galéria megtekintése

Tündérország jobban teljesít

19 komment


Szemere Katalin

Vadvilág címmel új albumot ad ki Koncz Zsuzsa, a negyvenediket. Elénekli benne a Történelmi lecke fiúknak című, Bródy János által megzenésített Ady Endre-verset.

Nem hívja beszélgetős műsoraiba az állami tévé, nem játsszák a zenéjét a rádiók, de Koncz Zsuzsát ez csak picit zavarja. Boldoggá teszi, hogy koncertjei telt házasok, majdnem 185 ezren követik a Facebookon, és a Hungaroton kiadó tavaly bejelentette: várja a következő lemezét. Két hónapon belül megjelenik Vadvilág című albuma.

Bár sokan prognosztizálták a CD halálát, még nem kell elföldelni. Amíg a világsztárok újabb lemezekkel jönnek ki – függetlenül az internetes forgalmazástól –, ő miért hagyná abba? A legnagyobb közönséget vonzó énekesek olyan lemezkiadókkal szerződnek, amelyek koncerteket is szerveznek. És általában az utóbbiakból keletkezik a jelentősebb bevétel.

Eltelt három év az előző stúdióalbum, a Tündérország óta, azóta sokat változott a világ, mondja Koncz Zsuzsa. Akkor még a közel-keleti probléma nem volt annyira előtérben, mint most. Ha arra vagyok kíváncsi, énekel-e, mondjuk, a menekültekről, azt mondja: nem szokott direktben társadalmi kérdésekkel foglalkozni, de dalaiban sokféleképpen értelmezhető megjegyzések, mondatok bukkannak fel. Különösen, ha Bródy János írta őket. Említi is példának a Százéves pályaudvart, amelyet a délszláv háború idején komponált Bródy Gerendás Péterrel, éppen akkor, mikor annyian vándoroltak be Magyarországra. „Vannak idők, mikor menni kell / Mikor feltűnik a ház falán a jel. / Nem volt már egészen fiatal, / És most úgy érezte, majdnem belehal, / Mikor a sínek mellett állt egy hajnalon / Azon a százéves pályaudvaron..."

 

Az énekesnő heteket töltött a stúdióban, a keverőasztal melletti szófán a dalszövegek hevernek, köztük Ady Endre Történelmi lecke fiúk­nak. Súlyos, tömény vers, ami bár 1912-ben jelent meg, erősen áthallásos ma is. „...Magyarország dús ország volt, / Van termése, kincse, vadja, / De amit a bús nép szerzett, / Víg uraság zsebre rakja. / Csak a gazdag, csak a zsarnok / Élt föl minden földi jókat. / Megláncolták, butitották / A dolgozó milliókat..." bökünk rá a szövegrészletre, amelyet Bródy ajánlott énekelni, majd írta hozzá a zenét. Nem ez az egyetlen „ütős" szám az új albumon, pár cím sem hagy kétséget a témáról. „Sírva vigad a magyar", „Jobb, ha vársz még" és ott az „Ingoványos vadvilág", amelyet a gitáros Maróthy Zoltán komponált neki. Rákerül a lemezre érzelmi, emberi problémákról szóló téma is, mint például Tolcsvay László és Müller Péter Sziámi dala, a Barátság. Több számot kapott Závodi Gábortól, aki 17 éve zenei vezetője turnéegyüttesének, és az albumok is az ő irányításával készülnek. Hangszerel, zongorázik, vokálozik, zenét és szöveget ír, ő a zenei kormányos.

Koncz Zsuzsa figyeli, ahogy Závodi Gábor bűvészkedik a felvett anyaggal
Koncz Zsuzsa figyeli, ahogy Závodi Gábor bűvészkedik a felvett anyaggal
Koncz György / Népszabadság

A Vadvilág lesz Koncz Zsuzsa negyvenedik lemeze, ha a legutóbbi kiadványt, a tizedik Aréna-koncertet követő hármas albumot egynek vesszük. – Kevéssé izgatnak az évfordulók, nem gondolom, hogy nyilvánosan kellene ünnepelni lemez- vagy születésnap-jubileumot – mondja.

A közönséget nem érdekli, hányadik album ez, és mennyit játsszák a rádiók. Már hat éve egyik rádió sem adja a Kossuth-díjas énekesnő számait. Hozzászokott: a legendássá vált Ha én rózsa volnék sem fért bele a hajdani Magyar Rádió programjába, igaz, nem is volt beilleszthető a szokásos tánc- és popzenei műsorokba.

Nem esik jól neki, hogy ekkora a csönd körülötte a képernyőn is, de elbizonytalanodik: vállalható-e egyáltalán megjelenni az ­MTVA adásaiban? Ami nem a kultúra ügyét szolgálja, oda egyszerűen nem kívánkozik.

Amikor a stúdióban jártunk, épp keverték a dalokat Závodi Gáborral, aki az etalonnak minősített előző lemezhez mérte a hangerőt és az úgynevezett hangképet. Koncz Zsuzsa azt szokta mondani: „Tündérország jobban teljesít". Azt a lemezt imádta énekelni, és a koncertjeire is a szokásosnál több, azaz hét számot vitt belőle. Szerették a nézők még úgy is, hogy közben elvárták az ismert dalokat. Nem véletlenül kell úgy válogatni a koncertre, hogy legyenek számok a fél-, a közép- és a távoli múltból. A Ha én rózsa volnék, a Kertész leszek vagy a Kárpátiék lánya kihagyhatatlan, együtt éneklik vele a nézők.

A számok keverése közben néha effekteket építenek a számokba, a kijelzőn többször előjön a „zsűri" felirat. Hogy ki is az, azt csak akkor értem meg, mikor azt mondják Závodival, majd a zsűri dönt a lemez sorsáról: ez régebben a lehallgatóbizottság volt, most viszont a közönség.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.