belépés belépés | segítség segítség | alkalmazások alkalmazások | RSS RSS | előfizetés előfizetés | akciók akciók Nol.hu | NolBlog | NolTV | Hírmátrix | NolRandi

Népszabadság.hu | NolBlog | NolTV 2012. május
26. szombat

A prostinak jól megy dolga...

"Prostitúció nem is létezne, ha nem lenne rá állandó kereslet..." - írta Sárosi Péter (Világ szexmunkásai, egyesüljetek!, június 26.). Szóval prostiknak lenniük kell. S miért ne lennének, ha a "szexmunka ugyanúgy lehet önként választott foglalkozás, mint bármely más munka a szogáltatóiparban".

Csapó Emma| Népszabadság| 2009. július 27. |68 komment

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra

Cikk értékelésBe kell jelentkezni az értékeléshez!

KommentekBe kell jelentkezni a hozzászóláshoz!

polisz2010 | 2010. augusztus 2. | 23:18:40

JoGábornak igaza van..

Egyet lehet sajnálni amikor a dolgozó lányokat a sárba tapossák a az élösködő stricijeik. Elveszik a pénzüket, megalázzák őket, eladják, megerőszakoljak. Na ez a nem semmi. És mind ezt 10 15 éven keresztül. Igen ismerek ilyen striciket . Az 1-es út mellett kirakott lányok egy Kálmán nevű stricihez tartoznak. Nála a fennsoroltak mind játszanak...

Csil | 2010. január 5. | 17:22:31

Moderálási alapelvek- komment törölve -

Herter | 2009. augusztus 1. | 15:41:54

Talán ott kellene kezdeni, hogy súlyosan kell büntetni aki igénybe veszi a prostitúciót. Nem szünteti meg, de a magas büntetésből költségvetési be vétel lehet.

bocogó | 2009. július 28. | 20:46:34

Renia,

attól még nem lesz igazad, hogy:
- kiabálsz,
- személyeskedsz.

Lady_Chiara | 2009. július 28. | 15:59:58

Hm, ez jó, nem is tudtam, hogy én egy nemnormális ember vagyok. Ajánlom mindenki figyelmébe az én blogomat is (www.carinamachiara.b13.hu), bár ebben kevesebb szó esik erről, de ezt igyekszem pótolni.

nonameblogger | 2009. július 28. | 14:02:40

Renia:
"NORMÁLIS PROSTITUCIÓ PEDIG NINCS! Még ha néhány érzelmi nyomorék nőszemély el is akarja velünk hitetni. "
Kétlem hogy többet tudnál a témáról mint én.

"Pontosan azt szeretnék elérni, hogy ez az undorító dolog megszűnjön.
A prostitució bűn, és újabb bűnök melegágya. Aki ilyen "szolgáltatást" igénybe vesz, bűnt követ el, főleg a családja ellen"
Akkor meg mit játszod meg magad hogy a nőket véded? A svéd modell elvileg s prostikat védi. Ez az, tessék kimondani amit gondolsz, tessék fröcsögni.

Az a helyzet, hogy
1. jogod van a véleményedhez.
2. A prostitúció itt még annyira sem bűn, mint megcsalni valakit. Pont annyira az, mint részt venni a megcsalásban. Ez lehet bűnös dolog erkölcsileg, de nem bűn büntetőjogilag mivel nem árt senkinek. Emiatt az államnak nem dolga beleavatkozni. Az államnak nem dolga hogy pont a te véleményedet terjessze, vagy bárki véleményét, törvényi megszorításokkal.

Terminátor | 2009. július 28. | 13:57:33

Erre a testi érintkezési formára, kinek fáj, kinek nem, szükség van. Az az ember nem ítélhető el, akinek más lehetősége nincs hozzáérni se senkihez, csak a pénztároshoz, amikor visszaad.
Én így „veszítettem” el a szűzességemet, nagy lépés volt elmenni valakihez, akit még nem is láttál, nagyobb mint Armstrongnak a holdra. Az ami elítélhető, az a felebarátunk becsapása.
A „vendég” (igaz önkéntes) becsapása a súlyos (önkényes) tarifával. Az is becsapás, ha valaki titokban csinálja, miközben van párkapcsolata és a pénzét is kidobja az ablakon (titokban). A prostituáltat becsaphatja a „stricije” ( a szerepe nekem nem tiszta a becsapáson kívűl…), általában azért a felét megkapják a lányok.

