galéria megtekintése

Zuhanyzó molekulák, izzadó építészek

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 28. számában
jelent meg.


Horváth András Dezső
Népszabadság

A tömeg csendben figyelte az űrhajót. A levegő megtelt várakozással, a gyermekek izgatottan szorongatták szüleik kezét. Az anyák és apák büszkén álltak mellettük. Tudták, hogy olyan ajándékot adnak utódaiknak, amelyre kevés szülő képes: egy történelmi pillanat varázsát. Az asztronauták arcán nyoma sem volt feszültségnek. Nyugodtan közeledtek a kilövőállomás felé. Úgy tűnt, végre beteljesülnek álmaik, és néhány perc múlva már a világűrben lehetnek. Az indulás tökéletesen sikerült.

Néhányan, akik megjárták, különös élményről számoltak be

Az űrhajó egyre feljebb és feljebb emelkedett, egészen a csillagok közé. Egy kozmikus utazás mindig lenyűgöző esemény. Különösen így van ez akkor, ha az űrhajó fából készült, a kilövőállomás pedig nem Szibériában, vagy Nevadában található, hanem Kapolcs mellett, Csórompusztán.

 

A 2014-es Hello Wood építészeti táborában az alkotók bebizonyították, hogy némi fantáziával bármi megvalósítható. Erre példa a Cseh András és Jelena Pejkovic vezette csoport alkotása, az Űrhajó, melyet szombat délután indítottak útjára a kukoricamező oldalában.

A Tengeri rendkívüli élmény
A Tengeri rendkívüli élmény
Talabér Géza / Fotó

Az ötödször megrendezett építészeti tábor azzal a céllal jött létre, hogy az építészhallgatók a gyakorlatban is kipróbálhassák az egyetemeken megszerzett elméleti tudást. Az évek során a Hello Woodból valóságos mozgalom lett, amely már több egy ötletes kezdeményezésnél.

Bár tavaly is számos külföldi építész és diák jelentkezett az egy hétig tartó műhelymunkára, idén először fordult elő, hogy többen érkeztek Magyarországon kívülről.

Jelena Pejkovic például a Harvardon és a világ legjobb műszaki egyetemének tartott Massachusetts Institute of Technologyn tanult építészetet, de csoportot vezetett a világhírű holland iparművész, Frank Havermans, vagy a skót parlament épületét tervező, Miralles-Tagliabue EMBT irodából érkező Salvador Gilabert Sanz is.

Az építészhallgatók a gyakorlatban is kipróbálhatják az egyetemeken tanultakat
Az építészhallgatók a gyakorlatban is kipróbálhatják az egyetemeken tanultakat
Talabér Géza

A Los Angeles-i Biayna Boghosiant a sejtek, molekulák felépítésének kutatása mellett a gördeszkapályák formavilága is foglalkoztatja, Erőterek című installációjában az általa vezetett diákok ezt a két, látszólag különböző világot ötvözték.

A rámpákból és sörteszerű falécekből álló installáció így egyszerre alkalmas arra, hogy az ember elgondolkozva nézze, valamint ráfeküdjön napozni.

A kísérleti építészet érdekelte a Rotterdamból érkező Suzana Milinovicot és Rufus van den Bant is, akik egy fából készült zuhanyzót csináltak. A Shower-Power nevű alkotást az inspirálta, hogy a Hello Woodon általában nagyon meleg van, és még a nap is süt. Innen az ötlet, a tusoló azonban nem hasonlít a tradicionális darabokra. A hűsítő víz ugyanis bármikor és bárhonnan érkezhet a betérő homlokára, tarkójára és térdére, nem törődve a zuhanyzók ősi törvényeivel, melyek szerint a vizet az ember irányítja, és nem maga a víz.

A rendezvény már többeket vonz külföldről, mint belföldről
A rendezvény már többeket vonz külföldről, mint belföldről
Talabér Géza / Fotó

A 2014-es Hello Wood legizgalmasabb alkotása egy magyar építészpároshoz fűződik. Juhász Ákos és Eke Dániel csapatának munkája a Tengeri címet kapta. A negyven méter hosszú palló a kukoricamezőbe vezet, az alapötlet pedig az ismeretlenbe vezető út építészeti megfogalmazása volt.

A Tengerit péntek éjjel adták át, sokan azonnal nekivágtak. Az út a mező széléről indul, melynek tágasságát hirtelen a kukoricás sűrűje váltja fel. Néhányan, akik megjárták, különös élményről számoltak be. Miközben a vékony pallón az ismeretlen felé gyalogoltak, furcsa dolgokat láttak az égen.

Aiste, a litván diáklány szerint egy űrhajó volt, méghozzá fából. Félúton föld és égbolt, Csórompuszta és a világűr között.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.