galéria megtekintése

Különleges gyűjteményének keres kiállítót

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 07. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Az ország vélhetően legpazarabb kerékpáros-képeslapgyűjteményének töredékét nemrég egy dél-balatoni löszpincében tekinthették meg a Királyi Honvédség kerékpáros-hadosztályaiban szolgált katonák üzeneteiből rendezett tárlaton. Ma már sokkal kevésbé trendi levlapot küldeni, mint száz vagy akár tíz éve, a választékra azonban nem lehet panasz.

Pordán Erzsébet húsz éve gyűjt képeslapokat. Egyik legnagyobb kollekciója a hozzávetőleg 800 darabos biciklis szortiment, ebből állítottak ki úgy negyvenet Szárszó mellett, Szóládon, a szervezők által megajánlott egyik témához, a két világháborúhoz fűzve.

A tárlatot – amelynek lapunkban is bemutatott szórólapján egy bicikliből kialakított, hihetetlen betegszállító volt látható a hozzá tartozó hajtóval és sebesülttel – élénk érdeklődés kísérte. Az inspirációt egy 1992-es ajándék adta: Pordán Erzsébet első képeslapján egy mókás, bicikliző cserebogár látható, amely egy aranyló napkorong fénylő sugara felé teker serényen.

Az 1910-es feladó szövege ekképp szól: „Ez sietve viszi a hírt szerencsés megérkezésünkről és hogy jó reggelt kívánjon (szerető Atyád).” A gyűjtő ettől kezdve rendszeresen kereste a bringát mint motívumot, leginkább a bélyeggyűjtők (Mabéosz) vonatkozó szekciójának csereberenapjain és árverésein, antikváriumokban és bolhapiacokon és külföldi utazásain. Néhány éve a neten is keres és talál kincseket, habár az árak miatt egyre gyakrabban kell visszafognia magát; egyes ritkább példányért túl komoly pénzeket kérnek.

 
Nem tucat, de tizenkettő Pordán Erzsébet nyolcszázas gyűjteményéből
Nem tucat, de tizenkettő Pordán Erzsébet nyolcszázas gyűjteményéből
Földi Imre

A város-, viselet-, had-, sport-, technika- és kultúrtörténeti szempontból is érdekes gyűjtemény egyik legveretesebb részét az ún. művészlapok adják, ezeken általában ismert, de a maguk korában mindenképp keresett alkotók grafikái láthatók. A másik nagy kategória a reklámlapoké, amelyeken – olykor máig működő – kerékpárközeli világcégek ajánlják magukat a közönség kegyelmébe, a harmadik az állatos rajzok és fotók tág köre, amelyben a malac a legtörzsökösebb figura.

Ezzel alkot közös halmazt a humoros levlapok osztálya, amely a vicces szituációkban ábrázolt állatkák mellett többnyire nagy és látványos esésekkel kárörvendezteti meg a nézőt. A kollekció legrégibb biciklis levelezőlapjait 1897-ben adták postára, a gyűjtő első számú kedvence egy fotográfia, amelyen a borongós Kossuth tér teljes macskaköves kiterjedésén éppen semmi más nem látszik, csak egyetlen árva, járdaszegélyhez támasztott bicikli; 1918-ban küldték el, bizonyos „Tisztelendő Matusek Ottónak, Zirczre”.

A talán legkülönlegesebb egy fából (!) készült darab, amelyen egy hölgy és egy úr hajt végre akrobatikus gyakorlatokat. Pordán Erzsébet el ugyan semmi pénzért, kölcsön azonban szívesen odaadná a kollekciót vagy annak legalábbis egy részét valamely közgyűjteménynek. Kiállító kerestetik.

Hab, bab, szívecske

A magyar képeslapokat a háború után a Képzőművészeti Alap Kiadó Vállalata adta ki. A többségükön fotótechnikával előállított városképek láthatók, de megjelentek a rajzos üdvözlőkártyák, ünnepekhez kapcsolódó színes lapok is. Jellegzetes kortünet volt az úttörőbarátságok levelezőlapja: az egykorúak irigykedve bámulták a Szovjetunióból érkező színes, háromdimenziós képeslapokat. Az aktuális évfordulókhoz kapcsolódó propagandalapok is rendszeresen piacra kerültek. A rendszerváltás után új grafikai megoldású városképekkel, vicces vagy pajzán, új formátumú lapokkal rukkoltak elő a kiadók.

A jelenlegi piac is vegyes. A nosztalgiára éhes fogyasztók számára elérhetők a korábbi képeslapok reprint kiadásai, a település marketing részét képező fotólapok, a mókás, sikamlós, grafikus lapok. Ma a turisták által a kirándulásokon, városlátogatásokon feladott üdvözlőlapok kerülnek legnagyobb számban postára – vázolta egy másik gyűjtő, Juhász Gyula. A szakkereskedésekben megkönnyítik a vevő dolgát, a lapokat az élet nagy eseményei szerint szortírozva tálalják, születés, szerelem, halál (részvétnyilvánítás), születésnap, névnap, de gazdag anyagot kínálnak a köszönetüket kifejezőknek, a jobbulást kívánóknak és a barátságukról biztosítóknak is.

Sok a habos-babos-szívecskés produkció, az aranyos kisállat, az orchidea, a lapok jó részét közhelyes bölcsességekkel és viccesnek szánt megállapításokkal szerelik, mint pl. „az élet sokkal szórakoztatóbb, ha fekve csinálod” (Szerelem kategória). A Magyar Posta 2014-ben 2,2 millió képeslapot értékesített, ennek 40 százalékát a karácsonyi, 12 százalékát a húsvéti képeslapok forgalma adta. (B. T.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.