Vigh Andrea mától a Zeneakadémia új rektora

A Zeneakadémia első magyar női rektora: Vigh Andrea hárfaművész, egyetemi tanár, korábbi általános rektorhelyettes. Kinevezése mától szól, mandátuma 2018. október 31-ig tart – írja a zeneakademia.hu. Az intézményt az előző két ciklusban vezető Batta András a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzoraként és komolyzenéért felelős kormánybiztosként folytatja pályafutását.

Dr. Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművésznő a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte hárfa tanulmányait Rohmann Henriknél, majd Mercz Nóránál. A Zeneakadémián Lubik Hedvig irányítása mellett 1986-ban szerzett diplomát hárfaművész-tanári és zeneelmélet tanári szakon, kamarazene tanára a Láng István volt.

Vigh Andrea
Vigh Andrea koncertjével nyílik a Gödöllõi Nemzetközi Hárfafesztivál

1993-1996 között állandó közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Fellépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, a Solti György által vezetett európai turnén, a Bartók évforduló alkalmából rendezett hangversenyeken (Párizs, New York). 1994-ben a ZDF „Die Beste" című műsorába hívták meg a „Hárfaversenyek" című lemeze miatt. 1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. Magyarország 2004-es EU-csatlakozása alkalmából a Zeneakadémián rendezett fesztivál záróakkordjaként David Grimal, Adorján András, Perényi Miklós partnereként koncertezett „Kamarazene hárfával" címmel. 2005-ben a Téli Ünnepi Estek keretében Tokody Ilonával, majd Marton Évával adott koncertet a Művészetek Palotájában és a Zeneakadémia Nagytermében.

Számos TV-felvétel készült játékáról, köztük egy portréfilm, 2006-ban pedig a Hárfa sokszínűsége címmel a Duna televízió adott műsort a hárfa történetéről Vigh Andreával Tokody Ilona, Szabadi Vilmos és Batta András közreműködésével. Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában, amelyek kiváló kritikákat kaptak, és nagy példányszámban keltek el világszerte.

A walesi, a gödöllői, a belgrádi, a szegedi és az arles-i nemzetközi hárfaversenyek zsűrijének tagja. Alapítója és művészeti vezetője a 14 éves Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválnak. 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2007 és 2011 között tanszékvezetői, 2010 szeptemberétől rektorhelyettesi feladatokat is ellátott. 2001-ben habilitált, 2009-ben „Doctor of Liberal Arts" tudományos fokozatot szerzett „summa cum laude" minősítéssel, egyetemi tanári kinevezését 2012. november 16-án vette át.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.