galéria megtekintése

Vagy jó lesz, vagy vérciki

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 19. számában
jelent meg.


Csákvári Géza
Népszabadság

Enyedi Ildikó Az én XX. századom című első játékfilmjével 1989-ben Cannes-ban mutatkozott be, és ott rögtön elnyerte a legjobb első filmesnek járó Aranykamera-díjat. Ez a mű a magyar film rendszerváltó alkotásaként vonult be a köztudatba. Most az álom határait keresi.

Nagyon nehéz behatárolni a műfajt, én leginkább szerelmesfilmnek nevezném, amelybe olykor becsúszik egy kis abszurd – mondja Mécs Mónika producer, amint megérkezünk az egykori Szabolcs utcai kórház egyik épületében zajló, Testről és lélekről című új magyar film forgatására. A direktori székben pedig az az Enyedi Ildikó ül, aki az 1999-es Simon mágus óta nem készített nagyjátékfilmet. Enyedi azért nem volt tétlen mostanában: rendezőként vezényelte le az HBO Terápia című sorozatának forgatását.

Endre szerepében Morcsányi Géza a kamerák előtt, a helyszínül szolgáló egykori Szabolcs utcai kórház területén
Endre szerepében Morcsányi Géza a kamerák előtt, a helyszínül szolgáló egykori Szabolcs utcai kórház területén
Kallos Bea / MTI

– Még soha nem rendeztem másnak az anyagát, illetve sosem dolgoztam kötött körülmények között. A mostani lehetőség oldotta bennem a felgyülemlett belső feszültséget, hogy sokáig nem rendezhettem. A forgatás első napján teljesen kimosódott belőlem – mondta lapunknak a Cannes-ban díjazott rendezőnő.

 

A Testről és lélekről című film két nagyon távol álló ember egymásra találása. Egy suta és zárt nő – nehéz eldöntenünk, hogy pökhendi vagy inkább szorongó. Egy keserű, kiégett férfi, esendő fizikummal. Leszámolt már a másik nemmel való csatákkal, bár valaha nagyon is otthon volt bennük. Kölcsönösen irritálják egymást. Aztán egy váratlan esemény összekényszeríti őket.

Enyedi Ildikó filmrendező Testről és lélekről című, abszurdba hajló filmjének forgatásán
Enyedi Ildikó filmrendező Testről és lélekről című, abszurdba hajló filmjének forgatásán
Kallos Bea / MTI

Enyedi Ildikó ezt így foglalta össze: „Mi lenne, ha egy nap találkoznál valakivel, aki éjjelente ugyanazt álmodja, amit te? Vagy pontosabban: kiderülne, hogy már régóta ugyanabban a világban találkoztok éjszakánként. Örülnél neki? Vagy úgy éreznéd, megraboltak? És mi van, ha az illető nem kifejezetten szimpatikus neked? Ha történetesen szívből utálod?”

Filmalapos támogatással

A Testről és lélekről az Inforg-M&M Film gyártásában készül, producere Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő. A Magyar Nemzeti Filmalap 420 millió forinttal támogatta a produkciót, mely a tervek szerint 2016-ban kerül majd a mozikba.

– Fanyar humorral teli film lesz, így aztán talán megengedhetjük magunknak az elsöprő érzelmeket – mondta a rendező arra a kérdésünkre, nem fél-e a melodráma csapdáitól. Hozzáteszi, sosem volt jó abban, hogy biztonsági sávon belül maradjon, az összes eddigi művénél fennállt a veszély, hogy nem találja el pontosan a hangsúlyokat, akkor pedig vérciki lehet a végeredmény.

Mária szerepében Borbély Alexandra, éppen Herbai Máté operatőr a forgatás szünetében
Mária szerepében Borbély Alexandra, éppen Herbai Máté operatőrrel a forgatás szünetében
Kallos Bea / MTI

– A film az egyszerűsége által lesz kifejező – summázza véleményét a producer. Minden bizonnyal ezt a koncepciót szolgálja, hogy a férfi főszerepet civil, Morcsányi Géza dramaturg, szerkesztő alakítja, aki mintegy húsz évig volt a Magvető könyvkiadó igazgatója. A nőt viszont a Katona József Színház színésze, Borbély Alexandra személyesíti meg.

Névjegy

ENYEDI ILDIKÓ Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró. 1975–1978 között a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd 1979–1984 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult a legendás Fábri Zoltán osztályában. 1992-ben és 1994-ben a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál zsűritagja volt. 2011-ben doktorált a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.