JoGabor | 2009. július 28. | 10:57:32

Tanulságos a cikk is, és a kommentek is. A derék jogvédők általában azt hiszik, hogy a prostitúciónak egyetlen formája van: az utcalány kelleti magát + manus elfogadja + félrehúzódnak + strici lefölöz, időnként pofoz. Ezzel szemben a városi forma úgy működik, hogy több lány lakást bérel, neten hirdetnek, telefonon egyeztetnek, beosztás szerint jönnek a manusok, fürdőszoba és diszkréció van, strici nincs, erőszak sincs. Vagy: tisztes dolgozó nő két-három állandó kuncsafttal (csakis velük) működik hosszú távon. A luxus-változatokban bármi lehetséges, lásd pl. a „celebeket”, akik formálisan „modellek”, valójában kitartottak. Nos, ezeknél a formáknál nincs semmilyen erőszak – hacsak a megélhetési kényszert nem tekintjük annak…
A probléma nyilván nagyon összetett, én meg nem vagyok szakértő. Azt gondolom, a sexus bonyolult lelkünk legmélyéről táplálkozik, és gyakran okoz meglepetéseket nekünk magunknak is… Én nem merném megmondani senkinek sem, mi a helyes viselkedés, mi nem.
De felhívnám a figyelmet: a tiltás egyben mindig hatékony reklám is (mert megnő iránta előbb az érdeklődés majd a kereslet), és az a történeti tapasztalat, hogy a betiltott bármi iránti valós igény kielégítésére mindig és azonnal megszerveződik a maffia. (Lásd: dohánytermékek. Már most nagy a csempészett, azaz jövedéki adó-mentes, így olcsóbb cigaretta iránti igény, az áremelések és a tiltás után ez csak nő, a maffia meg erősödik.) A prostitúció tiltása is csak az árakat srófolja fel (drágább, mert veszélyes), ezáltal a működtető maffia profitját növeli. Ha én lányokat futtató maffiavezér lennék, az államigazgatás különféle szintjein egész különítményeim foglalkoznának a tiltás hangoztatásával, ott ülnének a döntéshozók között, mindenféle bizottságokban, és erősen ragaszkodnának a New York-i egyezményhez.
A kényszer természetesen ezen a területen is éppúgy szigorúan büntetendő, mind bármely más területen (pl. emberrablás, fogvatartás, mobiltelefon-rablás, bármilyen testi-lelki erőszak, stb.) Ugyanakkor a jogvédőknek is tudomásul kellene venni, hogy az ember önrendelkezése a saját teste felett – beleértve az abortuszt, az eutanáziát és a prostitúciót is – korlátlan. Enélkül pusztán képmutatás szabadságról beszélni.

Renia | 2009. július 28. | 10:48:14

Nargile | 2009. július 28. | 10:31:39

Reina: nem veszed észre, hogy miközben vadul véded a nők jogait, valójában te használsz gyűlölet-nyelvet és megalázó megfogalmazást?
"Normális nő" - az vajon milyen? Ez kísértetiesen hasonlít arra, mint amikor egyesek azt mondják: "normális nő nem fekszik össze más nőkkel", vagy "normális férfi nem lesz meleg". Mi az a normális?
Milyen alapon minősíted az embertársaidat "érzelmi nyomoréknak"? Főleg úgy, hogy még csak nem is ismered őket személyesen?
Ha van valami, ami undorító, akkor ez a zélóta, indulatos, kőbunkó hozzáállás.

Renia | 2009. július 28. | 10:03:56

Renia | 2009. július 28. | 09:36:51

Cuba Libre c.C. | 2009. július 28. | 08:12:46

Kedves Nonameblogger!

Végre valaki, aki kiismeri magát.Amúgy teljesen egyetértek Veled!

Üdv:CL

nonameblogger | 2009. július 28. | 02:16:10

Renia, a svéd módszer miatt Svédországban leginkább a prostituáltak szívnak. De ők nagyon. Pont olyan, mintha direkt őket büntetnék. Persze, a bérkapáláshoz mindenkinek joga van, viszont senkinek nincs joga bérkapálót bérelni, mert akkor mehet a dutyiba. Gondolom a bérkapáló meg ujjong, hogy nincs munkája, vagy csak sötét, eldugott, veszélyes helyeken dolgozhat ahol senki sem látja. Király. Két ember aki nem ártott egymásnak de egymásra szorulnak, ha viszont egymáshoz fordulnak, szivassuk meg őket, büntessük. azt hinné az ember, büntetni a bűnt kell, amikor ártanak valakinek...

Képmutató rendszer, nem tiltjuk csak minden módszerrel ellehetetlenítjük. Gratulálok. Vegyük el a gyerekét vagy ha meri fizetni a tanulmányait, jelentsük fel a gyereket futtatásért. Rúgassuk ki minden lakásából, vagy ha nem teszi ki a tulaj önként, jelentsük fel futtatásért. Ne dolgozhasson két lány együtt, hogy biztonságban legyenek, jelentsük fel mindkettőt, egymás futtatásáért. Éltessük a svéd rendszert!!

nonameblogger | 2009. július 28. | 02:06:38

Kedves Bocogó, köszönöm hogy említetted a blogomat.

Kedves Szerző,

Kezdjük a kérdéseddel.
"Kérdés: ha a keresletnek megfelel az önkéntes kínálat, akkor mivel magyarázható a kényszer és az erőszak?"

Roppant egyszerű, magad is tudnál rá válaszolni. Akkor most elmondom én. A kereslet a kliensek irányából jelentkezik, az erőszak és kényszer pedig a mukaadók irányából. A kliensek, néhány überbeteg alak kivételével az önkéntes, lelkes lányokat szeretik, dehogy kell neki az erőszakkal kényszerített lány.Ami a másik oldalt illeti, mindig lesz néhány ember, akik szeretik az erőszakot, de amit írtál nem az önkényes erőszakról szól, hanem arról hogy van egy munka, ami periférián van, és egyes népek megengedhetik maguknak hogy erőszakos eszközöket használjanak. Régen a vadkapitalizmus idején bármilyen munka ilyen helyzetben volt, addig amíg a munkások önképviselete nem volt elég erős. A végeredménye az erőfeszítéseiknek az , hogy jogot szereztek a normális munkakörülményekre, korrekt fizetésre. Arra is, hogy megkapják azt a fizetésüket, nem úgy, mint Judit. Minden olyan tevékenységet ami nem elfogadott, szabályozott, és pénzt lehet vele szerezni, kézbe vesz néhány erősember aki megfelelően erőszakos is. Azért mert megtehetik. Azért, mert nem elég erős az érdekvédelem, és mert kavar van a szabályozás körül, illetve nincs is szabályozás. Azért mert még mindig ciki egy prostituáltnak megjelennie a rendőrségen hogy bántották a munkája kapcsán, vagy kényszerítik. Nekem is ciki lenne, ehelyett valószínűleg saját kezembe venném a dolgokat. Hálistennek több mint öt év alatt senki nem próbált kizsákmányolni vagy bántani. Talán azért, mert akármennyi probléma is merül fel ezzel kapcsolatban, azért mégiscsak jogállamban élünk. Ezt kellene fejleszteni.

