UNESCO-közgyűlés - Bogyay Katalin leköszönt az elnökségről

Bogyay Katalin közgyűlési elnök leköszönésével vette kezdetét kedden az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Általános Konferenciájának 37. ülésszaka.

A közgyűlést a két évvel ezelőtt megválasztott elnök nyitotta meg, majd a hagyományoknak megfelelően leköszönt posztjáról. Személyes hangvételű búcsúbeszédében Bogyay Katalin elmondta, hogy mandátuma két évében - a szervezet szellemiségének megfelelően - munkája legfőbb mozgatórugói a kulturális és a nyelvi sokszínűség, a biodiverzitás, a nőknek a konfliktusok megelőzésében és a békefolyamatok előremozdításában betöltött szerepe, valamint a kulturális, tudományos és sportkapcsolatoknak a békeépítés érdekében való felhasználása voltak.

Kiemelte, hogy valamennyi konfliktusos helyzetben a tárgyalófelek emberi méltóságának tiszteletben tartására ügyelt. Elnöksége idején különleges helyzetet jelentett az, hogy az elmúlt időszakban a szervezet történetében először három kelet-európai nő vezette az UNESCO-t. A szervezet főigazgatója ugyanis a bolgár Irina Bokova, a Végrehajtó Tanács élén pedig Eleonora Mitrofanova, Oroszország állandó UNESCO-képviselője állt.

Bogyay Katalin elnökségi idejéhez hasonlóan továbbra is Magyarország UNESCO-nagykövete marad. Magyarország állandó UNESCO-képviselőjének utódát a délutáni ülésen választják meg. A szervezet Végrehajtó Tanácsa Hao Ping kínai oktatási miniszterhelyettest terjeszti egyedüli jelöltként a plenáris ülés elé.

A szervezet párizsi székházában rendezett ünnepélyes megnyitón jelen volt Martonyi János külügyminiszter is. "Ez egy különösen sikeres elnöki időszak volt, annak ellenére, hogy az elmúlt két év nem volt könnyű az UNESCO életében" - mondta el a külügyminiszter. Utalt arra, hogy az UNESCO költségvetése a korábbi 607 millió dollárról (132 milliárd forintról) 22 százalékkal 507 millió dollárra (111 milliárd forintra) csökkent 2012-ben és 2013-ban azután, hogy a szervezet előző közgyűlésén, 2011. október 31-én teljes jogú tagjává választotta a Palesztin Hatóságot, és az Egyesült Államok ezt követően felfüggesztette a szervezet számára folyósított önkéntes hozzájárulást.

A külügyminiszter szerint Bogyay Katalin nagyon nagy politikai és diplomáciai érzékkel, kulturáltan, ügyesen, ragyogó emberismerettel látta el a feladatát. Martonyi János azt is elmondta: Magyarországnak nagyon fontos az UNESCO egyebek mellett a kulturális sokszínűség, az anyanyelv használata és az azon való oktatás szempontjából, valamint a romastratégia univerzális szempontjából.

A külügyminiszter hétfő este kétoldalú megbeszélést is folytatott Irina Bokovával, az UNESCO főigazgatójával, egyebek mellett a 2014-ben megrendezendő magyarországi holokauszt-emlékévről, amely felett a szervezet fővédnökséget vállalt. Ennek keretében a főigazgató áprilisban, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján Magyarországra látogat - közölte a külügyminiszter.

Az UNESCO Általános Konferenciája, azaz közgyűlése a szervezet legfőbb döntéshozó fóruma, amely kétévente ülésezik két héten át. A 195 tagország itt határoz a szervezet főbb programjairól, költségvetéséről, feladatai közé tartozik a Végrehajtó Tanács és a kormányközi bizottságok tagjainak megválasztása, valamint olyan évfordulókról is dönt a testület, mint a jelenleg is zajló Amrita Sher-Gil-év. Az elnök vezeti a közgyűlést, az ő feladata a pártatlanság és a szabályok betartatásának biztosítása, majd azt követően két éven át az UNESCO értékrendjének és filozófiájának képviselete a világban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.