Wilhelm Droste nem kér jelenlegi magyar kultúrpolitikából

Nyár végén lejár a berlini Collegium Hungaricum igazgatója, Can Togay megbízatása, szeptember 1-jétől az isztambuli magyar intézetet fogja vezetni. A berlini igazgatói poszt betöltésére a napokban írja ki a Balassi Intézet a pályázatot. Sokáig azonban kétséges volt, lesz-e pályázat, vagy egyszerű kinevezéssel töltik be a helyet. A múlt héten, az Index kérdésére kiderült: megpályáztatják a stallumot.

Szép feladat lenne szellemi élettel megtölteni
Szép feladat lenne szellemi élettel megtölteni
Reviczky Zsolt

Can Togay 2008 januárja óta töltötte be berlini megbízatását. Kinevezésekor tizenöt pályázó közül választotta ki Hiller István akkori kulturális miniszter. A pályázók egyike az a Wilhelm Droste volt, akit most Togay egyik lehetséges utódjaként emlegetnek.

Wilhelm Droste, az ELTE Germanisztikai Tanszékének oktatója a 90-es években a Dürer kávézó, a Goethe Intézet mellett működő Andrássy úti Eckermann kávéház, majd ennek Ráday utcai utódja alapításával, valamint a magyar irodalom s főleg Ady Endre művészete iránti elkötelezettségével vált ismertté. Alapítója és főszerkesztője a Drei Raben (Három Holló) című irodalmi folyóiratnak, amely tematikus számaival német nyelvterületen (Ausztriában, Svájcban és Németországban) népszerűsíti a magyar kultúrát.

Megkérdeztük, kíván-e ismét pályázni a berlini posztra. Bármilyen fájdalmas is ez számára, mondta, a magyar kultúrpolitika közelmúltbeli alakulása nem teszi sem értékrendjével, sem minőségérzékével összeegyeztethetővé, hogy ismét megpályázza ezt a posztot. Most inkább egy újabb budapesti hely létrehozásába fekteti energiáját. Különben szép és vonzó feladat volna Berlinben, a Humboldt Egyetem és a Gorkij Színház közvetlen szomszédságában álló neo-Bauhaus-palotát, Can Togay munkáját folytatva, szellemi élettel megtölteni, mondja Wilhelm Droste. A még mindig nem igazán kihasznált földszinti gasztronómiai térbe egy valódi kávéházat képzel, Duna-térségi konyhával, friss magyar és nemzetközi sajtóval, sok kis rendezvénnyel, ami fontossá válhatna annak a rengeteg fiatal magyarnak, aki Berlinbe költözött, de a berlini értelmiségnek is. Egy kis szigeten fel lehetne mutatni valamiféle magyar egységet, amely a politikában minden oldalról az értelmét vesztette, ez lehetne a nehéz és izgalmas fő feladat.

Úgy hírlik, ha pályázik, esélyes lehet a posztra Kopek Gábor, a Moholy Művészeti Egyetem (Mome) rektora. A fotó- és médiaművész rektor Lipcsében szerezte diplomáját, és több németországi akadémián is tanított vendégprofesszorként, erős a kötődése a német nyelvterülethez és a német kultúrához. A nyáron lejáró rektori megbízatása sikeres volt, két ciklust töltött az intézmény élén, s ezalatt modernizálta az iparművészeti képzés struktúráját. Tovább erősítheti berlini kinevezésének esélyeit, hogy a Balassi Intézet jelenlegi vezetője, Hatos Pál 2006 és 2010 között a Mome kancelláriáját vezette, vagyis a rektor közeli munkatársa volt.

Megkérdeztük Hatos Pált is, miért döntöttek végül a pályáztatás mellett, s milyen szerepe van személy szerint a győztes kiválasztásában. Válaszában azt írja: „A pályázat mellett Berlin esetében praktikus érvek szólnak, hasznosnak találjuk minél több alkalmas személy és koncepció megismerését, személyi kombinációkat pedig éppen a pályázati eljárás miatt nem kommentálunk.”

A Balassi Intézet igazgatója egyébként ajánlást tesz a miniszternek a győztes pályázó személyére, akit e javaslat vagy más megfontolás alapján a külgazdasági és külügyminiszter, Navracsics Tibor nevez majd ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.