátor, mint a korrupt demokrácia? Churchill azt mondta, hogy a demokrácia elleni legjobb érv 5 perc beszélgetés egy átlagos választóval. De aztán mégis arra jutott, hogy bár rossz dolog a demokrácia, még nem találtak fel jobbat helyette. A fenébe is, hát nem azért van többpártrendszer, hogy ne csak kettőből vállogathassunk?

killy | 2009. november 13. | 09:42:39

Látom a legtöbben nem értetétek meg most sem, mit mond Debreczeni. Nem a személy a lényeg, hanem amit mond (a gondolat). A kritikáitok nem is ezt érinti. Kinyilatkozások tények nélkül. Egyébként sajnos igaza van.

petyorek | 2009. november 13. | 09:35:17

Debreczeni megint lenyűgözően világos és lényeglátó.

bábolna | 2009. november 13. | 09:27:51

Milyen színvonal van abban a pártban, ahol a szóvivő előállhat ezzel a király baromsággal, az a maradék néhány MSZP-szavazó meg el is hiszi, mint ez a szerencsétlen nucleus...

kretenológus | 2009. november 13. | 09:22:00

A közíró a a most regnáló hatalmi rendszer kegyeltje , akiról Szanyi tibor azt mondta "Jó pénzér miért vizionálja állandóan a FIDESZ 2/3-os győzelmét? Debreczeni olyan VÁTESZ AKI MINDIG RÁTESZ egy lapáttal...

újveterán2 | 2009. november 13. | 09:19:47

Inkább az alább látható videókat kellene megtekinetni, hova jutatta ez a nagy "demokrácia" hazánkat:
http://www.youtube.com/watch?v=jP5cZn17qDk
http://www.youtube.com/watch?v=d1JQS5Pz0PQ

újveterán2 | 2009. november 13. | 09:11:02

nucleus | 2009. november 13. | 08:42:10

Miféle demokratikus rendről beszélsz? És mit lehet még tönkretenni ebben az országban? (lejáratni csak azért nem járatták le, mert kinyalták a nyugat hátsó felét...) Olyan totalitárius uralomra gondolsz, amikor amikor a rendőrséget és a bíróságokat madzagon rángatja a vezető és ahol az egyszerű embernek semmi szava nincs, akinek pedig nem tetszik ez és küzd a hatalom ellen (bármilyen módon) azt börtönbe viszik majd koncepciós perekkel elítéltetik? ez már rég megvalósult...

bábolna | 2009. november 13. | 09:09:58

nucleus
Figyelj, Nyakó figyelése helyett, inkább keresd meg a gyógyszeredet, ha már kora reggel elgurult...

santiago | 2009. november 13. | 08:52:44

nucleus

ha tényleg Orbán lesz a király, pályázd meg az udvari bolond
állását, mert Orbánnak már csak a korona, neked meg az ész hiányzik.

santiago | 2009. november 13. | 08:49:12

nucleus

Hogyan tudná Orbán ezt az országot tönkre tenni ?
Hisz a D-209-es,Gyurcsányi-, Bajnai banda már réges-régen tönkre tette.

nucleus | 2009. november 13. | 08:42:10

Hát nem két azonos kaliber vitázik, az biztos. Megjegyzem szerintem nem csak a Jobbik veszélyezteti a demokratikus rendet Magyarországon, hanem a Fidesz is - OV konkrétan a királyságra, vagy valami ahhoz nagyon hasonló totalitárius uralomra hajt. Ő akar lenni a góré oszt jó napot. Ezért semmi se drága nekik, bármikor készek az országot is lejáratni vagy tönkretenni, csak hogy OV legyen az egyetlen, legfőbb vezető a következő 500 évben.

bábolna | 2009. november 13. | 08:40:45

Debreczeni pedig a világ legunalmasabb politológusa. Mióta elszegődött Gyurcsány szolgálatába, csak ásítozni lehet rajta, legalább annyira, mint a volt kenyéradóján, akinek a demokrataébresztőjébe még szegény szocik is belealudtak, kivéve azok, akikre ráijesztett, hogy netán komolyan gondolja a visszatérést. Ami a Jobbikot illeti, majd elválik, de ugyanezt a hisztit már egyszer végigéltük a MIÉP kapcsán, aztán ki emlékszik már a MIÉP-re? Ha Jobbik nem tartja be a demokratikus játékszabályokat, akkor nem lesz hosszú életű, a magyar választó van annyira józan, ezt már többször bebizonyította.

