galéria megtekintése

Visszatérnek a náci terroristák

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 27. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Októberben jön az új Bond-film, amely visszatér a gyökerekhez, megint összeesküvők szervezete ellen kell megmenteni a világot. Sam Mendes rendező közben bejelentette, hogy nem ér rá többé a 007-essel foglalkozni.

Bár a hullámvölgyeket még James Bond sem kerülhette el az elmúlt ötvenhárom éves mozis pályafutása során, tény: minden idők legsikeresebb franchise-a a világ legelegánsabb titkos ügynökéhez kapcsolódik. Az első megmérettetése a nagyvásznon 1962-ben volt, a Dr. No. Ebben Sean Connery személyesítette meg a férfit, aki azóta már huszonhárom hivatalos és két nem hivatalos produkcióban mentette meg a világot.

Ursula Adress az első Bond-lány és Sean Connery az első 007-es
Ursula Adress az első Bond-lány és Sean Connery az első 007-es
Forrás: Intercom

A figura megalkotója Ian Fleming író, aki maga is kém volt a második világháborúban. Még nem tudta, mi lesz a hős neve, de valamiért belelapozott egy a whiskys pohara mellett heverő madaras könyvbe, miközben az első Bond-könyvet, az 1952-es Casino Royale-t írta, és megtetszett neki a szerző neve. James Bond 1900-ban született philadelphiai ornitológus volt, aki 1989-es haláláig, vagyis majdnem negyven évig nevethetett – vagy bosszankodhatott – rajta, hogy mindenki tudja a nevét.

 

A hatvanas években a film sikerének titka az újdonság volt. A Bond-filmek addig sosem látott módon ábrázolták a szexet, az erőszakot. Illetve maga a konspirációs ötlet, amely Fleming fejéből pattant ki: létezik egy terrorszervezet, melynek a célja a nagyhatalmak indirekt összeugrasztása, ezzel a harmadik világháború kirobbantása.

A Spectre nevű, egykori nácikból és egyéb terroristákból álló titkos társaság a korai Bond-mozik központi eleme volt. Vezetője, Ernst Stavro Blofeld csak az ötödik filmben fedte fel az arcát. A Csak kétszer élsz (1967) lezárásában Donald Pleasence lezser eleganciával, szimplán egy pisztollyal le akarta puffantani James Bondot. Az ügynök bele is halt volna, ha nem zavarják meg, mindenesetre ettől kezdve a 007-est sosem akarta senki csak olyan egyszerűen eltenni láb alól.

Bond érzelmi labilitását is a Spectre váltotta ki: a szervezet végzett az ügynök ifjú feleségével az Őfelsége titkosszolgálatának (1969) zárójelenetében: ebben alakította az ausztrál George Lazenby a főszerepet.

Sam Mendes unja már
Sam Mendes unja már
Stefan Wermuth / Reuters

Később Connery egy alkalommal visszatért, de 1971-ben úgy döntött, hogy soha többé nem játssza el a szerepet (nana: 1983-ban a Sohase mondd, hogy soha című nem hivatalos részben mégis ő volt Bond). Roger Moore vette át a stafétabotot, ekkor a Spectre feledésbe is merült, a gonoszak is individuális ellenlábasok lettek: drogdílerek, megalomán gyilkosok. Egyedül a Szigorúan bizalmas (1981) kezdő képsoraiban végez Moore egy Blofeld-szerű alakkal: stílusosan behajítja egy óriás kéménybe.

Így volt ez egészen mostanáig. A 2015-ös film októberben kerül a mozikba, és ebben Daniel Craig Bondja is szembesül a szervezettel. Mondhatni, már éppen ideje volt, hogy visszatérjenek a gyökerekhez. A Goldeneye (1995) volt az utolsó eredeti Fleming-alapanyag, amióta pedig Daniel Craig átvette a szerepet, mintha az alkotók célja az eredetihez való visszanyúlás – reboot – lett volna. Igaz, részben szakítottak a hagyományokkal, kevesebb lett a kütyü és több az izom, Craig eleinte előbb ütött, aztán kérdezett.

Naomie Harris és Daniel Craig az eddigi utolsóban, a Skyfallban
Naomie Harris és Daniel Craig az eddigi utolsóban, a Skyfallban
Forrás: Fórum Hungary

A cél nyilvánvaló volt: a Moore-éra, a Dalton-korszak és a Brosnan-filmek alulmaradtak már erőszakban az amerikai akciófilmekkel szemben. Sam Mendes rendező színre lépésével erősödött a retro: már a Skyfall is számos ponton visszahozta a hatvanas évek Bondjának allűrjeit, a Connery-féle csiszolatlanságot, és úgy tűnik, hogy újabb nagy lépés lesz hátra a huszonnegyedik Bond-kaland, amit már a cím is elárul: Spectre.

Mendes nemrégiben bejelentette, hogy túl sok idejét veszi el egy ilyen film, nem tud eléggé színházi rendezéseivel foglalkozni. Igaz, mondott már ilyesmit máskor is, mindenesetre így az is kérdés, ki lesz a következő rendező.

Ki lesz az új ügynök?

Noha Daniel Craignek még két filmre van szerződése, már javában megy a találgatás, hogy ki váltja le az idősödő sztárt. Pierce Brosnan annak idején az ír Collin Farrelt ajánlotta maga helyett, de volt már favorit Matt Damon, Clive Oven, Orlando Bloom, Hugh Jackman, Eric Bana és Ewan McGregor is. Colin Firth pedig jelezte, nem bánná, ha felkérnék (a Kingsmanben bizonyította is, hogy nem lett volna rossz választás). Legutóbb az afroamerikai Idris Elba kapcsán cikkezett a sajtó, különösen, hogy Roger Moore egy francia lapnak azt mondta, Bond szerepére jobb lenne egy „angol-angol”. Yaphet Kotto, az Élni és halni hagyni főgonosza nyíltan kimondta, hogy Bond nem lehet fekete. Ahogy fogalmazott, ha azt mondaná, hogy eljátszaná John Fitzgerald Kennedyt, kiröhögnék. A botrányt csak az tudta csitítani, hogy a figyelem Tom Hardyra terelődött, most ő a nagy esélyes. Elvégre Mad Maxet már eljátszotta. Innen csak lépés az elegancia.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.