A rektor mondott le

Megvan a Schmitt-ügy első tisztáldozata: Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora lemondott tisztségéről, mert nem érzi a szaktárca bizalmát, s nem akarja, hogy ebből kára származzon az egyetemnek. Egyebekben pedig: a továbbiakban is egyetért a köztársasági elnök doktori fokozatának visszavételével, és szerinte az eljárás jogilag sem kifogásolható.

Ezt Schmitt Pál korántsem így látja, mert a közvélemény által érzékelhetően rosszul fogadott péntek esti tévéinterjúját követően tegnap a Magyar Rádióban megismételte: kisdoktori címét a jelenlegi szabályok szerint csak bíróság vonhatta volna vissza. Méltatlannak nevezte az őt ért támadásokat, amelyek szerinte nemcsak a személyét, hanem a köztársasági elnöki intézmény tekintélyét is aláássák. „Hiszen akárhogy is, az ország megválasztott első embere vagyok, aki az ország egységéért, a demokrácia működéséért, az alkotmányosság őrzéséért felel.”

A riporter felvetésére arról is beszélt: lehet, hogy jobb lett volna, ha korábban lemond doktori címéről. „Visszaadni vagy felfüggeszteni, mindenféle megoldás lett volna, mert az e körüli vita megosztotta a magyar társadalmat (...), holott a feladatom az egységen való fáradozás” – magyarázta, hozzátéve, azért nem adta vissza a címét, mert bízott az igazában, abban, hogy megerősíti az egyetem tényfeltáró bizottsága. Kitért arra is, fair play díjas olimpiai bajnok vívóként nem szokott hozzá az „oldalról és hátulról jövő” támadásokhoz, de kiáll az igazáért.

Azzal kapcsolatban, hogy lemondásra szólították fel, úgy fogalmazott: nincs oka lemondani, s ebben szerinte a tényfeltáró bizottság jelentése is megerősítette. Mégis „valamilyen szakmai-etikai hivatkozással a Semmelweis Egyetem, szerintem helytelenül, elvette a fokozatomat” – tette hozzá. A kérdésre, hogy döntése után megkönnyebbült-e, nemmel válaszolt. Úgy látja, elvadultak a személyét érő támadások. Például ha uszodába vagy étterembe megy, körülveszik, bekiabálnak, hogy miért nem mond le, ám szerinte nem tudják megindokolni, hol követett el súlyos hibát. „Nincs érvanyaguk. Ha ebbe kapaszkodnak (...), a kisdoktori dolgozatba, az kevés, most már ők is tudják” – jelentette ki.

A hét végén a fővárosban szinte egymást érték a Schmitt Pál távozását követelő tiltakozások, megmozdulások, az ellenzéki pártok, civil szervezetek pedig élesen bírálták a „székébe kapaszkodó” államfőt.A tiltakozások sora péntek este a Sándor-palota előtt kezdődött, ahol százan-százötvenen hallgatták az ökopárt rendezvényén Schmitt Pál interjúját. Nem sokkal később már durvább módszerekkel próbálták távozásra bírni az államfőt az LMP-, valamint a tőlük függetlenül, de hasonló ak cióba kezdő Jobbik-aktivisták: péntek este a Lánchídon a Jobbik, a Szabadság hídon pedig az LMP aktivistái próbálták akadályozni a forgalmat. A csak kisebb fennakadást okozó akciók során tizenkilenc embert állítottak elő. Szombaton egy a Facebookon szervezett tiltakozó akció résztvevői a fővárosi Deák térről az Erzsébet hídon át vonultak a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, ahol azt skandálták: „Schmitt Pál, pakoljál!”

Egy kormánypárti politikus szerint egyfajta stresszteszt zajlik: az államfőnek szembesülnie kell döntése következményeivel, látnia, érzékelnie kell az ellenzéki össztüzet és a jobboldali felzúdulást is. A lemondatásnak persze nem csak lélektani lehetősége van: az LMP ma a T. Ház elé terjeszti az elnök elmozdítását célzó javaslatát.

Tiltakozók vonulnak a Sándor-palota felé
Tiltakozók vonulnak a Sándor-palota felé
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.