galéria megtekintése

Újabb százmillió jutott valahogy Halász János ismerőseinek

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 10. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Halász János államtitkár egyetemi ismerőse és egy családtagja közös cége egyedüli pályázóként tehetett ajánlatot egy csaknem százmilliós kommunikációs tenderen. A politikus ismerősi köre már több mint 400 milliónál tart.

Halász János egyetemi ismerőse, Jantyik Csaba és egy családtagja közös cége egyedüli pályázóként tehetett ajánlatot egy csaknem százmilliós kommunikációs tenderen. A kiíró szervezet vezetője Halász régi munkatársa, a debreceni közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője volt.

A Halász által vezetett kulturális államtitkárság is figyelemmel kísérte a munkát.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012 januárjában a Támop keretében pályázatot írt ki Tanulási partnerségek a foglalkoztathatóság javításáért címmel hozzávetőleg kétmilliárd forintnyi összegre. A projekt célja „a munkaerő-piaci hátrányok újratermelődésének megakadályozása” volt, az „önálló jövedelemszerzésre való képesség javításának elősegítése” révén, vagyis „az aktív korú inaktív emberek képessé tétele az önfenntartáshoz szükséges alapkompetenciák kialakítására, sajátos igényeikhez és szükségleteikhez illeszkedő tanulási lehetőségek biztosítása”.

 

A felhívásra a számos civil szervezetet tömörítő, a debreceni közgyűlés Fidesz-frakciójának élén álló Balázs Ákos által vezetett szervezet, a Szövetség az Életen át Tartó Tanulásért nyújtott be pályázatot, amely ekkorra – más támogatást elnyerve – kilenc helyszínen működtetett „nyitott tanulási központokat”, és ezúttal is megnyerte a feladatot, hogy az ország ötven pontján hozzon létre megfelelő programokkal tanulásiközpont-hálózatot a „Nyitok program” keretében.

Versenytársuk nem akadt, a minisztérium tájékoztatása szerint azért, mert „a kiemelt projekt tervezési felhívásában rögzítésre kerültek azon feltételek, amelyeknek a projektet benyújtónak meg kell felelnie. Ennek megfelelően a kiemelt projekt felhívásra kizárólag a Szövetség az Életen át Tartó Tanulásért Alapítvány nyújthatott be projekttervet”.

Halász János mint kulturális államtitkár a parlamentben
Halász János mint kulturális államtitkár a parlamentben
Teknős Miklós

A szövetség az elnyert közpénzek kezelőjeként a határidőket jelentős mértékben lerövidítő „gyorsított meghívásos” pályázatot írt ki bő 99 millió forint értékben tavaly júliusban „marketing és szakmai kommunikációs feladatok ellátására”. A gyorsítással együtt is két cég nyújtott be jelentkezést, de Balázs Ákos tájékoztatása szerint egyikük „referenciaigazolása nem volt megfelelő”, ezért árajánlatot már csak a másik, a Jantyik Csaba vezette Híd Média Kft. tehetett.

A kiíró szervezetet vezető Balázs Ákos a kilencvenes évek végétől mintegy három éven keresztül Halász János egykori kulturális államtitkár – jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia felügyelőtestületének elnöke – munkatársa volt egy derecskei alapítványnál. Ez azért érdekes, mert a Híd Média tulajdonosa – sógornője társaságában – Jantyik Csaba, aki szintén Halász régi ismerőse, az Opten cégjegyzék adatai szerint máig is az 1989-ben egyesületté alakult Szép Klub képviselői, Halász ügyvivőként, Jantyik elnökségi tagként.

Jantyikhoz és Balázs Ákoshoz kötődő civil szervezetek érintettek voltak az első Orbán-kormány hivatali ideje alatti, nagy sajtóbotrányt kiváltó, célja szerint civil szervezeteket segítő ingatlanosztásban is, amelynek során a Fideszhez és magához Halászhoz közel álló szervezetek számos ingatlanrészhez jutottak. Halász az élesen vitatott döntéseket meghozó parlamenti albizottság elnöke volt.

Megkerestük az ügyben Balázs Ákost, aki a „gyorsított meghívásos” eljárást azzal indokolta, hogy „a projekt hivatalos ütemezése szerint a tanulási központok megnyitásával egyidejűleg szükséges a médiakampány megindítása is, hiszen megfelelő médiakampány hiányában nem válik elérhetővé a projekt célcsoportja, így az nem érné el a célját”. Hozzátette még, hogy „az eljárás az elejétől a végéig az NFÜ közbeszerzési felügyeleti főosztályának ellenőrzése alatt folyt, és sem a részvételi, sem az ajánlattételi szakasz eredményét nem lehetett kihirdetni anélkül, hogy az adott szakasz során keletkezett valamennyi dokumentumot a fenti főosztály ne ellenőrizte volna. Az eljárás valamennyi dokumentumát rendben találták, s az eljárás lefolytatását teljesen szabályszerűnek minősítették”.

A határidők pedig megítélése szerint így sem voltak rövidek, mivel „minden egyes közbeszerzési lépésnél a felügyeleti főosztály jóváhagyását kellett kérni a szabályosságról”. Balázs hangsúlyozta, hogy a szövetség húsz éve működő civil szervezetek szövetsége, amelyek elsősorban a szociális szférában tevékenyek, és a közelmúltban próbálták megújítani, hatékonyabbá tenni a munkájukat, így fordult érdeklődésük a felnőttképzés felé.