Konkrétumok:
Amit a cikkedben említesz, minden, csak nem önkéntes prostitúció. Akkor sem, ha az egyik illető tudta hogy szexmunkát akar vállalni.
Judit esetén azt nem értem, hogy ha:
"Fizetést csak egyszer kapott, azután csak annyit, hogy haza tudjon utazni és vissza"
Akkor vissza minek ment? Értem, hogy mindent tudtak róla, de ezt nem írod, hogy fenyegették volna. Minek ment vissza? Egyáltalán, miért nem ment el egy olyan helyre, mondjuk Budapest, ahol nem tudnak róla mindent és meg is kapja a részét a keresetéből? Budapest tele van ilyen helyekkel, én is ilyenen kezdtem, ott is voltam vagy 3 hónapot, aztán önállósítottam magam, és senki nem próbált megállítani. Ő is megtehette volna hogy nem megy vissza, de legalábbis megkísérli, ahelyett hogy feljelentget. Aminek az oka kissé zavaros számomra, nem kapok fizut ezért feljelentem a munkaadót, eddig oké. De a faszit bevarrták öt évre, ez nem arányos. Ráadásul mibe hogy a nő nem kapta meg a pénzt amivel tartozott neki a csávó... Bosszúvágy? Mert utálta amit csinált? Fura nekem ez a sztori...

Ha ez a dolog normálisan működne Magyarországon, roppant egyszerű lenne a helyzet. Elvállalt egy munkát, nem kapott érte fizetést. A legtöbb munkahelyen nem kérdezik hogy élvezed-e amit csinálsz és az emberek többsége, különösen az alacsonyabb képzettségűek, nem élvezik amit csinálnak. Ettől még nem lesz büntetendő a munkaadó. A stricit ha jól értem, a striciségével jelentette fel, holott ezesetben nem ez vele a baj, rosszért bűnhődött.

"Családja kiállt mellette, segítették a gyógyulását. Azóta új szakmát szerzett, jó állása van."
Gyógyulását? Beteg volt? Persze szörnyű lehet, ha valaki olyan munkát csinál amit szívből utál. Meg persze a pánikbetegség. Azzal kellett volna kezdeni, hogy a családja mellé áll, és elősegítik a gyógyulását. A pánikbetegségből meg a depresszióból. Aztán megy és kapásból megszerzi azt a jó állást (igen, még akkor is ha előtte nem volt semmilyen állás a környéken, nemhogy jó). Ne menjen olyan helyre amit utál, legalábbis ha van más választása akkor ne.
"Róla mondhatjuk, hogy önként vállalta a prostitúciót, ha eltekintünk az anyagi kényszertől. És miért is ne tekintenénk el tőle?"
Pontosan így van. Ebben az esetben nem a prostitúció volt a téma. Ugyanúgy lehetett volna feketemosogató is. Én pl ugyanúgy szenvednék a feketemosogatástól, mint ő a prostitúciótól. Szerintem be kellene tiltani a feketemosogatást. És dutyiba zárni az összes munkaadót. Legalább öt évre.

Összesítés: a cikk kisebb ellentmondásokat és jókora csúsztatásokat tartalmaz. Azt próbálja sulykolni hogy a prostitúció kötelezően összekötődik a kényszerítéssel, mégcsak ki sem mondja, hanem csak szép csendesen összemossa az emberek fejében. Alattomos módszer, bár a szerző talán jót akar.

Terminátor | 2009. július 27. | 21:51:03

Legyen minden nő prostituált és lehessen velük 15 Ft.-ért dugni!

bocogó | 2009. július 27. | 21:31:37

Kedves Szerző ill. Kommentelők!

Érdemes elolvasni a következő blogból néhány bejegyzést: http://letmelookaround.b13.hu/ , egy szexmunkás írja- név nélkül. Ő is hozzászólt Sárosi Péter cikkéhez (ld. fentebb). Talán segít abban, hogy lássuk: kicsit árnyaltabb a prostitúció annál, mint amit a Szerző mutat.

Illetve érdemes megnézni a http://tasz.hu/svedszexmunka oldalon az interjút egy svéd szexmunkással.

Fiatal lány létemre a legális formát tartom életképes megoldásnak, legyen tb, adó, akár szakszervezet is. Vagy bármilye érdekvédelmi szervezet. Ha bajba kerülnek, akkor ugyanúgy tudjanak a rendőrséghez fordulni, mint bárki más.

Ha a klienst büntetik, akkor biztosan nem fog segíteni egy bajba jutott, kényszerített nőnek(ne adj Isten, gyereknek...mert nem tagadom, hogy sajnos ilyen is van!). Miért is tenné, ha közben börtönnel fenyegetik?!

