RTL: nincs elfogadható magyarázat a kitiltásra

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója biztosította Kövér Lászlót, hogy munkatársai betartják a T. Ház sajtószabályait. A házelnök a múlt héten kitiltotta az RTL-t a Parlamentből, s a szankció feloldásáért garanciát kért a tévécsatornától, hogy a jövőben forgatócsoportjai betartják a házszabályt. A PM feljelentést tett a házelnök ellen.
Kövér László múlt csütörtökön azért tiltotta ki az RTL-t a Parlamentből, mert olyan folyosón tartózkodtak, ahová nem szólt forgatási engedélyük, s azt a felszólítások ellenére sem hagyták el. Végül a parlamenti őrség vezette ki a stábot. A tévé szeretett volna tudósítani Orbán Viktor és a NATO főtitkár sajtónyilatkozatáról, ezt azonban csak az állami tévének engedték meg. A kitiltás mindaddig tart, ameddig az RTL garanciát nem vállal, hogy hasonló incidens a jövőben nem fordul elő, deklarálta Kövér László.

A kitiltást minden ellenzéki párt elítélte, a Párbeszéd Magyarországért (PM) pedig kedden bejelenette: feljelentést tesz, mivel szerintük a Kövér László hivatali visszaélést követett el.

Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója ugyanekkor levelet írt a házelnöknek, melyben ismerteti az RTL saját verzióját. Eszerint miután Litauszky Balázs észrevette, hogy nemzetközi esemény zajlik az Országház épületében, szeretett volna utánajárni, hogy pontosan mi is történik. ( Csak később találták meg az interneten a NATO hivatalos közleményét, amelyben az eseményre a Press Statement, azaz a „sajtónyilatkozat" megnevezést használták.) „Kollégáim a hivatásuk szabályai szerint alaposan jártak el, amikor egy jelentős közügynek látszó esemény körülményeiről tájékozódtak. Egyetlen hangos szó sem esett. Senkit sem sértettek meg. A kormányzati kommunikációs stábtól elfogadhatónak tűnő magyarázatot nem kaptak arra, hogy miért ne lehetne egy nyilvános eseményen forgatni, vagy azon részt venni egy állandó belépővel rendelkező, tehát biztonsági átvilágításon rendszeresen átesett újságírónak."

A hírigazgató megjegyzi: „kiderült, hogy a NATO nem kérte, hogy meghatározott médiumok ne vehessenek részt az eseményen. Rogán Antal Baló György műsorában kért elnézést, ha az esemény szervezésekor félreérthetőek voltak sajtósaik (...) A nemzetközi gyakorlat alapján az újságíróknak amúgy is lehetővé kellett volna tenni a részvételt egy sajtónyilatkozaton."
A hírigazgató végül biztosítja a házelnököt, hogy kollégái a jövőben is minden lehetséges módon betartják az Országház sajtószabályait, és követik az újságírói hivatásból adódó kötelezettségeiket és kéri, hogy a kollégáit érintő szankciót mielőbb oldja fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.