galéria megtekintése

Verj csak át, élvezem – Sia a Szigeten

2 komment


Csepelyi Adrienn

A Sziget történetének egyik legellentmondásosabb koncertjét adta hétfő este az ausztrál Sia – ahhoz azonban, hogy érthető legyen, először is fel kell tennünk a kérdést: tulajdonképpen mit jelent az, hogy koncert?    

Mit várunk el egy előadótól, aki színpadra lép egy több tízezres közönség előtt? Vegyük sorra: hibátlan, élő éneket, remek zenekart, lefegyverző dramaturgiát, interakciót a közönséggel – helló, Budapest, ti vagytok a legjobbak! –, táncosokat, fényeket, füstgépet. Mindent. Is.

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Napjaink legjobb dalszerzőinek egyike viszont – aki a Diamonds című Rihanna-slágert például mintegy negyedóra alatt írta, s húsz perc alatt fel is vette, mivel várt rá a reptéri taxi – azt mondja: teszek rá. Megjelenik egy ajakig érő parókában, fétispartikat idéző ruhában, mozdulatlanul, akár egy szobor. A háttérben fehér vászon, ő pedig csak áll, énekel, pontosabban mozgatja a száját. Vagy a kivetítők csúszása miatt tűnik playbacknek (és valójában a saját, rögzített vokálsávjaira énekel) vagy teljes egészében felvételről megy, amit hallunk.

 

Ha az utóbbi, akkor Sia éppúgy lehetne a szomszéd néni – bácsi! –, mint saját maga. A képernyőkön látható táncosok, színészek nem azonosak a színpadon fellépőkkel – nyilván botorság is elvárni, hogy az ijesztő-lenyűgöző gyereksztár Maddie Ziegler, netán Kristen Wiig vagy Paul Dano parádézzanak minden koncerten. De ha ez lényegében csak klipvetítés meg CD-hallgatás, akkor mégis hogy lehet, hogy ennyire élvezzük?Rihanna késve indult, félplayback koncertje után felháborodott kommentek árasztották el a közösségi oldalakat: a barbadosi énekesnő (akinek számai és a Sia-koncert dalai között igen szoros a kapcsolat) szinte egyöntetű csalódást hagyott maga után.

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Sia késve indult, (fél)playback produkciója kapcsán sokan életük legnagyobb koncertélményéről áradoznak. „Mondanám, hogy ez a legjobb koncert, de ez igazából egy hangos balettelőadás" – mondta találóan, akivel együtt tátottam a számat az óriási tömegben. Nem hittünk a szemünknek, hogy ennyien ringatóznak mámorosan énekelve egy gigantikus, minimalista bábszínház díszletei előtt – vagy mi magunk voltak a kiterjesztett valóság díszletei? Némi támpontot talán, teljes választ aligha adhat az énekesnő idei lemezének címe: This Is Acting.

Metafizika főműsoridőben a nagyszínpadon. Zseniális. Jó drága vetítés volt, duzzog egy kevésbé lelkes napijegyes mögöttem a végén. Mit bánom én, vonom meg a vállam, és a Cheap Thrills című slágert kezdem dúdolni: szeretem az olcsó élvezeteket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.