Ünnepnap Vizsolyban

Elkészült az első újranyomtatott vizsolyi biblia. A művet – az eredeti Szentírás megjelenésének 425. évfordulója apropóján – szombaton délután mutatják be a nagyérdeműnek, a kezdeményezés fővédnöke, Tőkés László jelenlétében, házi ünnepség keretében, a tetthelyen.

A világritkaságnak számító, középkori módszerekkel és eszközökkel létrehozott, kétmillió forint becsértékű másolat Daruka Mihály múzeumigazgató ötlete nyomán és vezetésével készült el. Az általa irányított egyesület nyolc éve határozta el, hogy az éppen 500 éve elindult reformáció előtt tisztelegve, újranyomja a Károli Gáspár által lefordított, és a legendás nyomdaművész, Mantskovits Bálint által kinyomtatott bibliát.

Daruka Mihály a modern középkor eszközeivel
Daruka Mihály a modern középkor eszközeivel
Veres Viktor / Népszabadság

A Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem vizsolyi kúriájában berendezett műhelyben – abban a házban, ahol a Mantskovits-féle könyv is készült – mindenekelőtt újrakonstruáltak egy korabeli elven működő, vízimalom meghajtású, rongypapírt gyártó manufaktúrát, összeraktak egy tökéletesen korhű nyomdagépet, elkészítették a betűk legyártásához szükséges, több mint 600 verőtövet, és kitanulták a XVI. századi papírmerítés technikáját. Mint annak idején lapunkban is megírtuk, az effektív nyomdai munkát áprilisban, János evangéliumával kezdték, a tervezett kétszáz példány legyártásának határidejét 2017-re tűzték ki. A kereszténység történetében egyedülálló vállalkozást a legjelesebb honi szakemberek segítették.

Az alapanyagot egy hazai gyártótól kapták igen kedvezményes áron, a piacon nem tudták volna megvásárolni: a szférát uraló két nyugati cég az A/3-as méretű lapok darabjáért öt eurót, azaz cirka 1500 forintot kér. Nagyobb tételnél persze jár a kedvezmény, de a végösszeg így is horrorisztikus lett volna: a 2412 oldalas kötet 200 példányának előállításához nagyjából 300 ezer lap kell. Az összköltséget 200 millió forintra taksálják, amelyet reményeik szerint kétszáz jómódú hazai kultúrapártoló ad majd össze, milliónként. Mint Daruka Mihálytól megtudtuk, a mai napig 43-an csatlakoztak a kezdeményezéshez; ha a küldetést bevégzik, az összes adományozó kap egy-egy példányt.

Ha a kétszáz darab elkészül, egyetlen árva sort sem nyomtatnak többé. 2017. október 31-én az összes verőtövet és az ötvenezer ólombetűt is megsemmisítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.