Váratlanul lemondott az Opera fő-zeneigazgatója

Lemondott a Magyar Állami Operaház fő-zeneigazgatója. Halász Péter 2010 óta rendszeresen vezényelt a dalszínházban, amelynek 2013. ­augusztus 23-tól lett megbízott, majd kinevezett fő-zeneigazgatója.

A karmester megerősítette lapunk információját, de kommentálni nem akarta. Annyit árult el, azokat a karmesteri munkákat megcsinálja – jövőre is –, amelyekre leszerződött. Most például fontos bemutatóra, A walkürre készül az Operaházban. A Wagner-operát M. Tóth Géza állítja színpadra, a premier: március 6-án lesz.

Információnk szerint szakmai okai voltak a lemondásának, többek között az, hogy leváltották a zenekar igazgatóját, Simon Bélát anélkül, hogy ezt vele egyeztették volna.

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója lapunk kérdésére elmondta: Halász Péter február 1-jén adta be felmondását, egy hónap a felmondási ideje. Felmondásának oka a főigazgató elmondása szerint személyes jellegű, így ezt nem akarta kommentálni. A fő-zeneigazgatónak két szerződése volt, ötéves karmesteri megbízatását megtartja, 2018-ig biztosan marad, a Wagner-tetralógia premierjeit is ő irányítja. Korábbi fő-zeneigazgatók közül többen így mondtak le a vezetői posztjukról, például Halász Péter elődje, Héja Domokos, Győriványi Ráth György, Fischer Ádám.

Úgy értesültünk, hogy Halász Péter utódja Kocsár Balázs lesz, aki 1992 óta az Operaház állandó karmestere. Ókovács Szilveszter viszont több magyar karmestert is alkalmasnak tart erre a posztra, fel is terjesztette őket Balog Zoltán miniszternek, jelenleg az ő jóváhagyását várja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.