galéria megtekintése

Wass Albert lenyomja Márai Sándort

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 27. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

A társadalom szélsőjobbra tolódásával arányos mértékben nő Wass Albert emlékhelyeinek száma az országban. Már harminckilenc településen szobra, harmincöt helyen pedig emlékműve vagy emléktáblája van. Németh Lászlónak, Karinthy Frigyesnek és Márai Sándornak összesen nincs ennyi.

A debreceni Árpád téri református egyházközség imatermében csaknem harmincan vagyunk, akik szombat délutánunkat arra áldoztuk, hogy meghallgassuk Erdélyi Márta versmondó Wass Albert emléke előtt tisztelgő műsorát. Ahhoz képest, hogy az utóbbi tizenöt évben milyen magas hőfokon lobog az író kultusza, hogy itt áll „az egyetlen egész alakos szobra” (képünkön), és hogy Wass három évig éppen Debrecenben tanult mezőgazdasági akadémián, kissé keveslem a cívis közönség létszámát. De a műsor narrátora, Andics Árpád szerencsére megnyugtatja a résztvevőket: legyünk biztosak benne, hogy „aki most itt ül, mindenki fanatikus Wass Albert-barát”.

Én nem vagyok az, mert szerintem Wass Albert egyetlen jó műve a Farkasverem, ezen kívül a legtöbb prózai írását dagályosnak, giccsesnek tartom, világszemléletét sematikusnak, nyelvét laposnak.

A verseiről sajnos még rosszabb véleményem van. A „fanatikus Wass Albert-barátok” számára mindenki magyarellenes hazaáruló, aki bálványukat bírálni meri – például Andics Árpád szerint „a vádaskodók névtelen, tehetségtelen senkik”. De alighanem ő is érezheti, hogy a Szálasi-hívő, nyilasszellemiségű, s emiatt évtizedekig a perifériára szorított íróból a hazai jobboldal kultuszfigurájává növesztett Wass Alberttel nem lehet minden rendben. Háromszor is elismétli, hogy Wass nem volt háborús bűnös, s az írót „a munkái mossák tisztára”.

 

De a versmondóműsor sajnos

nem sokat tesz hozzá a „megtisztuláshoz”, mert Erdélyi Márta még a roppant kínos fiatalkori versek közül is beválogatott néhányat.

A közönségnek azonban mindez tetszik. Nincs ezen csodálkoznivaló, elvégre nem irodalmi műsor ez, sokkal inkább szakrális szertartás, a magyarsághit megvallása imateremben, ahol az Úr asztalán az író arcképe áll, mellette pedig gyertya ég. Nem véletlen, hogy a versmondó már több templomban is föllépett a produkcióval. Ilyen külsőségek között hangzanak el a narrátor szavai, amelyek szerint Wass költészete „színtiszta, magyar, életigenlő, életvezető, mélységeket ismerő líra”, sőt, Wass Albert munkásságában „a vers a hab a széppróza tortáján”.

Fotó: Konyhás István / Népszabadság

Fölhangzik fuvolán a székely himnusz, a közönség föláll, énekel. Meghallgatjuk Andics Árpádtól Wass életrajzát, és olyannyira meghatódik az író sorsán, hogy többször elcsuklik a hangja, attól félek, elsírja magát, s nem tudja folytatni. De folytatja, igaz, hiába hivatkozik többször is az igazságra,

az életrajzból a negatív elemek hiányoznak. Nem említi meg Wass Albertnek a náci birodalom és Hitler iránt érzett rokonszenvét.

Az is kimarad az életút ismertetéséből, hogy Wass a második világháború után évtizedeken át munkatársa volt a Hídfő (később Új Hídfő) című nyilasbarát lapnak, amelyet a Szálasi Ferencet méltató Marschalkó Lajos, majd később Szálasi egykori sajtófőnöke, a Nyilaskeresztes Párt alapító tagja, Fiala Ferenc szerkesztett az emigrációban. Úgy látszik, a nyilasszimpátia ma egyre többek számára bocsánatos bűn, sőt, ami húsz éve még szégyellnivaló volt, az ma már hazafias büszkeség tárgya.

A végén szót kért Ágoston Tibor debreceni jobbikos önkormányzati képviselő (akit „holokamuzó” kijelentése miatt a bíróság nem jogerősen 750 ezer forint pénzbüntetésre ítélt), s azt javasolta az előadóknak, hogy szorgalmazzák egy debreceni utca elnevezését Wass Albertről.

Nincs kétségünk, hogy ez hamarosan megtörténhet. A társadalom szélsőjobbra tolódásával arányosan nő Wass emlékhelyeinek száma. Eddig 77 különböző emlékművet állítottak neki szerte az országban.

Rejtőnek nincs Magyarországon szobra, Márainak is csak egy van

A Szoborkereső.hu és a Köztérkép.hu szerint Németh Lászlónak tíz településen van emlékműve (szobra és/ vagy emléktáblája): Balatonfüreden, Békésen, Budapesten, Gárdonyban, Gyöngyösön, Hódmezővásárhelyen, Lakiteleken, Pécsen, Tokajon, Vésztőn. Karinthy Frigyesnek összesen öt szobra és emléktáblája van Budapesten és a halála helyszínén, Siófokon.

Az egyik legolvasottabb magyar író, Rejtő Jenő tiszteletére állított szobrot nem találtunk, csupán egy budapesti emléktáblát a Rejtő Jenő utca 12. szám alatt.

A töretlenül népszerű Márai Sándornak két szobra áll, az egyik Kassán, illetve van egy büsztje két éve Budapesten, a Logodi és a Mikó utca sarkán. (B. T.–K. Zs.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.