Itt nem fogjuk megoldani a problémát, de az is valami, hogy legalább szó van róla.

Villon | 2009. július 27. | 19:11:48

Tisztelt hozzaszolok!
A hozzaszolasok "mennyisege" eleg egyertelmu, hogy ez egy realis problema.
Mar megemlitettem, most ismet leirom, az impotens/frigid ember konnyen beszel az "erkolcsrol", a "gyomorbajos" konnyen beszel arrol, hogy egeszsegtelen a toltottkaposzta.
Nos pl az USA-ban Californiaban legalis a prostitucio.
Szerintem annak elorebocsajtasaval, hogy a nogyevonek es az impotensnek is joga van velemenyt mondani, nem artana egy kis osszehasonlitasi tanulmany,
a "legalis" es az "illegalis " prostituciorol.
Ugyanis, ha abbol indulunk ki, hogy van volt lessz, tehat szukseg van ra,
vagy diplomatikusabban fogalmazva elni kell vele " akar szeretjuk akar nem",
a megoldas iranyaba torteno erofesziteseknek tobb ertelme lenne.
En is azok koze tartozom, annak ellenere, hogy nem elek ezzel a "szolgaltatassal",a legalis es keretek kozott tartott "drogfogyasztas"
kevesebb karokat okoz a tarsadalomnak mint az illegalis.

Bershuba/2 | 2009. július 27. | 17:19:10

Jonnek a bajgunarok az eszreveteleikkel de ki kivancsi rajuk a macsomenekre.

Anjou | 2009. július 27. | 16:54:07

Anjou | 2009. július 27. | 16:27:39

Cuba Libre c.C. | 2009. július 27. | 16:24:41

Kedves drága Mustang !

Aranyos veled cseverészni, de sajnos el kell mennem. Vár a fiatal,karcsú, szép arcú kis feleségem, akivel haláli jó a szex hosszú ideje, mert ő is ért hozzá és ez csak erősíti az iránta érzett amúgy is mély szerelmemet.De azért otthon megmutatom neki a kommentjeidet, jókat fog derülni rajtuk. Nem mindennap van dolga értelmiségi körökből származó, erős, vonzó, okos férfiakkal:-), akik olyan jók az ágyban, mint Te.A méret miatt ne csüggedj, a technika sokat segít.

Üdv és írj, ha gonjaid vannak:
/Csak ne üvöltözz, mert a nők nem szeretik az ordibáló férfiakat./

Lúzer-CL

Anjou | 2009. július 27. | 16:24:39

Anjou | 2009. július 27. | 16:19:53

Mustang | 2009. július 27. | 16:16:57

Anjou | 2009. július 27. | 16:14:55

Mustang | 2009. július 27. | 16:14:14

Cuba Libre c.C. | 2009. július 27. | 16:08:46

kedves Mustang !

Olvass utána: szuper-férfiak.Kérdezz egy psychológust.Abból, amit írsz, kitelne a szócikk:-)Amúgy ne aggódj, tényleg a technika a fontos.Ez tanulható,és hidd el, a normál életet folytató nők sem szeretik azokat a pasikat, akik kezdők az ágyban és csillogó szemekkel hiszik el a műnyögéseket. De a szex is csak ilyen dolog: meg kell tanulni.
amúgy a szerelem más.Arról én itt nem írtam, te keverted össze vele.de ez is tanulható.

Üdv.Lúzer-CL

Anjou | 2009. július 27. | 16:08:12

Anjou | 2009. július 27. | 16:07:09

Mustang | 2009. július 27. | 16:04:21

Cuba Libre c.C. | 2009. július 27. | 16:01:57

Kedves Mustang !

Hát igen, az igazság néha fáj, bár azt mondják, az kiabál a leghangosabban, akinek a háza ég:-) Örülök, hogy vonzóbb,okosabb és erősebb vagy, tehát egy igazi szuper férfi. Ennek a hátrányai azonban orvosilag is kezelhetőek, de lehet, hogy a pszichológus is tud segíteni:-)Első lépésként javaslok egy gyors kurzust, ahol a méretek miatti lelki problémákat orvosolják,hogy ne kelljen üvöltöznöd, másrészt egy tanfolyamot, ahol megtanulhatod, mi különbözteti meg a színlelt orgazmust egy igazitól.Erre ugyanis a férfiak 85% képtelen és ez segíti át a nők 90%-át a nehéz perceken.Hát, a hangerőből számítva lesz mit tanulnod.de fel a fejjel, tényleg nem a méret a lényeg.
Üdv:Lúzer-CL

jeney | 2009. július 27. | 16:00:47

Hello, fiuk, lanyok.
Anjou, most olvastam a "gettobontok"-nal / ciganytema/. hogy rasszista vagy, nahat ilyet...:)

Mustang | 2009. július 27. | 16:00:46

Mustang | 2009. július 27. | 15:57:49

Mustang | 2009. július 27. | 15:54:54

immortal | 2009. július 27. | 15:51:39

Smucig??? Megkíméled magad egy csomó kellemetlenségtől mert míg fűzöd a csajt (hiába vagy profi) benne van az elutasítás veszélye és akkor ablakon kidobott pénz. Vagy, hogy piciny agyában kialakul egy pozitív kép rólad és máris gyereket akar neked szülni. Ez esetben pedig várnod kell legalább 1 hónapot, hogy megfektesd.
Hidd el, nem véletlenül lett feltalálva a prostitúció az ókorban...

