galéria megtekintése

Vasember, napkirály

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 29. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

– Mennyi időt igényel egy nő manapság? Hetente tíz órát? Az túl sok – e macsósoviniszta szemlélet is jól kifejezi, hogy mit gondol egy párkapcsolatról a munkamániás Elon Musk. A negyvenhárom éves – állítása szerint hetente 80-100 órát dolgozó – milliárdos második válása után tette fenti nyilatkozatát. 

Elon Musk és felesége, Talulah érkezik a Fehér Házban adott díszvacsorára
Elon Musk és felesége, Talulah érkezik a Fehér Házban adott díszvacsorára
Joshua Roberts / Reuters

A Pretoriában született Musk szeret provokálni, meghökkenteni. Legutóbb azzal okozott meglepetést, hogy bejelentette: szabaddá tette napenergiával működő Tesla márkájú elektromos autóinak összes szabadalmát. A meglepő lépés sokak szerint az elektromos kocsik felívelését jelenti, ám Musk élete eddig is tele volt váratlan húzásokkal.

 

Ahogy a Facebook-alapító Mark Zuckerberg, Musk is szoftverfabrikálással kezdte, és már tizenkét évesen 500 dollárt keresett egy videojáték forráskódjának eladásával. Különleges vonzódását az újdonságokhoz nem mérnök apjától örökölte, a papa a számítógépeket olyan játékszereknek nevezte, amik semmire sem lesznek jók.

Inkább igazi felfedező alkatú anyai nagyapját tartotta szellemi elődjének, aki Kanadából Dél-Afrikába költözött. Elon kilencéves volt, amikor szülei elváltak, és ezután apjával városról városra vándorolt.

Barátok és gyökerek híján fantáziavilágot árasztó könyvekhez menekült. Főleg Verne és Tolkien műveit falta. A dél-afrikai rendszer hadseregében nem akart szolgálni, ezért a behívó elől kanadai anyja révén 17 évesen juharleveles állampolgársághoz jutott. Kanadát ugródeszkának használta, Ontarióban két évet járt egy ottani egyetemen, majd átköltözött az Egyesült Államokba. A Pennsylvaniai Egyetemen előbb fizikából, majd egy évre rá közgazdaságtanból diplomázott. A Szilícium-völgy csábításának nem tudott ellenállni, Kaliforniába ment.

Musk tőzsdére viszi a Teslát
Musk tőzsdére viszi a Teslát
Brendan McDermid / Reuters

Elsőként a Stanfordra gondolt, hogy fizikai doktorátusát itt teszi le. Két nap után azonban úgy döntött: inkább vállalkozásra adja a fejét, hogy „az emberiség jövőjét befolyásoló, fontosabb problémákkal foglalkozhasson”. Első millióját, azazhogy azonnal huszonkettőt 1999-ben szerezte, amikor eladta testvérével alapított cégét.

A Zip2 internetes városi kalauzként helyi híreket és hirdetéseket szolgáltatott néhány nagy hírportálnak. A pénzt egy másik startupba, a jóval nagyobb hírnevet szerzett Paypalba fektette, amely gyorsan a legfontosabb biztonságos netes fizetési rendszerré vált és két év alatt másfél milliárd dollárt fialt számára, amikor a céget 2002-ben megvette az eBay.

Innen nem volt megállás az ugyanabban az évben amerikai állampolgárságot is kapott Musk számára. Még tartott a Paypal eladása, amikor megalapította azt a céget, amely még nagyobb hírnevet szerzett neki. A SpaceX-szel az űrhajózás állami hegemóniáját akarta megtörni. A NASA amúgy is bajban volt az űrsiklók leállításával, így az elképzelés egy önálló, később akár embereket is szállító űrkapszula kifejlesztésére, mely eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), csak kezdetben tűnt lehetetlennek.

Musknak mégis sikerült. 2008-ban 1,6 milliárd dolláros szerződést kötött a NASA-val és a világ első magánpénzből fejlesztett, Föld körüli pályára álló majd onnan visszatérni képes űrhajója, a Dragon (Sárkány) 2012-ban már elérte a Nemzetközi Űrállomást. A Dragon hordozórakétájával, a cége által gyártott Falcon9-cel piacképes szereplője az űrversenynek. A megrögzött álmodozó tíz év múlva a Marsra szeretne eljutni, egy 80 ezer ember számára alkalmas önfenntartó kolóniát létesíteni és ott is akar meghalni – nem balesetben.

Elon Musk
Elon Musk
Robyn Beck / AFP

Fantáziája a földön is határtalan. Már fizikushallgató korában rajongott az Amerikában elhunyt szerb feltalálóért, Nicola Tesláért (1856–1943). Tesla nevét adta a tíz éve alapított, elektromosautó-gyártó cégének. A napenergiából nyert árammal töltött luxuskocsik speciális állomásokon tankolnak.

Eleinte fél órát tartott a művelet, ám tavaly Musk a feltöltést 90másodpercre rövidítette. A legsikeresebb modell, az Év autójának is választott Tesla S eladásai megugrottak. Musk imádja a sebességet. Egyszer be akarta mutatni egy barátjának, mit tud a hárommillió dolláros McLaren F1-e, amely a világ leggyorsabb közútra tervezett autója, de ronccsá törte a sportkocsit.

A híres képregény, a Vasember filmváltozatának főszereplőjének karakterét Robert Downey Jr. saját bevallása szerint Musk ihlette, aki egy jelenetben feltűnik a filmben, s aki vasakarattal viszi keresztül úttörőnek számító elképzeléseit. Az elektroautókhoz töltőállomás kell? Megvett egy napelemgyártó céget és két éven belül New York államban a legnagyobb ilyen gyárat húzza fel. A SolarCityt öt év alatt az USA piacvezető napelemes áramszolgáltató cégévé tette. Ötmilliárd dollárért akkugyártó üzemet tervez, a Gigafactory gyorsabban töltődő és lassabban merülő akkuival a 40 milliós Tesla új modelljét már 10 millió forint alá nyomná.

Musk és Obama a floridai űrközpontban
Musk és Obama a floridai űrközpontban
Jim Young / Reuters

A megújulóenergia-források felhasználását Musk a XXI. század legfontosabb faladatának tekinti. Anyagilag is támogatta Barack Obama újraválasztási kampányát. Tavaly szuperszonikus földalattit álmodott San Francisco és Los Angeles összekötésére, amely sínek helyett légpárnás kapszulákban siklana zárt csövekben, az energiát napelemek szolgáltatnák. A két város közti 550 kilométeres távot a Hyperloopnak nevezett „metró” 35 perc alatt tenné meg.

Első házasságából öt fiú – először ikrek, majd hármas ikrek – születtek. Első felesége azt mesélte, hogy volt férje a családi séták során gyakran eltűnt.Mindig egy könyvesboltban bukkantak rá, amint tudományos műveket bújt. Musk a siker titkát abban látja: ha kétszer annyit dolgozik, mint a versenytársa, úgy meg tudja előzni az okosabb konkurensét is. Ez eddig bejött a Vasembernek.

Névjegy

Elon R. Musk 1971-ben született Pretoriában. Feltaláló, befektető és mágnás. Legismertebb vállalkozásai a Paypal, a SpaceX és a Tesla autógyár. Fizikus- és közgazdászdiplomát a Pennsylvania Egyetemen szerzett. Vagyonát a szoftveriparban alapozta meg. Életmódja, meghökkentő elképzelései révén a népszerű képregényből készült film, a Vasember ihletője.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.