galéria megtekintése

Wagner-kúra: 15 órányi lélekfrissítés

0 komment


Szemere Katalin

Ring-rangadó zajlott nemzetközi sztárok részvételével a Nemzeti Hangversenyteremben, a hangulatot csak fokozta az izlandi meccs eredménye és a piknikezés.

Olyan, mint a léböjtkúra, amely első alkalommal frenetikus élmény, és minden további más és más érzést hoz az ember életébe – mondja a Ring-szüzességét idén elvesztő Gabi a Müpa előtt. Biztos, hogy jövőre is eljön. Sztárok énekeltek Budapesten, akik lehet, hogy csak erre a néhány órára utaztak ide. Pél­dául Waltraude Meier, akinek egyetlen csodálatos jelenete volt Az istenek alkonyában, meg sem várta a felvonás végét, már megcélozta a repülőteret. Ha a kedvenc énekeshármasomat kéne listáznom az idei Ringből: Anja Kampe (A walkür Sieglindéje), Kálmán Péter (A Rajna kincse Alberiche) és a fantasztikus Tomasz Konieczny (Wotan a Siegfriedből) lenne rajta.

Oskar Hillebrandt és Tomasz Konieczny a Siegfriedben
Oskar Hillebrandt és Tomasz Konieczny a Siegfriedben
Posztós János / Művészetek Palotája

Fischer Ádám tartott attól, a foci Eb magyar–izlandi meccse megcsappantja a Siegfried nézőszámát. Félelme alaptalan volt. Tény, hogy ilyen gyorsan még nem kapcsoltak vissza mobilokat a második szünetben. Az utolsó felvonásra hívó fanfár muzsikusai nemzetiszín csíkot festettek arcukra, és tripla akkora tapsot kaptak még a külföldi nézőktől is. A tetralógia minden felvonására a Müpa különböző tereiben, az erkélytől a mozgólépcsőig a Wagner-darabokból kiemelt dallamokkal figyelmeztetik a nézőket, hogy letelt az 50 vagy 60 perces szünet. A közönség meccsörömös fanfár-mobilvideóinak száma eléri a végtelent. (Az idén a nézőkről és a fanfározókról 360 fokos videofelvétel készült.)

 

Az első mű, A Rajna kincse után néhány néző azért méltatlankodott, mert negyven későt beengedtek előadás közben a harmadik emeletre. Máskor esélyük nem lett volna bejutni, mivel a 2,5 órás operában nincs szünet. A tömeges késés oka lerobbant BKK-jármű, lezárt Szabadság híd és terelt Bartók Béla út volt.

Oskar Hillebrandt és Tomasz Konieczny a Siegfriedben
Oskar Hillebrandt és Tomasz Konieczny a Siegfriedben
Posztós János / M?vészetek Palotája
Az MR Szimfonikus Zenekarának tagjai a színpad mögött ünnepelték a döntetlent, és nemzeti színekben fújták a behívó fanfárt
Posztós János / M?vészetek Palotája

Kis-Bayreuth vagy még annál is jobb, mondják a nézők, akik közül sok a visszajáró. A Wagner-napok törzsközönsége estéről estére keresi azt a roppant kedves idősebb washingtoni házaspárt, aki elképesztő ruhakölteményeivel tartja ámulatban a közönséget. Az idén arany-ezüst flitteres dívott A Rajna kincséhez, rózsaszín A walkürhöz, enciánkék a Siegfriedhez és fekete-fehér Az istenek alkonyához. Kalap-ernyő alapkellék, a férjnek színben passzoló csokornyakkendő. A szünetekben vonulnak fel-alá, és bárkivel boldogan beszélgetnek. Annyira imádnak itt lenni, hogy már megvették a jövő évi bérletet is. A Bayreuthi Ünnepi Játékok rendszeres nézői azt állítják, az ottani Wagner-napokon sokan jelmezt is öltenek, és úgy piknikeznek a szünetben. A piknik itt is divat, amennyiben nem mossa el az eső. Hűtőtáskából kerülnek elő a jéghideg sörök, táskából az otthoni szendvicsek. A Müpa produkciós igazgatója, Korentsy Endre kosárral érkezett, benne palacsinta, saját készítésű lekvárok, bazsalikomos-mozzarellás-sonkás falatkák és málnás tiramisu.

Gólöröm a Müpában

Alig tíz perc volt hátra az izland–magyar meccsből, amikor 1-0-ás állásnál véget ért a Siegfried című opera második felvonása a Müpában. Rekordidő alatt ürült ki a Nemzeti Hangversenyteremben a zenekari árok. A trikolóros fanfározást rengetegen megosztották a közösségi médiában.

Budapesti Wagner-napok
Folytatás: június 24-én és 26-án
A nürnbergi mesterdalnokok

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.