Elfújja a szél

Magyarország GMO-mentessége annyit ér, amennyit be tud tartatni belőle. A kérdés jelenleg nem az, hogy GMO-mentesen akarjuk-e tartani a magyar növénytermesztést, erre ugyanis törvény van, hanem az: képesek leszünk-e erre. Megvan-e a magyar szakhatóságoknak az az eszköztára, amellyel meggátolhatják, hogy a hazai termőföldbe génmódosított magvak kerüljenek. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy sziszifuszi küzdelemre kell felkészülnie az agrárkormányzatnak, mert minden zsák vetőmag mellé nem állíthat ellenőrt, nem vizsgáltathat be minden tételt.

Nehéz GMO-mentes szigetet működtetnünk akkor, ha a partjainkat génmódosított ültetvénytenger hullámai nyaldossák. Nem kell különösebben gyanakodónak lenni ahhoz, hogy azt feltételezhessük: sokan vannak, akiknek érdekében állna, ha Magyarország nem tudná megvédeni magát a génmódosított növényektől. Eljuthatnak azonban hozzánk a génmódosított magvak szándékosság és rosszindulat nélkül is. Sőt: jószerével elkerülhetetlen, hogy eljussanak. De akkor mi a teendő? Nyugodjunk bele, és oldjuk fel a tiltást? Aligha ez a megoldás. Azt azonban látni kell, hogy GMO-ügyben a törvényi, sőt alkotmányos tiltás mit sem ér összehangolt gazdasági és hatósági lépések nélkül. Ha a kormány nem köti fel a gatyát, akkor hamar a zöldtrágyának idő előtt kitárcsázott kukoricások országa leszünk.

Ahol ráadásul a korlátozott adatnyilvánosság miatt azt sem tudhatjuk meg automatikusan, hogy pontosan mely területeket kellett kitárcsázni GMO-fertőzöttség miatt. Ha ez így marad, akkor egy idő után már az lesz a gyanús, aki nem gyanús.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.