galéria megtekintése

Fekete György bejelentkezik a maradékokért is

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 22. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Ismét erősödik a szóbeszéd, amely szerint a Magyar Művészeti Akadémia kiterjeszti befolyását a kultúrafinanszírozás egyik utolsó valamilyen mértékű szakmai autonómiával rendelkező szervére, a Nemzeti Kulturális Alapra (NKA) is.

A Nemzeti Kulturális Alap döntéshozatali rendszerét a második Orbán-kormány jelentősen átalakította. Számos kulturális-művészeti területet összevonva, csökkentette a szakmai kollégiumok számát, és 2012 januárjától az új rendszerben tevékenykedő kollégiumi tagok is megkapták négyéves mandátumukat, amely most decemberben jár majd le. Az új jelölések folyamán komoly változások várhatók a döntéshozó szervek személyi összetételében.

Több, egymástól független, a kulturális alap ügyeire közelről rálátó forrásból is úgy értesült lapunk, hogy nemcsak a zsűrorok cserélődnek majd – részben – ki, de maga a törvényben rögzített delegálási rendszer is gyökeresen megváltozhat.

Kezdjük azzal, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az állandó szakmai kollégiumok tagjainak felét az egyes területeken tevékeny szakmai szervezetek választják ki, másik felét pedig a miniszter kérheti fel, és már ez a megoldás is jelentős mértékben korlátozza az alap szakmai önállóságát.

 

Ráadásul a választási folyamatban részt vevő szakmai szervezetek körének kijelölése, meghívásuk mindig hagy esélyt a további manipuláció számára, számos megfigyelő szerint ezt az esélyt a jelenlegi kollégiumok összeállításánál ki is használta a hatalom: a könyvkiadás kollégiumának tagjait jelölő szervezetek között például csak a kormánytól nem túl távol álló írószövetség képviselte az írószervezeteket, nem véletlen, hogy a kollégium mindegyik irodalmár tagja kötődik valamilyen mértékben hozzájuk.

A szépirodalmi kollégium tagjai közül Reményi József Tamás tavaly szakmai lelkiismeretére hivatkozva le is mondott, az előadó-művészeti kollégiumból átszervezés miatt kieső Gáspár Máté pedig

lényegében politikai nyomásgyakorlásról számolt be

lapunknak.

A hírek szerint azonban a helyzet jövőre megint változik, forrásaink megfogalmazásában tovább romlik majd, számosan attól félnek, hogy beléphet a delegálási rendbe a Fekete György elnökölte Magyar Művészeti Akadémia is, méghozzá önálló jelölő szervezetként. Forrásaink úgy tudják, a tagok egyharmadát a művészeti akadémia fogja beküldeni a kollégiumokba, és csak a maradék kétharmadon osztozhatnak majd meg fele-fele arányban a szakmai szervezetek a minisztériummal.

Próbáltuk a híreszteléseket ellenőrizni: mind az NKA igazgatóságának, mind pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának feltettük a kérdéseinket. Az igazgatóság kezelő, „végrehajtó” szervként nem tartotta magát illetékesnek kultúrpolitikai döntésekkel, esetleges jogszabályváltozásokkal kapcsolatos kérdésekben, az e tekintetben nagyon is illetékes minisztérium viszont szerda délutánig egyáltalán nem válaszolt kérdéseinkre, hiába ismételtük meg őket.

Fekete György. Most már nem teher
Fekete György. Most már nem teher
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Tavaly-tavalyelőtt már a kultúrpolitikai sajtótájékoztatók slágertémája volt az először talán Hiller István által megszellőztetett ötlet az NKA-nak az MMA-ba olvasztásáról, és bár határozottan nem tagadták a Fidesz–KDNP politikusai, hogy gondolkoznak rajta, végül úgy tűnt, hogy csendben lekerül a napirendről. Akkoriban

főleg azzal indokolták az elképzelés elvetését, hogy az NKA apparátusának működtetése igen komoly adminisztratív terheket pakolna Fekete Györgyék vállára,

miközben az akadémia kisebb léptékű szervezési feladatokkal, például a nehezen születő Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet üzembe helyezésével is nehezen boldogul.

Ha azonban az ismét nem cáfolt hír igaznak bizonyulna, úgy az MMA anélkül szerezhetne befolyást az NKA-s milliárdok elosztása felett, hogy az adminisztrációs feladatokat át kéne venniük. És ha a kollégiumokban is folytatódna eddigi kiváló együttműködésük a kormánnyal, úgy esetről esetre kétharmaddal számolhatnák fel a kulturális alap szakmai autonómiájának maradékait.

A nemzeti kultúra fő támogatója

Még az Antall-kormány idején, 1993-ban alkottak törvényt a Nemzeti Kulturális Alap mint elkülönített állami pénzalap létrehozásáról azért, hogy ne függjön a mindenkori éves költségvetéstől a kulturális támogatás. Akkor az úgynevezett kulturális járulékból befolyó összeg volt a szétosztás bázisa. Ezt a státust az első Orbán-kormány szüntette meg 1999-ben, és az Alapprogrammá átnevezett intézményt az akkor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának hívott hivatal költségvetésének rendelte alá.

A szocialista kormányzás alatt, 2006-ban lett megint Alappá, és 2010 elején a megszűnő kulturális járulék helyett az ötös lottóból származó bevétel egy részét kezdték felhasználni a művészeti és kulturális tevékenységek támogatásának céljára.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.