Zsiga bátyánk és Attila

A szocialista kultúrpolitika szomorú és kilátástalan művekkel igyekezett alátámasztani, hogy a Tanácsköztársaság előtt nagyon rossz volt. Jól jöttek Móricz Zsigmond szegényei és József Attila depressziója. Ha általános iskolás koromban nem a legszomorúbb műveiket kellett volna olvasnom, ha nem hitetik el velem, hogy az irodalom és az élet bánatos, akkor ma jobb ember volnék – kezdte visszaemlékezését Szilasi László író, Hétvége mellékletünk állandó szerzője a ma estig zajló Móricz és József Attila című rendezvénysorozaton.

– Móriczot rendesen most kezdtem olvasni, odavagyok érte. József Attila az univerzum legjobb költője, és bár fejből tudom sok versét, mégis előveszem az agyonolvasott kötetet, ha szomorú vagy túl vidám vagyok.

Mán-Várhegyi Réka író képviselte Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján az idén. A beszélgetés legfiatalabb tagjaként úgy emlékszik, generációja „íróóriásként” és „költőfejedelemként” kapta a szerzőket, a szülők is őket olvasták: tehát nyilván unalmasak. Hatodikosként írt első novelláit a móriczi nyomor és nyelvjárása ihlette, de magyartanára tiltotta tőle, „ez olyan hatásvadászat, amit csak Zsiga bátyánk engedhetett meg magának”.

Bazsányi Sándor, Szilasi László, Nádas Péter, Mán-Várhegyi Réka
Bazsányi Sándor, Szilasi László, Nádas Péter, Mán-Várhegyi Réka
Reviczky Zsolt

Bazsányi Sándor irodalomtörténész szerint „Attila” és „Zsiga bátyánk” a személyes ismerőseink, nekünk írnak, ami nevünkben beszélnek. A magyar irodalomban szerinte nem is találni mást, akit keresztnéven emlegetnének a tanárok és a könyvtárosok. De, mint Bazsányi hozzáteszi, ez kezd kikopni a nyelvből, vagyis távolodunk a két szerzőtől időben és talán érzelmileg is.

Bazsányit cáfolja, hogy a meghívottak, főként Nádas Péter is folytatja bizonyos értelemben ezt a fajta prózát. Szerinte a legmélyebb szociális felelősségérzet hatotta át Móriczot és József Attilát, ez a közös kettejükben. Nádas jókora derültséget keltett a közönség soraiban, ahogy kijelentette: a kortársak közül Kosztolányi Dezső szociális érzelmi intelligenciája fütty, Babits Mihálynak pedig nem is volt.

Csibe és Pista - Leányfalu, Móricz-ház, 15.00. Közreműködik felvételről Móricz Zsigmond

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.