Teljesítjük a hiánycélt

Nem lett igaza Matolcsy Györgynek, nem repkedtek a mínuszok az Európai Bizottság tegnap kiadott előrejelzésében. Magyarország mellett csupán hat másik uniós tagállam szembesülhet az idén gazdasági visszaeséssel, de a régióban egyedül nálunk csökken a hazai össztermék (GDP), méghozzá 0,3 százalékkal. A kilátások sem rózsásak, jövőre a bizottság egyszázalékos növekedést vár Magyarországtól, ugyanannyit, mint az euróövezettől.

Ehhez képest a nemzetgazdasági miniszter tegnap Lipóton azt mondta: „nagyon közel állunk ahhoz, hogy jövőre egy ma senki által nem elgondolt és elképzelhető növekedési ütemet érjünk el”.

Megemlítette azt is, hogy már a következő évtizedekre konszolidálták az államháztartást. Ezzel arra utalt, hogy a bizottság már nem kételkedik a hiány leszorítását célzó kormányzati lépések sikerében, ennek megfelelően mind az idei, mind a 2013-as deficitet három százalék alatt látják. 2012-re 2,5, 2013-ra 2,9 százalékos hiánnyal kalkulálnak, szemben a kormány 2,5, illetve 2,2 százalékos vállalásával.

A brüsszeli előrejelzést ismertető Olli Rehn bizottsági alelnök megerősítette, hogy a számok már részben tartalmazzák a Széll Kálmán Terv 2.0 költségvetési kiigazító intézkedéseit, noha azok részletes elemzése még hátravan. Mindenesetre az komoly fegyvertény, hogy a hiánycél tartásáról sikerült a bizottságot meggyőzni, s így közelebb kerültünk a 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárás lezárásához. Előbb még az uniós pénzügyminisztereknek kell dönteniük a 2013-as magyar felzárkóztatási keretből felfüggesztésre javasolt 145 milliárd forint értékű támogatás felszabadításáról. Erre a június 22-ei ülésükön sort is keríthetnek.

Az Európai Bizottság logikusan döntött, amikor a recessziós körülményekhez igazította mind az euróövezet, mind Magyarország növekedési kilátásait – mondta lapunknak Török Zoltán. A Raiffeisen vezető elemzője reálisnak tartja az euróövezetivel hajszálra megegyező magyar prognózist. Az újabb kormányzati intézkedések ugyanakkor jelentős növekedési kockázatot hordoznak.

Emiatt jövőre 0,3 százalékkal is alacsonyabb lehet a GDP. Épp ezért a kormányzat legfrissebb, 0,1 százalékos idei és 1,6 százalékos jövő évi növekedést feltételező előrejelzése is korrekcióra szorul. A Raiffeisennél félszázalékos visszaeséssel számolnak 2012-re. Az infláció is magas szinten stabilizálódik, a pénzromlás üteme hat százalék közelében ragad be. Az új adók pedig újabb lökést adnak, mert afelől egyedül a kormánynak nincs kétsége, hogy az adók nem épülnek be az árakba.

Olli Rehn pénzügyi biztos tegnap Brüsszelben ismertette a jelentést
Olli Rehn pénzügyi biztos tegnap Brüsszelben ismertette a jelentést
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.