galéria megtekintése

Vajna már megint rátenné valamire a kezét

5 komment


Csákvári Géza

Hurráoptimista hangulatban beszél az államtitkár és az igazgató az Emmi legfontosabb háttérintézményéről.

Hurráoptimista sajtótájékoztatót tartott kedd délelőtt Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (Manda) igazgatója arról, hogy milyen eredményes és fontos munka zajlik az Emmi legfontosabb háttérintézményében. Mintha csak egy hónappal ezelőtt a kormány nem tette volna közzé a Magyar Közlönyben, hogy a Manda rajta van azoknak az intézményeknek a listáján, melyeket záros időn belül megszüntetnek. A helyzet ennek ellenére tényleg nem egyértelmű.

Manda
Átadták a Nemzeti Filmtörténeti Élményparkot és Digitális Erőművet Ózdon Az egykori kohászati üzem törzsgyárának területén oktatási, kutatási, módszertani központot, Digipedia elnevezésű oktatási alkalmazási részleget, egy óriási méretű közösségi teret és kiállító helyi­ségeket alakítottak ki, a pincerészben a Digitális Kárpát-medence elnevezésű kiállítás várja a látogatókat, míg a hajdani Fúvógépházban filmstúdió létesült.
Komka Péter / MTI

A kormányhatározat szerint a Manda feladatait a Magyar Nemzeti Filmalap veszi majd át a közeljövőben. Információink szerint ez kisebb sokkhatásként érte az alapot, akik ugyan egy üzemeltetési tervet leadtak a minisztériumnál, hogy mi mindent kezdenének a jelenleg a Manda részeként üzemelő Magyar Nemzeti Filmarchívummal – de csakis azzal. A Manda és a vele járó ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és Digitális Erőmű einstandolása nem tartozik Andy Vajna kormánybiztos tervei közé.

 

Szakmai körökben arról beszélnek, hogy a kormányhatározat óta a döntés „optimalizálásán" fáradozik Vajna. Hogy ez az elmélet mennyire igaz, azt Hoppál Ferenc reakciója bizonyította, amikor újságírói kérdésre válaszolt a Manda jövője kapcsán. A politikus elmondta: Balog Zoltán miniszter jelenleg is tárgyal a miniszterelnökséggel a Manda sorsáról, amennyiben a Magyar Nemzeti Filmalap csak a Filmarchívummal kívánna foglalkozni a jövőben. De mindenkit biztosított arról, hogy a Manda munkája és missziója folytatódik.

Hogy ez pontosan mi is? Hoppál Péter szerint a Mandában zajló munka a digitális forradalommal való lépéstartás. Ahogy fogalmazott, korunk legfontosabb kihívása, hogy kulturális kincseinket mennyire tudjuk átköltöztetni a valóságosból a digitális térbe. Lovas Lajos azzal támogatta meg az államtitkárt az érvelésben, hogy hangsúlyozta: manapság már senki sem használ hagyományos enciklopédiákat, így a digitalizálási munka amelyet végeznek, hiánypótló.

Arról nem is beszélve, hogy a Manda országos programjában jelenleg ötszáz kulturális közfoglalkoztatott „archivál" kilencvenegy gyűjteményben napi nyolc órában. Az állásokra érettségivel rendelkező munkanélküliek pályázhattak. Az eddig eredmény, hogy jelenleg mintegy 357 ezer dokumentum elérhető a http://mandadb.hu honlapon. Méghozzá jogtiszta, mert ahogy Hoppál fogalmazott, most tulajdonképpen kifehérítik a digitális gazdaságot.

Szakmai körökben azonban nem ilyen egyértelmű a Manda munkájának a megítélése. Sokak szerint a 2,5 milliárd forintos büdzsével létrehozott ózdi létesítmények (kiállítás és az erőmű) létjogosultsága és gazdaságos életben tartása több mint kihívás lesz a következő tizenkettő évben – mivel a 1,6 milliárdos EU-s támogatás ellenében legalább ennyi ideig üzemelniük kell. Illetve az ötszáz érettségizett közmunkás tevékenysége sem mérhető össze mondjuk a Filmarchívum kutatóinak tudományos munkájával – igaz, ezt ők Budapesten kifejezetten analóg módon művelik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.