Mustang | 2009. július 27. | 15:51:16

Anjou | 2009. július 27. | 15:47:27

Anjou | 2009. július 27. | 15:45:26

immortal | 2009. július 27. | 15:43:03

Nem értelek titeket. Én is akciózok prostikkal (no nem igénytelen útszéliekkel, hanem neten is leinformálható csajokkal) és kiszámoltam, hogy ha normál úton akarsz felszedni egy csajt anyagilag ugyanott vagy. Elhívod kólázni majd vacsizni, kocsikáztatod (benzinpénz), telefonálgatás, spray- dezodorok (randira nagyobb adag kell), öltözködés, stb. Szóval benne van egy tizesben mire megfekteted a csajt, a prosti meg ugyanennyi, mellesleg nem hisztizik és még a palotapincsijét se kell levinni sétáltatni...

Cuba Libre c.C. | 2009. július 27. | 15:41:01

Kedves Mustang !

Örülök,hogy igazi férfi vagy.Általában azoknak, akiknek ilyen az önbizalmuk és hangoztatják , kb. 3 centivel kisebb a.....mint az átlag.Épp az ilyen vendégnek szoktak örülni a lányok, mert nagy a szájuk...és kb. annyit is tudnak. Ez is felmérési eredmény.Ők a "szuper-férfiak", szuper egóval.Amúgy nem ez számít, hanem a technika, ez vigasztalhat, mert az tanulható. Csak arra vártam, hogy magad írd le:-)Hát, mit mondjak, járhattál volna rosszabbul is:-)

Üdv:Lúzer-CL

Mustang | 2009. július 27. | 15:35:35

Cuba Libre c.C. | 2009. július 27. | 15:18:28

Kedves Mustang !

Látod, most is véleményt mondasz, anélkül, hogy tudnád, miről,kiről.Ezért írtam, hogy kár minden szóért.Ezer év múlva is ugyanilyen marhaságokat fogunk hallani, mint tőled és ugyanúgy lesz minden, mint ma.De ezzel neked nem kell foglalkoznod, elég a "lúzer-duma" és a dolog el van rendezve.Ki vitatkozna vakokkal a festészet színvilágáról ?Élj boldogan a meggyőződéseddel és lásd, 4000 év képmutatása mennyit hozott.Szép eredmény.Gratulálok!
Üdv: Lúzer-CL !

Mustang | 2009. július 27. | 15:00:13

victus | 2009. július 27. | 14:28:47

medve1942 | 2009. július 27. | 14:26:44

Minden tiszteletem a cikk szerzőjéé, de nem hiszem, hogy meg fogja érni a Prostitúció Nélküli Világot...
Legfeljebb egy olyat, amiben tiltottá, tehát titkossá, bűncselekmények serkentőjévé, emberkereskedelem és emberrablás melegágyává lesz. Minél nagyobb ugyanis a nők jogi értelemben vett szabadságfoka, a másik ember (nem) fölötti uralkodásra vágyó többé-kevésbé burkolt szadista férfi/nő hatalomvágya annál erősebb lesz, és annál inkább igyekszik kielégíteni, ha szexturizmussal, akkor úgy, ha "kulturális fogyasztással egybekötött" (értsd: soft, hard, harder pornó) maszturbálással, akkor meg úgy.

Cuba Libre c.C. | 2009. július 27. | 13:56:49

Kedves Mustang !

A véleményedről Stefan George jut eszembe. Én nem arra alapítom az álláspontomat,amit hallottam, vagy gondolok, hanem amit sok-sok lánytól és vendégtől órákig tartó interjúkban tudtam meg, de lehet, hogy te enélkül is informáltabb vagy.Arra azért felhívnám a figyelmedet, hogy a prostitúció ma Magyarországon talán ha 1%-ban valósul meg az utak mentén és kb. 3-4% bárokban és hasonló helyeken.A többi nem.Másrészt: nem árt tudni, hogyan is kell igazából jól kamatyolni:-)Harmadrészt: ..ebben a kérdésben rendszerektől függetlenül a képmutatóké és a nemismerőké a főszerep a véleményképzésben.Gyakorlatilag értelmetlen minden szó. Üdv:CL

Mustang | 2009. július 27. | 13:48:03

Mustang | 2009. július 27. | 13:41:10

Mustang | 2009. július 27. | 13:35:34

Cuba Libre c.C. | 2009. július 27. | 13:29:15

Kedves Mustang !

Gondolod, hogy így van ?Hát erről a lányok tudnának mesélni.Kérdezd meg őket.:-)Sőt elmondanák azt is, mit csinálnak a pénzzel.Érdekes dolgokat hallhatnál.Na erről ennyit. A többit úgysem lehet elmagyarázni, ha valaki nem tudja.

Üdv: CL

Anjou | 2009. július 27. | 13:14:57

Anjou | 2009. július 27. | 13:13:26

Mustang | 2009. július 27. | 13:07:59

Cuba Libre c.C. | 2009. július 27. | 11:49:59

Kedves Gaspar !

