Új cirkuszcsarnok épül a MACIVA Művésztelepén

Új cirkuszcsarnok épül a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) Hungária körúti művésztelepén, az állatszámok gyakorlására szolgáló Hippodrom és a közvetlenül mellette található állatház helyén – jelentette be hétfőn Kriza Zsigmond, a vállalat ügyvezető igazgatója.

Az 1951-ben épült, mára korszerűtlenné vált objektumok bontását hétfőn kezdik meg, ezek helyén épül fel a Hungária Cirkuszcsarnok. A kétszintes, mintegy 902 négyzetméteres, 12 méter kupolamagasságú és 132 ülőhellyel rendelkező új épület lehetőséget biztosít majd az akrobatikus és levegőszámok gyakorlásához, valamint bemutató és vizsgaelőadások helyszínéül fog szolgálni – hangzott el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

A csarnokot egy átjáróhíd fogja összekapcsolni a Művésztelepen lévő másik próbateremmel. Az új építmény porondjának mérete megegyezik majd a Fővárosi Nagycirkuszéval, így lehetőséget ad arra, hogy a művészek korszerű és valós méretű térben készülhessenek fel az előadásokra – emelte ki az igazgató.

Az új cirkuszépület nemcsak a Baross Imre Artistaképző számára jelent majd nagy szakmai előrelépési lehetőséget, hanem a várakozások szerint a professzionális gyakorlócsarnokkal és művészeti bemutatkozó helyszínnel a teljes magyar cirkuszművészet is új lendületet kaphat. Az építkezés várhatóan a jövő év második felében fejeződik be.

A Hippodrom és az állatház hosszú ideje használaton kívül álló 440 négyzetméteres épületeit a magyar magáncirkuszok államosításakor építették, attól kezdve az artista- és állatszámok próbatermeként üzemeltek. A Művésztelepen az elefántházban két elefánt és egy ló kapott helyet, a vadállatházakban pedig gyakran több mint harminc tigrist, oroszlánt és leopárdot tartottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.