Csúnya helyesírási hiba az új útlevélben is?

Megint vitára adhat alkalmat, hogy az új útlevélben is egy d-vel nyomtatták ki a Himnusz első sorában szereplő „áldd” szót

 

Nyelvöltés

Gondot okoz az unortodox állami adminisztrációnak a Himnusz szövegének leírása. Most a köztársaságtól mentesített, szimpla Magyarország feliratot viselő útlevélbe került baki. Korábban Schmitt elnök úr hivatala küzdött állandóan változó, de azért olykor állandóságokat is mutató közös nyelvünkkel, amikor az Isten, áldd meg... kezdősorban szereplő „áld” ige felszólító módú alakját egy d-vel írta. Most az igét megint egy d-vel tüntették föl az új útlevélen, s mondhatják, hogy Kölcsey Ferenc is így írta.

Valóban. De aztán az aposztrófos, mára megváltozott folytatást – a’ Magyart – már nem tartották meg. A nyelvész szerint az „áld” ige eredeti írásával az útlevél készítői szembementek az általánosan elfogadott gyakorlattal, de látjuk, hogy csakis a divatos archaizálás kedvéért.

Ha tudták volna, hogy mi a dolguk, viszonylag egyszerűen megoldhatták volna a feladatot. Ha az eredeti szöveget akarták, csak pontosan kellett volna idézniük. De sokkal egyszerűbb és kézenfekvőbb lett volna a mai kor kisdiákjai által is használt két d-s változatot fölvésni az útlevélre. Azzal, amit tettek, csupán azt jelezték, hogy a mai hivatalnokok még az ilyen könnyen eldönthető kérdésben is tudnak hibázni.

Spongyát rá, mert nem ez a legnagyobb gondunk. Amikor Székesfehérvárra indulunk, nem feheruuaru menünk rea, hanem a sztrádán suhanunk. Azt mégis megjegyezzük, hogy ha a nemzetieskedő magyar állam még a Himnusz szövegét se tudja rendesen leírni, az a Kölcsey Ferenc nagyságához kevéssé mérhető, mindazonáltal szintén jól ismert költő, Glázser Bozsó szép kifejezésével élve eléggé überciki.

Kölcseynél, eredetiben, „Bal sors...”

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.