Nagyon tisztelem az Ön véleményét, de fenntartom magamnak a jogot az enyémre is.Ahhoz elég jól ismerem ezt a világot és számtalan érintettjét, gondolkodásukat, emberi értékeiket.
Persze megkérdezhetnénk, mennyire használunk pl. egy ápolónőt, aki naponta ágytálakat ürít ki minimálbérért és egy szerződéses katonát, akit államilag Irakba küldünk meghalni, hogy nyugodt legyen a lelkiismeretünk, de mindegy.
Továbbra is javaslom Coelho könyvét.Nem jó, de ad egy alapot.Addig is javaslom továbbra is tiltani, biztosan lesz eredménye, ahogyan ugye más bűncselekmények sem történnek, mert be vannak tiltva.
Másrészt amíg honatyáink és a társadalmi elit jelentős része heti szinten látogat, addig érdemes elgondolkodni a köz hozzáállásán is.Mit mondjunk egy volt miniszterelnökről, aki három évig maga is heti vendég volt ,Tudja, it kell valahol keresni a dolgok gyökerét, vagyishogy miért vagyunk ilyenek, mi emberek.
Üdvözlettel:CL:

Gaspar | 2009. július 27. | 11:08:07

Cuba libre,

Mi köze van a prostitúciónak a játékhoz?
Mi más a prostitúció, azaz a prostituált, egy másik emberi lény használata, az ügyfél részéről, mint ösztönei kiélése? És mennyiben mutatja Ön szerint az egészséges viszonyt a szexhez?

Valóban, a prostitúció megítélésekor el kellene felejteni a régi filmeket és regényeket. Nem a Kaméliás Hölgy
tükrözi híven a mai prostitúciót és a prostituáltak helyzetét.
Amúgy pedig, ha valakinek játszani támad kedve, igen könnyen találhat, immár az interneten is, egy hasonló kedvű, a másik, vagy akár a vele azonos nemhez tartozó partnert, akinek szintén játszani van kedve, ingyen.

mashol | 2009. július 27. | 10:44:47

Igen, mindig erről a kényszerítősdiről illik írni, amikor prostitúcióról van szó. A személyi szabadság megsértésével és kényszermunkával kapcsolatos bűncselekményekről. Itt persze nem mez.gazd.-i munkáról beszélünk, mert ugye épp a prostitúcióról írunk, hanem a szexmunkáról. Arról persze nincs szó, hogy TÉNYLEG VANNAK magánzók, hogy ma már nem létezik feltétlenül strici (a hölgy hirdetési díjat fizet az adott hirdetési felületet üzemeltetőnek, de látható, ez is inkább mellérendelt kapcsolat, nincs benne semmi erőszak).
Na de félre ezekkel az érvekkel, tudjuk, hogy mindenki cselekvőképtelen, az emberek nem tudják mi a jó nekik ("Mit veszel a szádba! Füvescigit? Köpöd ki azonnal!") -szól ránk mindenki apukája, a zállam, hát hogyan is feltételezhetnénk nőkről, hogy HELYESEN élik az életüket? Végülis ki az a hülye aki szeret prosti lenni? Itt valami nem stimmel, ugyeugye. Újabb eltévelyedett lelkek, akiknek jól meg kell mutatni, hogyan is éljenek erkölcsösen. Ha máshogy nem, egy jó nagy pofonnal.

Cuba Libre c.C. | 2009. július 27. | 10:05:16

Gaspar,kedves....

A pedofilia valami egészen más.Általában azokra jellemző, akiknek semmilyen egészséges viszonyuk sincs a szexhez.A szex nemcsak ösztön, de játék is.Bár aki nem tudja, annak hiába mondják, úgysem érti.Amit írsz, az a szezon és fazon esete.Sajnos ezért tartunk itt,ahol tartunk.Amit régi filmekbenláttál és régi könyvekben olvastál, azt felejtsd el.Inkább.Coelho-11perc.Ez sem az igazi, de ad egy alapot.A valóság kevésbé dramatikus.

Üdv:CL

Gaspar | 2009. július 27. | 09:52:24

Kedves értelmetlenségi!

Mondjon néhány nyugati demokráciát, ahol a prostitúció engedélyezett és szervezett vállalkozásként működik?
Eltöltöttem néhány évet egy ilyen nyugati demokráciában, ahol éppen, ha jól emlékszem, 2003-ban nyilvánították büntetőjogi vétségnek a prostitúciót.

Az pedig, hogy a prostitúció mindig létezett, hogy van rá igény, hogy természetes ösztön... stb. egyszerűen NEM ÉRV.

A pedifília is mindig létezett, a gyilkosság is is, sajnos és az agresszió is természetes ösztön.
Akkor engedélyezzük szervezett keretek között a pedofíliát és a gyilkosságot is?
Vagy szervezett keretek között importáljunk pl. Ázsiából vagy Dél-Amerikából olyan szerencsétleneket, akik némi pénz fejében tűrik, hogy frusztrált, agressziójukat munkahelyükön vagy családtagjaikon levezetni nem tudó emberek összeverik őket?
MIért is ne, fogadok, hogy erre is lenne igény.

