Vidnyánszky Liliomfija a legjobb előadás

A Budapesti Nyári Fesztivál záró eseményeként hétfőn átadták – a június 15. és július 18. között megrendezett – Városmajori Színházi Szemle díjait. A legjobbak között van Vidnyánszky Attila, Rácz József, Hirtling István, Trokán Anna, Trokán Nóra, Porogi Ádám és a Söndörgő – derül ki a színház közleményéből.

A Városmajori Szabadtéri Színpadon az idén megújult formában rendezték meg a Városmajori Színház Szemlét: hét nem budapesti színház nyolc legjobb szórakoztató előadása szerepelt a programban, amelyet a szervezők a színházak ajánlásai alapján, a 2012/2013-as évad bemutatóiból válogattak.

A programot öttagú szakmai zsűri kísérte, a Budapest Főváros Kulturális Főosztályának vezetője, Nagyné Varga Melinda; a producer Pécsi Júlia, a KÉK Művészügynökség ügyvezetője; a színháztörténész, kritikus, egyetemi tanár, Karsai György; az Operaház magántáncosa, Nagyszentpéteri Miklós és Ács Viktória néző öt kategóriában díjazták a látottakat.

A legjobb előadás és legjobb rendezés díját a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Liliomfi című előadása kapta, amely egy korábbi bemutató felújításaként került újra a beregszászi társulat repertoárjára. A Vidnyánszky Attila által rendezett „társadalmi vígjátékot” október elején kétszer a Nemzeti Színházban is bemutatják. Az előadásban főszereplője, Rácz József elnyerte a legjobb férfi színész díját.

A legjobb színésznő díját megosztva a Trokán-testvéreknek ítélte a zsűri. Trokán Nóra a kecskeméti Katona József Színház Chioggiai csetepaté előadásában játszott, Trokán Anna pedig a veszprémi Petőfi Színház A Tündérlaki lányok című produkciójában. A legjobb mellékszereplőnek járó elismerést szintén megosztva kapta Hirtling István a Család ellen nincs orvosság és Porogi Ádám a Chioggiai csetepaté előadások színészei. A különdíjat a legjobb színházi zenéért a Söndörgő együttes érdemelte ki a kaposvári színház Cigánytábor az égbe megy című előadásáért.

A Szemlére mintegy hatezren váltottak jegyet, az előadások mindegyike telt ház előtt ment. Az idén először a nézők is szavazhattak a legjobb előadásra – interneten. A közönségdíjat a székesfehérvári Vörösmarty Színház produkciója, a Család ellen nincs orvosság című előadása nyerte, amelyet Lendvai Zoltán rendezett.

A pénzdíj mellett a nyertesek emléklapot kaptak és az Ajka Kristály egyedi, gravírozott ólomüveg vázáját.

A városmajori díjazottak
Színházi szemle díjazottak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.