evianna | 2009. november 13. | 08:34:54

nem, Winston, ez egy nagyon jó írás, és különösen tetszik a végkövetkeztetése: a politológus nem politikus, ha meg olyan politikusok "elfogadhatóak", akikről itt szó van, akkor meg fogják bánni, ha politikusnak mentek.

Winston | 2009. november 13. | 08:11:00

Rendkívül modoros írás.

Debreczeni József
Debreczeni József

A szerző közíró

Ezt a Karinthy-novellát juttatta eszembe Tóth Csaba válasza (Demokrácia, kirekesztés, lócitrom, november 5.). A novella címe: "A világ legbutább kisgyereke". Tudom, nem túl finom ez a felütés, de hát semmi kedvem finomkodni Tóthtal. Aki láthatóan a legkevésbé sem fogta föl (vagy csak úgy tesz), hogy mi is a baj a Jobbikról készített szövegükkel. Az a baj, hogy egyfelől megállapítják: ez a párt betiltana egyes médiumokat, cenzúrázná a sajtót, korlátozná a gyülekezési szabadságot, a választójogot, fölszámolná a piacgazdaságot; már most is negligálja a jogállam intézményeit - majd mindezek dacára konstatálják, hogy ez a párt demokratikus.

Hát tényleg nem fogja föl, hogy mit mondanak?

HIRDETÉS

Azt mondják, hogy a sakál baromfihúst, nyulat meg őzet eszik - tehát vegetáriánus. Meg azt, hogy a ponty uszonyok segítségével halad előre a vízben, a törzsét pikkelyek fedik, kopoltyúval lélegzik - tehát madár. Ilyesmit ismételget Tóth a válaszában is. Mert szerinte "logikailag képtelenség eljutni oda, hogy a szabad választásokat vagy az állampolgári jogokat is ténylegesen fenyegetné" a Jobbik. De hát nem kell eljutni sehová "logikailag", hisz helyben vagyunk: általános választójog nélkül nincs szabad választás, az állampolgári jogokat pedig "ténylegesen" korlátozza, aki a sajtó (és a többi) szabadságát korlátozza!

Tóthtal persze nagyobb bajok is vannak, mint Karinthy kisgyerekével. Nemcsak mentálisan, de morálisan is. Mert bizony morális kérdés, hogy egy vitában nem állítunk valótlan dolgokat: nem adunk vitapartnerünk szájába olyan állításokat, amelyeket az nem mondott - ő mégis sorozatban ezt teszi.

Az még csak hagyján, hogy ezt írja: "szögezzük le: a Jobbik politikai megítélésében semmilyen vita nincs köztünk", mert ezen akár kacagni is lehet. De azt már komolyan mondom, hogy én - állításával ellentétben - nem "hívtam fel lócitrom fogyasztására a hazai politológusközösség tagjait". Azt írtam: megehetik "a tudományukat" - minden további ötlet saját kútfőből való.

Továbbá írásomnak nemcsak "az egyik központi gondolata" nem volt, hogy a Republikon elemzése "óhatatlanul segít a jobboldalnak", hanem semmi effélét nem írtam, nem is utaltam ilyesmire, még zárójelben sem! Ezért nem tudja idézni sem. Azt írtam, hogy képtelenségeket (ha tetszik: ostobaságokat) állítanak. Semmi többet. Ám ezt se "zsigeri indulattal" - az érvek híján vitázók szokásos, gyenge vádja ez, kedves Tóth! - hanem a józan ész alapján.

