Vinca vándorfesztiválnak ad otthont a paksi múzeum

Európa legrégebbi újkőkori civilizációjával, a Vinca-kultúrával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a paksi Városi Múzeum és a belgrádi Vincanci Művelődési Egyesület pénteki fesztiválján.

A Vinca-kultúra időszámításunk előtt 5500-tól 4000-ig virágzott a mai Bosznia, Szerbia, Románia és Macedónia területén. Nevét a Belgrádtól tíz kilométerre keletre, a Duna mentén fekvő Vinca faluról kapta, ahol a 20. században nyolc újkőkori falut tártak fel.

Váradyné Péterfi Zsuzsanna múzeumigazgató az MTI-nek elmondta, hogy a rendezvényt csupán három helyszínen rendezik meg: Temesváron, Vincában és Pakson.

A vándorfesztivál pénteken 18 órakor a vincai ásatások vezetője, Nenad Tasic régészprofesszor előadásával kezdődik meg. Ezt a neolitikus kor által ihletett táncos előadás és koncert követi, amelynek a múzeumigazgató szerint az a különlegessége, hogy mai hangszerelésében eleveníti fel a kor motívumait.

Váradyné Péterfi Zsuzsanna elmondta, hogy míg a másik két helyszínen egy-egy napig, addig a paksi múzeumban egy hétig, október 7-től 14-ig lesz látható egy időszaki kiállítás, amely tárgymásolatok, rekonstrukciók és képanyag segítségével mutatja be a Vinca-kultúrát.

A Vincanci Mevelődési Egyesület európai uniós forrást nyert arra, hogy a kultúrát népszerűsítse. Ehhez Duna-menti régészeti gyűjteménnyel rendelkező helyszínt keresve találtak a paksi Városi Múzeumra.

Váradyné Péterfi Zsuzsanna megjegyezte: a vándorfesztivál nem titkolt szándéka, hogy a nem mindig felhőtlen szerb-magyar viszonyt a kultúrán keresztül erősítse.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.