Cuba Libre c.C. | 2009. július 27. | 09:50:54

Értelmetlenséginek teljesen igaza van. A prostitúció árnyoldalai akkor szűnnének meg, ha teljesen engedélyezett lenne. Egyébként mai formájában 90%-ban önkéntes alapon zajlik, általában nagyon kulturált körülmények között, nagyon sok lány teljesen egyedül dolgozik, ezer különböző motivációból.Aki ismeri ezt a világot, az tudja, talán többet is, mint e cikk írója. Inkább teljes körűen engedélyezni kellene és ugyanolyan szolgáltatásnak tekinteni, mint például a pszichológiát vagy gyógyászatot.Legalább annyit ér annak, akinek szüksége van rá .Babilon óta tudja ezt mindenki, de hát vannak, akik ha meghallják, hogy "szex", csak saját tehetetlenségükre és képtelenségükre tudnak gondolni, és arra, mi minden maradt ki az életükből.Fájdalmas.legalább száz nővel folytattam beszélgetéseket, akik ezzel foglalkoztak, de egész más kép alakult ki bennem, mint ezek az "elrettentő" példák, amik nagyon szabatosak, szinte "példaértékűek".Igaz, ez nem vonatkozik a roma-prostitúcióra, ami tényleg ilyen.De náluk mi nem ilyen ?

értelmetlenségi | 2009. július 27. | 09:36:01

Kényes és bonyolult dolog ez, és a cikkíró az egésznek csak egy kis szegletéről írt. A lényeget ő is szemérmesen elhallgatja, pedig nyilván ő is tisztában van az egyetlen megoldással. Nevezetesen azzal,hogy abba kéne hagyni végre a képmutatást, és sok más nyugati demokráciához hasonlóan engedélyezni, és szervezett, ellenőrzött módon, adózó vállalkozásként "élni hagyni" a prostitúciót. Pontosan úgy, ahogyan az a legfelsőbb körökben (pl. politikusok részére!..) ma is létezik.

A prostituáltakkal nem is annyira a stricik, mint inkább maga az állam viselkedik aljas módon. Türelmi zóna rendeletet hoz, amit az önkormányzatok nem tartanak be. A prostituáltak képviselőjét az egykori esélyegyenlőségi (!) miniszter asszony? Lévai Katalin nem méltóztatott fogadni, egyéb, rendkívül fontos elfoglaltságára hivatkozva.

Az,hogy egy nőt mi motivál arra, hogy prosti legyen, egészen más téma. Van, akit a kényszer visz erre a pályára, van, akit a viszonylag gyors, és az átlagnál jóval nagyobb (adózatlan...) jövedelem reménye. De bármi is az ok, abból a probléma megoldása nem vezethető le; aki innen közelít, az tévúton jár.

A prostitúció egyidős az emberiséggel, és tudomásul kell venni, hogy az emberiséggel együtt minden képmutatás és álszenteskedés ellenére a prositúció is létezni fog.

Renia | 2009. július 27. | 07:03:05

Villon | 2009. július 27. | 03:00:13

--Kérdés: ha a keresletnek megfelel az önkéntes kínálat, akkor mivel magyarázható a kényszer és az erőszak?--
A magyarazat a "kepmutato allam" tehetetlensegeben van.
emilke--Meg az impotens felesegekben is...
--a stricik kényelmes információs forrást jelentenek a bűnüldözőknek... --
Meg szazszor annyi "bunt" amit elkovetnek es amire sose derul feny.
Meg "kenyelmes" beveteli forrast a feketepiacnak es a szervezett bunozesnek...

medve1942 | 2009. július 27. | 02:07:32

"Mindenki jól jár! Az iskolázatlan, munkanélküli nő pénzhez jut, s meg is tarthatja, míg a strici el nem veszi tőle, a strici is jól jár, mert ez az egyetlen munka, amitől nem undorodik. Az állam is takarékoskodhat, nem kell iskolákat építenie, munkahelyeket teremtenie. Akinek nem jut sem ez, sem az, önkéntes prosti lesz. Még nyugdíjat sem kell neki fizetni. A prostik korán halnak, és egyébként sem nyugdíjjogosultak." Cinikusan hangzó, de sajnos mélységesen igaz szavak. Itt IS van a kulcs. Meg például ott, hogy ezek a stricik kényelmes információs forrást jelentenek a bűnüldözőknek... És így tovább.

medve1942 | 2009. július 27. | 02:01:14

A kulcs a törvényhozásnál IS van. Például: Visszavont vád vagy vallomás? Az ügyeszség hivatalból meg kell gyanúsítsa az illetőt, aki ellen a vád elhangzott és visszavonódott, az igazságszolgáltatás elleni bűncselekménnyel. Aztán zisztázza magát, ha tudja. Ha valaki strici, annak több vaj is van a buksiján. A lányoktól behövő pénz ugyanis a "fold alatt" fektetődik be. Vagy most - 90 óta - már legálisan, de sötét ügyekbe.

emilke | 2009. július 27. | 01:48:47

tsz elnok | 2009. július 27. | 00:57:56

Kedves szerzo!A prostitucionak rengeteg formaja van,amiket on itt felsorolt,azok is leteznek.Sajnos.Am bizonyara nem ismeretlen on elott Vad Katalin-vagy ha igy jobban tetszik Michelle Wild-palyafutasa vagy tekintsunk ki egy kicsit a nemzetkozi vizekre is;vajon milyen eletutja lehet annak a prostinak,akinek szolgaltatasait nemregiben Sylvio Berlusconi vette igenybe.Kisse nehez elhinni,hogy ot is naponta megveri vagy epp lehugyozza a stricije-ha van neki egyaltalan.Szoval a cikkben leirtaknal egy "kisse" szinesebb a prostitucio vilaga kedves holgyem.

HIRDETÉS
Prostitúció
Prostitúció
Reuters - Thomas Peter

Az önként választóknak bizonyára lett volna más választási lehetőségük is.