Tóth azt írja: "nem érzem szükségét, hogy Debreczeni József oktasson ki arról, milyen veszélyt jelent Magyarországon a Jobbik előretörése". De hisz egy árva sort sem írtam a Jobbik előretörése okozta veszélyről! Honnan vette? Hisz egyfolytában azt mondom: a Jobbik nem érdekes - nem a Jobbik az érdekes. Honnan vette továbbá, hogy "Debreczeni cikke egy gondolkodás szimbóluma... amely szerint a Magyarországon lévő ťnáciveszélyŤ elleni tiltakozás adekvát módja a jobb- és szélsőjobboldal megbélyegzése, múltbeli és várható rémtetteinek ismertetése"? A leghalványabb utalást se tettem erre! Enyhén szólva nem én vagyok az, aki "elítéli", mi több, "kirekeszti" (?!) a "balliberális ortodoxiától elhajlókat". Értem, hogy valaki kínjában vagdalkozik, de talán mégse kéne beállnia a jobbos kommentelő aktivisták közé, akik engem minden cikkem után a liberális ortodoxia főpapjává avatnak! (Most, úgy tűnik, valóban kedvelnek engem e körökben, ahol Göncz Árpádot bíráló cikkeim idején még náciként, de nemrég is a rasszista előítéletek és a Magyar Gárda igazolójaként aposztrofáltak itt, a Népszabadságban - de hagyjuk ezt...")

Azt viszont ne hagyjuk, hogy Tóth így állítja be a dolgot: egyfelől vannak ők, akik a Jobbik megnyilatkozásai alapján, tárgyszerűen elemzik a valóságot, másfelől meg én, aki a valóság tényeit negligálva a hittételeimet harsogom. Tényleg azt hiszi, hogy nem olvastam semmit a Jobbiktól, s amit idéztem tőlük, azt az ujjamból szoptam? Megáll az eszem. És minden állítása ilyen: egyre sincs bizonyítéka, egyetlen konkrét mondatomra se hivatkozik!

Ehelyett azt írja, hogy szerintem "aki a jelenlegi alkotmányos rendszert megváltoztatná, az nem lehet demokrata". (Honnan veszi?) Majd arra kér, "tételezzük fel, hogy egy párt" olyan változtatásokat követel (s hosszan sorolja), ami végül "a brit politikai rendszert" eredményezi, majd diadalmasan kivágja: ezt "aligha lehetne antidemokratikusnak nevezni"! Ördöge van: ezt valóban nem lehetne! De mi köze ennek a Jobbikhoz? Ők is a brit modellért küzdenek netán? Mert ha nem, akkor igazán megkímélhette volna ettől a bekezdéstől a szegény olvasókat (meg saját magát).

Szerintem az egész cikkétől is, mert abban a sértett önérzetén kívül az égvilágon semmit sem ad elő. "Az igazi szemléletbeli különbség ott van a Republikon és Debreczeni között - írja -, hogy szerintünk soha senki nem hatalmazott fel minket, értelmiségieket, elemzőket, hogy személyes politikai hitvallásunk alapján kinyilatkoztassuk, ki a demokrata és ki nem". Hogyan? Hát miféle "fölhatalmazás" kéne ahhoz bárkinek is, hogy kifejtse a véleményét? És ugyan kitől? A néptől talán? Nem is értem...

Pedig a nép más vonatkozásban is hivatkozás tárgyát képezi a Republikon stratégiai igazgatójánál. Azt írja: "A Jobbikot, s főként a Fideszt nem lehet úgy legyőzni, hogy antidemokratikusnak minősítjük őket, mert ezzel ma legfeljebb támogatóikat sértjük meg... e minősítéseknek már semmilyen hatásuk nincs az emberekre."

Attól tartok, Tóth pályát tévesztett.

Mert ha ő pártokat akar legyőzni, ha tevékenységét a "támogatók" érzékenységéhez igazítja, ha bevallottan "az emberekre" akar hatni, akkor őneki nem elemző intézetet, hanem pártot kellett volna gründolnia! Ám ha célját "a Jobbikkal folytatott viták megnyerése" révén szeretné elérni, akkor ezen a pályán se jósolok neki fényes jövőt.

nyomtat email plusz mínusz kedvencek / megosztás
HIRDETÉS

HIRDETÉS
.