galéria megtekintése

„Sinkóval és Fábryval jó kezekben van a kabaré”

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 25. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

Halálán van a Rádiókabaré? – ezzel a címmel írt bejegyzést blogjára Varga Ferenc József márciusban. A kérdésre van válasz: Fábry Sándor és Sinkó Péter szerkesztésében továbbra is megy a műsor. Az idei Karinthy-gyűrűs, Aradi Péter szerint pedig egyenesen új rétegeket talál meg, új életre kel a kabaré az internetnek köszönhetően.

Több hónapon át nem vettek föl új kabarét a rádióban. Varga Ferenc József humorista márciusi blogposztjában egyenesen azt írta, a kabarénak vége. Néhány nappal később az ATV-nek nyilatkozva azonban már azt mondta: úgy tudja, mégis lesz kabaré a későbbiekben, a szünet hátterében az áll, hogy a rádió átalakítja a műsort. A humorista akkor úgy vélekedett, Fábry Sándor lehet a program új főszerkesztője.

Első jóslata, miszerint megszűnik a havonta jelentkező Rádiókabaré, nem vált be: Az elmúlt év esszenciája címmel már márciusban is volt műsor, áprilisban aztán az Új generáció címmel főleg stand-uposokat felvonultató összeállítást sugároztak. Az első klasszikus Rádiókabaréra májusig kellett várni, amikor is kiderült, Varga második jóslata már korrelál a valósággal. A szerkesztők között valóban ott találjuk Fábry Sándort. És Sinkó Pétert, aki most visszatért a kabaréhoz.

Amely egyébként majdnem kilencvenéves múltra tekinthet vissza. Az 1925. december 1-je óta sugárzó rádióban már 1929 szilveszterén helyet kapott a hajnalig tartó nevetés, amelynek az ötvenes években is volt ideje a rádióban Kellér Dezső, Darvas Szilárd, Salamon Béla előadásában. 1963-tól külön rovata lett a kabarénak az Összetett Műsorok Szerkesztőségében. A rovatot Szilágyi György, Marton Frigyes és Kaposy Miklós vezette. És 1968-tól a felvételeket előzetesen már nem is kellett megmutatni az MSZMP Központi Bizottsága delegáltjainak, ezt Marton érte el. A Kabarészínház a rákövetkező évben indult el, 1969 márciusában jelentkezett az első Rádiókabaré. Emlékezetes nevek fémjelezték: Komlós János, Bárdy György, Kern András, Hofi, Verebes István meg a Humorfesztivál dobogósai: Boncz Géza, Farkasházy Tivadar és Sinkó Péter. Aztán meg a Markos–Nádas-duó vagy az Illetékes elvtárs: Koltai Róbert. Most úgy látszik, lesz folytatás.

 

Varga Ferenc József írásában találunk még egy jóslatot: „A Karinthy-gyűrűt talán még átadják: valami kezdőnek. Aradi meg Vida majd megkapják. Egyszer. Harminc év múlva egy boltban, ha megveszik.” Nem lett igaza: az idei Karinthy-gyűrűt éppen a 2012-ben díjazott Varga gyakori szerzőtársa, Aradi Tibor vehette át kedden a Magyar Rádió Márványtermében.

Fábry Sándor és Aradi Tibor a Karinthy-gyűrű átadásán a Márványteremben
Fábry Sándor és Aradi Tibor a Karinthy-gyűrű átadásán a Márványteremben
Máthé Zoltán / MTI

– Először elérzékenyültem, aztán örültem, végül inkább megijedtem. Ez hatalmas felelősség – mondta lapunknak a friss díjazott. Megkérdeztük Varga márciusi prognózisáról és a Rádiókabaré lehetséges végéről is.

– A Rádiókabarénak nemcsak közönsége, hanem rajongótábora is van, ez nem az a műsor, amelynek a megszűnésére a hallgatók csak úgy legyintenének. Egy darabig nagyon rossz irányba tartott a program, de most, hogy visszatér Sinkó Péter, és együtt szerkesztik Fábry Sándorral, jó kezekben van a kabaré

– mondta Aradi. Ő nem hisz abban, hogy a kormányzattal köztudottan rokonszenvező Fábry irányítása alatt csorbát szenvedne az örök ellenzéki műfaj. – Ha érezném a veszélyét, higgye el, megmondanám. Nincs közöttünk probléma, még sosem fordult elő, hogy kihúzott volna valamit. Nincs cenzúra. Most a legrendezettebb a viszonyunk a Rádiókabaréval, minden értelemben.

A műsor jövőjével kapcsolatban úgy vélekedik, hogy az most éli második virágkorát: a Rádiókabarét hagyományosan a készülékek előtt váró idősebbek mellett már legalább annyian figyelik a bemutatókat az interneten. Az új műsorok azonnal felkerülnek a videomegosztókra is. – Így azokhoz is eljuthatnak a kabarék, akik a rádióval már legfeljebb csak az autóban találkoznak, és ott is zenét hallgatnak rajta – állítja. – A fontos és aktuális problémákról szóló tréfákat rengetegen megosztják a neten. A kabarénak ma is jelentős szerepe van. Új életre kel.

A gyűrűk urai

Negyven éve, 1975-ben adták át először a Karinthy-gyűrűt. Elvileg június 25-én, Karinthy születésnapján osztják ki az elismerést, az idén 22-én, ki tudja, miért. Az adományozó mindig a Magyar Rádió elnöke (most Jónás István). Elsőként Marton Frigyes kapta meg a gyűrűt. Hofi Géza (1979), Moldova György (1981), Nagy Bandó András (1988), a Markos–Nádas-duó (1991) mellett díjazott volt például Boncz Géza (1994), Megyesi Gusztáv (2011), Sándor György (2003), Kőhalmi Zoltán (2009), Bödőcs Tibor (2010) és a Szomszédnéni Produkciós Iroda (2014). Egyszer maradt el az átadó: 2007-ben Garas Dezső nem vette át a Karinthy-gyűrűt, így tiltakozva Farkasházy Tivadar kirúgása ellen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.