Magyar opera világpremierje vér nékül Kölnben

Április közepén európai turnéra indulnak a New York-i Filharmonikusok. A koncertsorozat egyik kiemelt eseménye lesz Eötvös Péter legújabb, Senza sangue (Vér nélkül) című kamaraoperájának május 1-jei kölni világpremierje.
Az együttesnek Alan Gilbert zeneigazgató vezetése alatt ez már a hatodik európai turnéja; ezúttal London, Párizs, Amszterdam, Luxemburg, Dublin, Köln és Frankfurt koncerttermeibe látogatnak el a korábban megszokottnál modernebb programmal, Stravinsky, Ravel, Richard Strauss, Sosztakovics, valamint a kortárs finn karmester és komponista, Esa-Pekka Salonen műveivel.

Az április 20. és május 7. között zajló turné három műsor-összeállításának egyikeként, Esa-Pekka Salonen Nyx című 2011-es zenekari kompozíciója után mutatják be Eötvös Péter új operáját a Kölni Filharmóniában május 1-jén. A mű világpremierjén a svéd mezzoszoprán, Anne Sofie von Otter és a kanadai bariton, Russell Braun lép színpadra az Alan Gilbert vezényelte New York-i Filharmonikusokkal.

A Senza sangue Alessandro Baricco azonos című - magyarul Vér nélkül címmel megjelent - kisregényén alapul, amely eredetileg a New Yorker magazinban látott napvilágot 2002-ben. Baricco így foglalta össze a történetet: "Egy gyermek úgy menekül meg, hogy elbújik egy lyukban, majd egész későbbi életét azzal tölti, hogy keressen egy másik lyukat, amelyben megtalálhatja az azonos pozíciót és ezzel végleg megmentheti az életét" - olvasható a New York-i Filharmonikusok honlapján található koncertajánlóban.

Az egyfelvonásos, olasz nyelvű operát - a szövegkönyvet ezúttal is Eötvös társa és librettistája, Mezei Mária jegyzi - a komponista a New York-i Filharmonikusok és a Kölni Filharmónia felkérésére írta. A darabot a kölni ősbemutató után május 8-án és 9-én New Yorkban, az Avery Fisher Hallban is bemutatja a zenekar Schubert Befejezetlen szimfóniájával, a kölni koncerthez hasonlóan Alan Gilberttel, Anne Sofie von Otterrel és Russell Braunnal. A Senza sanguét a magyar közönség 2016 nyarán láthatja az Armel Operafesztiválon. A szervezők csütörtöki közleménye szerint az operát a franciaországi Opéra Théatre d'Avignon társulata hozza el Budapestre Alföldi Róbert rendezésében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.