– A rendszerváltás óta dolgozunk együtt a területet ismerő szakemberekkel, és velük konzultálva nyertünk már 2009-ben, a szocialista kormányzás idején is. A programunk először Brüsszelben lett jó gyakorlat, aztán Magyarországon az NFÜ is átvette. Számos külföldi konferencián mutatták be a Nyitok program eredményeit, méltató írások is jelentek meg róla. Ezt azért hangsúlyozom, mert ezek szakkérdések, én is elsősorban szakembernek tartom magam. Függetlenül attól, milyen kormány van hatalmon, mi tesszük a dolgunkat – mondta.

Annak, hogy egykor Halász munkatársa volt, Balázs szerint „semmi jelentősége nincs a Nyitok program szempontjából”, az ingatlanügyről pedig végképp nem értette, „hogy vetődik fel ezzel a dologgal kapcsolatban. Az összes ingatlanrészt visszaadtuk, ezzel az ügy lezárult. Nagyon messzire kell az időben visszamennünk, hogy ezt a két dolgot összekapcsoljuk”. Halász több megnyitón részt vett, de Balázs szerint ennek nem kell jelentőséget tulajdonítani, mondván, hogy „sok más minisztérium képviselője is részt vett az átadásokon, aminek én örülök is, egy ilyen országos programnál fontos, hogy meglegyen a támogatottsága. A politikát sikerült távol tartani a programtól, és a jövőben is erre törekszünk. Ingyen biztosítjuk mindenkinek a tanulási lehetőséget, a fő célunk a felnőttek foglalkoztatottságának javítása”– tette hozzá.

Nem ez az egyetlen eset, amelyben Halász János ismerősei által vezetett szervezetek közpénzes megbízásaihoz jut hozzá a Híd Média Kft. A Halász-hálózathoz kapcsolódó, ezt a céget is magában foglaló, figyelemre méltó közpénzáramlás összege az utóbbi évek során meghaladta a 400 millió forintot.

Ki kicsoda: az államtitkár ismerősei és a közpénzek

Balázs Ákos: Halász régi derecskei munkatársa, a Halász vezette parlamenti albizottság ingatlanosztó tevékenységének is érintettje volt 2001-ben. Jelenleg az NFÜ-től hozzávetőleg kétmilliárd forintot felnőttképzésre elnyerő szövetség és a debreceni közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője.

Mező Barna: Balázs Ákostól vette át egy az ingatlanosztási ügyben érintett szervezet vezetését. Testvére és sógora a tulajdonosa a Tömb 2002 Kft.-nek, amelynek furcsa közbeszerzési győzelmeiről lapunk is írt. A minisztérium – Halász egykori munkahelye – felügyelete alá tartozó Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft.-től egyetlen pályázóként a beruházás becsült értékénél bő 45 százalékkal drágábban nyert építési megbízást, majdnem 150 millió forintért, éppen az értékhatár alatt, amely már nyílt pályázat kiírását igényelné. Egy 70 milliós megbízásuk kapcsán a kiíró Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – lapunk kérdései nyomán – belső vizsgálatot rendelt el.

Zámbori Péter és Tamás: A testvérek Halász régi ismerősei, ők is feltűntek az ingatlanbotrányban kedvezményezettként, Zámbori Tamás annak a bizottságnak a szakértőjeként is dolgozott, amely a döntéshozó albizottságot létrehozta. A hozzájuk kötődő alapítvány és Zámbori Péter cége 33 millió forinthoz jutott az NKA-tól, amikor Halász államtitkár volt, miniszteri döntés eredményeként, miközben Zámbori Tamás jó ideig az Emmi egyik államtitkárságának főosztályvezetőjeként is dolgozott. Zámbori Péter jelenleg a Nemzeti Színházat működtető állami cég felügyelőbizottsági elnöke.

Jantyik Csaba: Ifjúkoruk óta Halász közeli ismerőse, a cégjegyzék szerint együtt képviselik a Szép Klub Egyesületet. Az ingatlanosztási botrány érintettje volt a korabeli sajtóhírek szerint. Az ő és sógornője tulajdonában lévő Híd Média K . az előző ciklusban, Halász államtitkársága alatt rendszeresen részesült miniszteri döntéssel folyósított NKA-támogatásokban, akárcsak felesége és sógornője közös cége, összesen csaknem 15 millió forint értékben, jutott támogatás az általa képviselt egyesületnek is. A Híd Média nyerte meg egyetlen ajánlattevőként a Balázs vezette Szövetség az Életen át Tartó Tanulásért majd 100 milliós tenderét. Ugyancsak versenytárs nélkül szereztek meg 2011 elején a Zámbori Tamás vezette Hajdú-Bihar megyei önkormányzati cégtől, a Megyegazda Nonprofit Kft.-től egy 31 és fél milliós megbízást marketing- és kommunikációs feladatok ellátására, 2013-ban a Zámbori Péter vezette kecskeméti városi cég, a Hírös Sport K . szerződött velük „óriásplakát gyártására és kihelyezésére” ötmillió forintért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.