galéria megtekintése

V tudja, hogyan kell kihozni a legjobbat

0 komment

NOL

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál 11. alkalommal, szeptember 12–21-ig várja a hazai és nemzetközi filmbarát közönséget, filmes szakembereket és az alkotókat Miskolcon. Három magyar film van versenyben.

A nagyjátékfilmes versenyprogram továbbra is válogat a friss felfedezések és a fesztiválokon befutott tehetségek művei között. A húsz nagyjátékfilm között sok más alkotás mellett az egyik legkiemelkedőbb film, az izraeli rendezőnő, Vanessa Lapa dokumentum- játékfilmje, A megfelelő ember (Der Anständige) lesz, amely Heinrich Himmler naplóin és magánlevelezésein keresztül mutatja be, hogy a tömeggyilkosok is csak átlagemberek. A dokumentumfilmet a Berlini Filmfesztiválon mutatták be átütő sikerrel, és a legjobb izraeli dokumentumfilm díját is megkapta a Jeruzsálemi Filmfesztiválon. A rendezőnő személyesen is a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál vendége lesz a szeptember 16-án tartandó vetítésen, akik így személyesen is megosztják a filmmel kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat, tapasztalataikat.

Rettegni a középszerűségtől. A Whiplash a zsűri díját és a közönségdíjat is elvitte a Sundance-ről
Rettegni a középszerűségtől. A Whiplash a zsűri díját és a közönségdíjat is elvitte a Sundance-ről
Cinefest

Az idei Sundance Filmfesztivál zsűrijének a nagydíját és a közönségdíját is megkapta a Whiplash, Damien Chazelle filmje, amely Andrew-ról, a 19 éves dobosról szól, aki a középszerűségtől rettegve mindent megtesz, hogy a legjobb legyen. A siker iránti vágy még nyomasztóbbá válik számára, amikor bekerül a konzervatórium zenekarába, amelyet a híres – és brutális módszereiről ismert - Terence Fletcher vezet, akiről úgy hírlik, semmitől nem riad vissza, ha arról van szó, hogy a legtöbbet hozza ki tanítványaiból.

A Sundance Filmfesztivál másik fődíjasa, a Karlovy Vary-i Filmfesztivál nyitófilmje, az I Origins, Az Origó, a Felettünk a Föld című, többszörösen is díjazott film rendezőjének, Mike Cahillnak második alkotása is versenyben van Pressburger Imre-díjért. A sci-fi drámában Ian Gray molekuláris biológiát tanul, a szakterülete a szem evolúciója. Beleszeret egy lányba, akivel a világnézetük radikálisan eltérő, de ez csak még jobban elmélyíti kapcsolatukat, és örök hűséget esküsznek egymásnak. Évekkel később Ian és a munkatársa, Karen fantasztikus felfedezést tesz, ami megrengetheti a világot. Kockára téve a munkáját és a családját, Ian elutazik a világ másik végére, hogy megtudja az igazságot és annak esetleges következményeit. Az amerikai film főszereplői Michael Pitt, Steven Yeun és Astrid Bergès-Frisbey.

 

Az október 2-i magyar premierje előtt itt láthatja a közönség a svéd-dán-norvég koprodukcióban készült Turistot (Lavina/Force Majure) – Ruben Östlund rendező munkásságának friss darabját, amely idén Cannes-ban megkapta az Un Certain Regard szekcióban a zsűri díját. Egy svéd család a francia Alpokba utazik néhány napra síelni. Süt a nap, a lejtők varázslatosak, de aztán egy étteremre lecsap a lavina és minden megváltozik. Az étterem vendégei a szélrózsa minden irányába menekülnek, miközben Ebba a férjét hívja, hogy segítsen megvédeni a gyermekeiket. Tomas azonban menti a saját életét. Bár a várt katasztrófa végül elmarad, a család élete így is fenekestül felfordul.

A VAN hőse, Áron (Ferenczik Áron) reális figura a modern Magyarországról. Annyira bölcsész, hogy az már fáj
A VAN hőse, Áron (Ferenczik Áron) reális figura a modern Magyarországról. Annyira bölcsész, hogy az már fáj
Film Servis Festival Karlovy Vary

Ugyancsak nagy érdeklődésre tarthat számot a versenyprogramban a The Two Faces of January, a Kétarcú január című film, amelynek Hussein Amini a rendezője, a főszerepben pedig Kirsten Dunstot, Viggo Mortensent és Oscar Isaacot láthatjuk. A történet 1962-ben játszódik: egy elbűvölő amerikai házaspár, a karizmatikus Chester MacFarland és gyönyörű, fiatal felesége, Colette, Athénba érkezik. Találkoznak Rydallel, a görögül is beszélő amerikaival, aki – amellett, hogy idegenvezetőként dolgozik – a turisták megkopasztására szakosodott. Rydal nem tud ellenállni Colette bájának és Chester gazdagságának, ezért elfogadja a pár vacsorameghívását. De MacFarlandékra is igaz a mondás: nem mind arany, ami fénylik.

A Cinefesten három magyar film is lesz versenyben. A Free Entry Kerékgyártó Yvonne filmje, Pusztai Lucával, Barta Ágnessel és Sándor Péterrel a főszerepben. Betty és barátnője, V előtt nagy cél lebeg: ki akarnak jutni a Sziget fesztiválra. Pénzük nincs, de van némi vevőre váró füvük. A buli egész éjjel tart! V csinos lány, aki tudja, hogyan kell kihozni a legjobbat abból, amit a természet adott. Betty visszahúzódó és félénk, nem igazán tudja, hogyan fogja a cigarettát, mit mondjon a fiúknak. De egy vita után fordul a kocka, és a lányok útjai szétválnak.

Az Egy kemény tojás bosszúja, a Manieggs – Revenge of the Hard Egg, Miklósy Zoltán animációs filmje egy frissen szabadult elítéltről szól, aki az igazságtalanul eltöltött kéthetes börtönbüntetésért bosszúhadjáratot indít. Kalandos nyomozása során a Kínai sárkány klántól kezdve az illegális ketrecharcokon keresztül a nagy bankrablásig mindennel találkozik. Ám a végére egy olyan fordulattal kell szembenéznie, amire még a harcedzett akciófilm-rajongók sem számítanak.

A Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (For Some Inexplicable) című film Reisz Gábor rendezésében Áronról szól, aki lassan belép a harmincasok táborába. Most fejezte be az egyetemet, munkát keres, de nem igazán tudja, mihez is kezdjen az életével. A 30. születésnapjára szervezett bulin rájön, hogy a barátnőjének van valakije. Teljes kétségbeesésében alaposan a pohár fenekére néz. Egy Lisszabonba szóló jeggyel a zsebében tér magához. Úgy dönt, elfogadja a kihívást és nekivág az ismeretlennek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.