galéria megtekintése

Zöldül a magyar banán

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 25. számában
jelent meg.


Berkó Pál
Népszabadság

Nem volt ebben akkoriban semmi meglepő, hiszen a magyar nemzet lelke mélyén titokban mindig is ott lappangott a vágy, hogy próbálja legyőzni, átalakítani, uralma alá hajtani – egy időben a sztálini iránymutatások szellemében – a természetet. Ez pedig akkoriban olyan dolgok meghonosítását, átültetését is jelentette, amelyeknek amúgy semmi keresnivalójuk nem lett volna a Kárpát-medencében.

Emlékezzünk csak a legutóbbi, gigantikus természetformáló kísérletezések időszakára, az ötvenes évek elejére, amikor a hivatalos magyar politika – szigorúan a szovjet mintát másoló – rögeszméinek eredményként megkezdődött a heroikus próbálkozás: sok ezer holdon ringott, majd rohadt el a magyar gyapot.

Ott volt aztán az ennél ugyan kisebb, de folyamatosan bővülő vetésterületen virágzó kazahsztáni kokszagiz, ez a kedves gyomnövény, ismertebb nevén: gumipitypang. Ez a kísérlet a hazai gumigyártás nyersanyagigényeit volt hivatott ragacsos szárnedvével kielégíteni, és a kaucsukimport visszaszorításával – másodlagos hozadékként – megsemmisítő csapást mérni egy újabb fronton az imperializmusra.

 

Később lakótelepi lakások erkélyein a macskapöcse paprika és a koktélparadicsom mellett tenyészett nyúl, tartottak csirkét, de a vekkert kiválóan pótló kakast is. Kísérletezett itt boldog és boldogtalan mindenfélével: citrom-, narancs- és datolyamagok cserépbe ültetésével, abban reménykedve, hogy pár év alatt sikerül majd igazi trópusi hangulatot varázsolni a panelház tizedik emeletére, de legalábbis a radiátor szűkebb környékére. Elárulom: nem ment. Így aztán maradtak az egyik szoba főfalára felragasztott tengerpartos, pálmafás óriásposzterek. A délszaki hangulat hitelesebbé tételét pedig a dohányzóasztal közepére helyezett tálak voltak hivatottak csúcsra járatni, a bennük pihenő műanyag narancsokkal és banánokkal.

A banán – meg a narancs, a mandarin, a füge és a datolya – akkoriban ritka vendég volt a magyar üzletekben. Fő felbukkanási időszakuk miatt nevezték ezeket téli gyümölcsnek is, leginkább ugyanis a karácsony előtti kínálat gazdagítására érkeztek meg. Legalábbis arra a pár órára, amíg pult fölött is kaphatók voltak. (Kivételezett szerepe volt a forgalmazásában a legnagyobb budapesti Csemege áruháznak, a Rákóczi út és a Lenin–Erzsébet körút sarkán nyílt éjjel-nappali üzletnek és kiváló vezetőjének, bizonyos Baldauf Lászlónak, aki ma már a legmagyarabb magyar üzletlánc egyik társtulajdonosaként mással is kereskedik.)

Egy rejtélyes fürt
Egy rejtélyes fürt
Mikó László / Népszabadság/archív

A déligyümölcsök importjáért akkoriban a Délker nevű szocialista nagyvállalat felelt, a boltokba juttatásukért pedig a Zöldért – 1974 telén például 24 forintos fogyasztói áron. Az importőr cég reklámdalát maga Szenes Iván írta, és ilyen sorok találhatók benne:

„Citrom, füge, datolya, vitamindús lakoma, / Halkonzerv és kaviár, jól jár, aki veszi már. / Lengyel cukorka, szovjet vodka díszíti a kirakatot, / És a cigaretták közül, említsük a Plovdivot…”

Micsoda idők voltak!

Arról, hogy a képen látható fürt beérett-e, és ha igen, mi lett a sorsa, semmit sem tudunk. Talán jött a kor Bástya elvtársa, hogy a magyar narancs után megkóstolja a magyar banánt is. Ami tény: mára megszűnt a banánhiány, és minden dolgozónak akkor kerül az asztalára, amikor csak képes megfizetni. De lássuk be, furcsán is venné ki magát, ha éppen banánt nem lehetne kapni egy banánköztársaságban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.