Ők bizonyára megbeszélték szüleikkel vagy életük párjával, milyen foglalkozást válasszanak, felmérték e munkakör szépségeit, perspektíváit. Nem vakon, nem kényszerből ugrottak bele a dologba, nyilván megvolt a képzettségük, lehetőségük, hogy másmilyen munkát kapjanak, s abban a biztos tudatban választották ezt, hogy bármikor éppoly önkéntesen abbahagyhatják, amilyen önkéntesen elkezdték.

Amikor valaki munkát vállal, megnézi a munkahelyet, érdeklődik a munkaidő, a fizetés, a munkakörülmények iránt.

HIRDETÉS

Az önkéntes prostituált esetében korlátlanok a lehetőségek: a munkaidő igazodik az üzletmenethez, lehet dolgozni éjjel-nappal, hóban, fagyban, kánikulában. Öltöző a bokor, öltözőszekrény egy nejlonszatyor. Mosakodási lehetőség a helyszínen, a munkához szükséges testrészre lokalizálva. A munkahely változó, lehet hazai országút, külföldi kupleráj. A munkáltató ad szállást, gondoskodik az utazásról, a munkáltatónak nem is kell föltétlenül tudnia, hogy éppen hol van. A munkaidő végét jelzi a főnök, amikor megjelenik, hogy eltegye a napi bevételt. A munkavállaló nemcsak enni és inni kap, de drogot is, ha megérdemli. Munkaruha is jár, nyári csipkebugyi télre is.

A felvétel miatt sem kell izgulni, nem hallottam még, hogy valaki ne felelt volna meg prostinak, korra, nemre, iskolázottságra, egészségi állapotra, HIV vírusra való tekintet nélkül. Még az se baj, ha cigány.

Mindenki jól jár! Az iskolázatlan, munkanélküli nő pénzhez jut, s meg is tarthatja, míg a strici el nem veszi tőle, a strici is jól jár, mert ez az egyetlen munka, amitől nem undorodik. Az állam is takarékoskodhat, nem kell iskolákat építenie, munkahelyeket teremtenie. Akinek nem jut sem ez, sem az, önkéntes prosti lesz. Még nyugdíjat sem kell neki fizetni. A prostik korán halnak, és egyébként sem nyugdíjjogosultak.

Munkám során találkozom prostikkal, akik között vannak önkéntesek, s mégis segítséget kérnek.

Judit például tudta, hogy szexmunkát vállal. Kis faluban lakott, férje munkanélküli volt, néha kaptak közmunkát a polgármestertől. Kitartóan keresett munkát a közeli városban, a közeli falvakban, de vagy megbetegedett, vagy megszűnt a munkahelye. A gyerekeket taníttatni kellett, a számlákat fizetni, a férj hol talált munkát, hol nem. Judit egyszer jelentkezett egy hirdetésre, melyben egy irodába kerestek munkatársat. A jelentkezésnél elmondták, hogy szexmunkáról van szó. Judit elkeseredésében elvállalta. Tudta, mit vállal, remélte, hogy hamarosan abbahagyhatja. Már az első nap is szörnyű volt, azonnal ott akarta hagyni őket, de már mindent tudtak róla, a gyerekekről is, a férjéről is. Azt is tudták, hogy pánikbeteg és depressziós. Mégsem engedték el. Fizetést csak egyszer kapott, azután csak annyit, hogy haza tudjon utazni és vissza. Senkinek nem merte elmondani, mibe keveredett, s hogy nem tud szabadulni. Az egyik vendéget megkérte, hogy vigye el a rendőrségre. Rögtön feljelentést tett, a stricit öt évre ítélték. Juditot többször is kényszeríteni próbálták, hogy vonja vissza a feljelentést, fenyegették, ijesztgették. Családja kiállt mellette, segítették a gyógyulását. Azóta új szakmát szerzett, jó állása van.

Róla mondhatjuk, hogy önként vállalta a prostitúciót, ha eltekintünk az anyagi kényszertől. És miért is ne tekintenénk el tőle?

Katalin soha nem akart prostituált lenni. Egy kávézóban dolgozott, ahol megismerkedett egy nagyon vonzó fiatalemberrel. Megbeszélték, hogy egyik este zárás után elmennek szórakozni. Hogy mi történt tánc közben, arra Katalin nem emlékszik, csak arra, hogy azután több férfi is volt egy szobában, és többen megerőszakolták. Sírt, tiltakozott, kiabált, megverték és megalázták. Kivitték az országútra, és mivel Katalin nem teljesített, rúgták, körbeállták, és többen lepisilték. Nem értek célt, ellenállt.

A szülők valahogy megtalálták, feljelentést akartak tenni, de nem tudták bizonyítani a történteket. Évek teltek el azóta, Katalin még mindig pszichológushoz jár, még mindig vannak rémálmai, még mindig nem járhat egyedül, mert még fel-felbukkannak az őt elfogó strici urak.

Kérdés: ha a keresletnek megfelel az önkéntes kínálat, akkor mivel magyarázható a kényszer és az erőszak?

A szerző a Kiút Veled Egyesület Ökumenikus Segítségnyújtás a Prostitúció Nélküli Világért munkatársa

nyomtat email plusz mínusz Küldés Facebook-ra Küldés Twitter-re Felvétel Google Bookmarks-ra    68 komment

HIRDETÉS

HIRDETÉS
.
HIRDETÉS
. .
HIRDETÉS
. .
Galériák

Ez a címe

KÖVETKEZŐ » « ELŐZŐ
HIRDETÉS
. .