Tartós a kutyaemlékezet

A kutyák emlékeznek az ember által korábban bemutatott feladatokra – igazolták az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói. Miklósi Ádám, az etológia tanszék tanszékvezetője és Claudia Fogazza PhD-hallgató erre vonatkozó tanulmánya a rangos Animal Cognition című szaklap júliusi számában jelent meg.

A két kutató arra kereste a választ, hogy a kutyák képesek-e akkor is sikeresen teljesíteni egy utánzáson alapuló feladatot, ha a megfigyelés és a végrehajtás közben hosszú idő telik el, illetve más tevékenységgel szakítják meg a folyamatot.

A kísérletek során nyolc felnőtt kutyát „csináld, ahogy én”-módszerrel tanítottak egyszerű feladatokra, például arra, hogy a gazdák demonstrációját követve sétáljanak egy vödör körül, vagy húzzanak meg egy csengőt.

A tanulási szakaszban a kutyáknak 5-30 másodpercet kellett várniuk, mielőtt megismételhették a tulajdonosok mozdulatait. A tesztek során azonban a kutyák akár tízperces szünet után is képesek voltak a gazdák által bemutatott akciók végrehajtására, sőt akkor is sikeresek voltak, ha a megfigyelést követően a gazda játszott velük, vagy különböző egyéb feladatokat kellett végrehajtaniuk.

A kísérletek azt bizonyították, hogy a kutyák képesek mások akcióira hosszabb időn át is emlékezni, és ha lehetőségük adódik, akkor később ezeket az akciókat maguk is végre tudják hajtani. A kutyák hosszú távú memóriájára vonatkozó új felismerés kiválóan alkalmazható például a kutyakiképzésben. A kutyák utánzóképességeire már a korábbi vizsgálatok is rámutattak, ugyanakkor ez a tanulmány az első, amely bizonyítja, hogy a kutyák hosszú ideig az emlékezetükben tárolják az embernél megfigyelt viselkedést. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.